Kauno klinikos sulaukė svarbaus įvertinimo

  • Teksto dydis:

Kauno klinikų Transplantacijos centre auditą atlikusi tarptautinė auditorių grupė pateikė išvadas apie didžiausioje šalies ligoninėje vykdomas donorų paruošimo bei organų ir audinių persodinimo procedūras. Nustačius, jog šis centras atitinka visus aukščiausius šiai veiklai keliamus reikalavimus, Kauno klinikoms vienintelėms Lietuvoje įteiktas trejus metus galiojantis sertifikatas, liudijantis tarptautinį pripažinimą.

Pasak Kauno klinikų generalinio direktoriaus prof. habil. dr. Renaldo Jurkevičiaus, šio sertifikato įgijimas yra didelis įvertinimas visai jo vadovaujamai įstaigai, tačiau užvis svarbiau yra tai, kas slypi už šio dokumento.

„Bet koks tarptautinis pripažinimas visada yra malonus atpildas už kryptingas mūsų didelio kolektyvo pastangas nuolatos gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę Lietuvoje. Tačiau už viską svarbiau ir maloniau yra tai, jog už bet kokių sertifikatų, diplomų ar apdovanojimų visuomet slypi būriai realių žmonių, kurie laimi kovas prieš nuožmiausias šio laikmečio ligas ir toliau džiaugiasi kokybišku gyvenimu. Tai daugiau nei popierinis įrodymas, jog mūsų veikla transplantacijų srityje atitinka aukščiausius reikalavimus. Už šio dokumento slypi šimtai dėl sėkmingų organų ir audinių transplantacijų Kauno klinikose kasmet išgelbėjamų gyvybių. Mums tai didžiausias atpildas ir pripažinimas“, – džiaugiasi Kauno klinikų direktorius.

Tarptautinio audito metu auditą atlikę Čekijos nacionalinio transplantacijos biuro bei Lietuvos nacionalinio transplantacijos teisininkai Kauno klinikų Transplantacijos centre nagrinėjo donorų ruošimo ir organų bei audinių transplantacijos darbo tvarkos aprašus, darbuotojų kvalifikaciją atspindinčius dokumentus, savikontrolę užtikrinančius dokumentus. Pagrindinis dėmesys buvo kreipiamas į kepenų transplantacijos procesus, taip pat buvo peržiūrėti ir inkstų, širdies, plaučių, ragenos transplantacijų darbo tvarkos dokumentai. Rengiant šią dokumentaciją, dalyvavo gausus būrys donorų paruošimo ir organų bei audinių transplantacijos srityje dirbančių Kauno klinikų medikų.

„Jau daug metų garsėjame kaip daugiausiai multiorganinių donorų paruošianti ligoninė Lietuvoje. Pernai pirmieji ir kol kas vieninteliai įdiegėme naują neplakančios širdies donorystės modelį ir sėkmingai paruošėme pirmuosius neplakančios širdies donorus, pradėjome transplantuoti kaulų čiulpus. Dabar – ir šis tarptautinis įvertinimas. Viso to pasiekėme tik pajėgę bendram tikslui sutelkti gausų būrį skirtingų sričių specialistų: gydytojų anesteziologų-reanimatologų, gastroenterologų, chirurgų, nefrologų, urologų, kardiologų, radiologų, pulmonologų, kardiochirurgų, hematologų, oftalmologų, radiologų, laboratorinės medicinos gydytojų, transplantacijos ir donorų koordinatorių ir kt. Jų gebėjimas dirbti išvien ir pasiekti tokių laimėjimų liudija ne tik aukštas profesines kompetencijas, bet ir vidinę kolektyvo brandą, kas mane, kaip vadovą, labai džiugina“, – pasakoja prof. habil. dr. R. Jurkevičius.

Kauno klinikose pradėtos ir  autologinės kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos – jų 2016 m. atlikta 17.

„Sėkmingai įsisavinta ir tandeminė autologinė kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos procedūra, kai pacientui per trumpą laiką atliekamos dvi transplantacijos. Šiuo metodu 2016 metais gydyti du mielomine liga sergantys pacientai“, – teigia Onkologijos ir hematologijos klinikos Hematologijos skyriaus vadovas doc. Rolandas Gerbutavičius.

Transplantacijos koordinatorė dr. Sondra Kybartienė-Mačiulaitė teigia, jog donorai atrenkami itin kruopščiai, remiantis ilgamete gydytojų patirtimi bei žiniomis, įgytomis stažuojantis užsienio klinikose.

„Galime didžiuotis tuo, jog ne tik turime puikius rezultatus ruošiant multiorganinius donorus, atliekant pačias sudėtingiausias transplantacijos operacijas, bet ir puikiai organizuotą bei tinkamai reglamentuotą darbo tvarką“, – sako S. Kybartienė-Mačiulaitė.

Kauno klinikos – didžiausia donorinė ligoninė Lietuvoje, paruošianti apie 40 proc. visų Lietuvos multiorganinių donorų. Siekiant užtikrinti efektyvesnę ir kokybiškesnę potencialių donorų identifikavimo ir jų ruošimo tvarką, nuo 2016 metų gruodžio Kauno klinikose pradėjo dirbti donorų koordinatorių komanda, vadovaujama gydytojo anesteziologo-reanimatologo Tomo Tamošuičio. Praėjusiais metais, atsiradus atitinkamai teisinei bazei, pirmą kartą Lietuvos istorijoje Kauno klinikose buvo paruošti du neplakančios širdies donorai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gene

gene portretas
esu transplantuota Kauno klinikose 2005 metais, transplantuotos kepenys be galo esu dekinga gydytojams kurie kovojo uz mano gyvybe. DIDELIS ACIU JUMS jus esate dievo dovana zmonems kuo didziausios sekmmes JUMS o as uz jus meldziuosi

smagu

smagu portretas
saunuoliai,dides algos,daugiau demesio skirsite,paprastiems,dovanu neiteikiantiems ligoniams

tie

tie portretas
visi vertinimai eiliniam pacientui sveikatos nesuteiks nes jei esi biednas tai tave gydys tik graziais zodziais siuntinedami nuo 1 daktaro pas kita tuo paciu eikvodami laika ir zmogaus sveikata ir dar gaudami alga uz paciento apsilankyma juk tai pasitycijimas iszmoniu ir dar senu nes jie jau /nurasyti/tik lieka formalumai ir dar proga prirasyti kuo brangesniu /vaistu/ gal pades zmogui greiciau patektiAA....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių