Kauno klinikinėje ligoninėje – erkinio encefalito rekordas

Šiemet Kauno klinikinėje ligoninėje nuo erkinio encefalito jau gydėsi 120 ligonių, pernai per visus metus – 70. Sergamumo pikas paprastai stebimas rugsėjo ir spalio mėnesiais. Gydytojai jau skambina pavojaus varpais.

Pikas dar neprasidėjo

Per 100 suaugusiųjų ir beveik 20 vaikų – tokia sergamumo erkiniu encefalitu statistika Kauno klinikinėje ligoninėje sukaupta iki rugpjūčio vidurio. Didžiausias sergamumas šia liga įprastai būna rugsėjo ir spalio mėnesiais.

"Vadinasi, nepasiekus sezono įkarščio turime rekordą. Ligoninėje dirbu jau aštuoniolika metų, ir per tą laiką tiek daug ligonių buvo gal tik du sezonus. Pernai ir užpernai per visus metus būdavo 70–80 ligonių", – konstatuoja Kauno klinikinėje ligoninėje veikiančios Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Infekcinių ligų klinikos vadovė profesorė Auksė Mickienė.

Ji viliasi, kad blogosios prognozės neišsipildys ir sergamumas taip sparčiai nebedidės, jeigu orai nebus tokie palankūs pramogoms ir darbams gamtoje. Daug laiko praleidžiame joje, kai oras šiltas. Rudeniop prasideda grybavimo sezonas, ir kuo dažniau einame į mišką, tuo didesnė tikimybė, kad įsisiurbs erkė. Užtenka vienos susirgti sunkia liga – erkiniu encefalitu, jei šis gyvis yra viruso nešiotojas.

"Kai labai karšta ar sausa, erkės yra mažiau aktyvios. Sakyti, kad jų pagausėjo būtent šiais metais, negalime, nes tokių duomenų neturime, bet sergamumas akivaizdžiai primena, kad saugotis yra būtina", – perspėja profesorė A.Mickienė.

Kaip plinta virusas

Galbūt vis daugiau erkių yra viruso nešiotojos? Kaip jis plinta?

Du mokslinius darbus apie erkinį encefalitą parašiusi ir vieną jų apsigynusi Karolinskos universitete, trečiame pagal Europos medicinos universitetų reitingą po Oksfordo ir Kembridžo, profesorė A.Mickienė paaiškina, kad pirmiausia erkės užsikrečia viena nuo kitos, kai būna greta, besimaitindamos iš mažo gyvūnėlio. Viena suleidžia virusą į gyvūnėlio odą, jis pasklinda per odoje esančias imunines ląsteles, o kita, esanti šalia, jį pasičiumpa.

"Į mažų paukščiukų, gyvūnėlių kūnelį būna prisisiurbę labai daug erkių, ir taip jos tampa infekuotos", – profesorė A.Mickienė atsako smalsuoliams, norintiems suprasti, kodėl vienos erkės žmogui yra pavojingos, o kitos – ne.

Taip susidaro infekuotų erkių židiniai. Jie Lietuvoje nustatyti ir pagal erkių paplitimo bei užsikrėtimo virusu gausumą, ir pagal sergamumą. Bendras šalies sergamumo vidurkis per pastaruosius dešimt metų – dvylika susirgusiųjų erkiniu encefalitu iš 100 tūkst. gyventojų. Radviliškio rajone šis skaičius siekia 33, Šiaulių – 48, Panevėžio – 52.

"Sergamumas Kaune – pustrečio karto didesnis nei šalies vidurkis", – konstatuoja gydytoja infektologė mokslų daktarė A.Mickienė.

Pasiskiepyti būtina kiekvienam

Erkės platina Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Nuo pastarojo vaistų nėra, bet saugo skiepai.

"Vis daugiau šalies gyventojų skiepijasi nuo erkinio encefalito. 1998 m. pasiskiepijusiųjų buvo tik vienas procentas, 2002-aisiais – devyni, o dabar kas ketvirtas šalies gyventojas yra gavęs nors vieną vakcinos dozę", – didėjantį gyventojų sąmoningumą skaičiais įrodo profesorė A.Mickienė.

Ji pabrėžia, kad didžiausia būtinybė pasiskiepyti – gyvenantiesiems labiausiai paplitusio viruso zonose ir apgailestauja, kad skiepai nėra pigūs, o iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo nekompensuojami.

Autoritetingiausia institucija, teikianti rekomendacijas visuomenės sveikatai saugoti, yra Pasaulio sveikatos organizacija. Jos nutarimu šalyse, kur erkiniu encefalitu iš 100 tūkst. gyventojų serga daugiau nei penki, būtina šimtaprocentinė vakcinacija. Vadinasi, mes turime būti pasiskiepiję kiekvienas, kaip ir kaimynai estai bei latviai ir slovėnai, kurie erkiniu encefalitu serga taip pat labai daug.

Profesorės A.Mickienės teigimu, valstybė turėtų pasistengti surasti lėšų ir pradėti gyventojų vakcinavimą labiausiai endeminiuose rajonuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ričardas

Ričardas portretas
Manau pigiau valstybei kainuotu kad kompensuotu skiepus nei po to nemokamas gydymas.

Edita

Edita portretas
Tai gal jau reiktų tas erkes pradėti naikinti? Ar kažkam naudingiau skiepų biznį daryti saugant vargšus vabaliukus?

Būtinai

Būtinai  portretas
valstybė turi tam rasti lėšų. Štai austrai, šveicarai savo gyventojus saugo - skiepija. Tai brangūs skiepai,jei reikia visai šeimai, ir dar per kelis kartus-išeina didžiulė suma, kai kurie tiek pas mus ir per mėnesį neuždirba. O ligos nuo to - žiaurios ir sunkios, kai kuriems gyvenimus suniokoja, visam laikui sunkūs reiškiniai lieka. Va kur turėtų būti mūsų politikų, valdininkų pastangos - pasiekti, kad būtų kompensuojama. Bet, pavyzdžiui, per rinkimų agitaciją tokių svarbių žmonėms dalykų nė pažaduose neišgirsit - kandidatams vien jie patys terūpi. NĖ VIENAS kandidatuojantis iki šiol nėra pagalvojęs apie tokią bėdą, kaip augantis poreikis skiepų nuo erkių. Nė vienas...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių