Kauno klinikose – unikali operacija

  • Teksto dydis:

Kauno klinikų otochirurgo Giedriaus Gylio atlikta kochlearinė implantacija 74-erių pacientui – ypatinga procedūra. Kelerius metus kentęs tylą, vyras vėl girdės.

Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos otochirurgas G.Gylys teigia, kad tokios operacijos vyresnio amžiaus pacientams yra rizikingesnės dėl narkozės, pačios operacijos galimų komplikacijų ir gretutinių ligų.

"Vyresnis paciento amžius iki šiol Lietuvoje buvo kochlearinės implantacijos kontraindikacija. Tačiau tokie ligoniai neturėtų būti pasmerkti tylai, spengimui ir ūžesiui ausyse", – teigia operaciją atlikęs gydytojas G.Gylys.

74-erių vyras panoro atlikti operaciją, nepaisant galimų komplikacijų, kad galėtų grįžti į visavertį gyvenimą.

"Pacientas greitai girdės viena ausimi. Po kelerių metų visiškos tylos tai didelis pasiekimas", – įsitikinęs G.Gylys.

Valstybinė ligonių kasa kompensavo visą implanto kainą.

Kauno klinikų otochirurgas G.Gylys operavo ir jauniausią pacientę Lietuvoje, kuriai reikėjo kochlearinio implanto. Mergaitės klausai grąžinti prireikė net dviejų operacijų, kai jai buvo vos septyni mėnesiai. Dabar mergaitė girdi abiem ausimis.

Ar implantas veikia, ar gaunamas atsakas į garsinį stimulą, tikrinama operacinėje, o tolesnis procesoriaus programavimas vyksta prižiūrint kochlearinės implantacijos specialistų komandai. Pasak Ausų, nosies ir gerklės ligų Ambulatorinio skyriaus vyr. slaugytojos-slaugos administratorės Ramintos Urkienės, implantas programuojamas po operacijos praėjus mėnesiui. Iš pradžių pradedant nuo silpnesnio garso ir palaipsniui, keičiant programas, pereinama prie sveikiems žmonėms įprasto girdimumo.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2015 m. abipusė kochlearinė implantacija arba implantacija antrai ausiai atlikta pusšimčiui ligonių, vaikų ir suaugusiųjų. Vieno kochlearinio implanto kaina – apie 25,5 tūkst. eurų, tad kasmet šioms priemonėms ir intervencijoms skiriama apie 2 mln. eurų.

Kochlearinės implantacijos Lietuvoje atliekamos tik Kauno klinikose ir Vilniaus Santariškių klinikose. Pirmąją kochlearinės implantacijos operaciją Baltijos šalyse 1998 m. atliko Kauno klinikų medikai. Per aštuoniolika metų jie iš viso atliko daugiau nei 250 operacijų vaikams ir suaugusiesiems. Kaune taip pat atliekamos klausos atkūrimo operacijos BAHA įsriegiamaisiais kauliniais implantais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
SAUNUOLIAI MEDIKAI!!!!

smagu

smagu portretas
Pagarba medikams!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių