Kauno klinikinė ligoninė: tuberkuliozės mastai tarp vaikų lieka dramatiški

  • Teksto dydis:

Kauno klinikinėje ligoninėje netuštėja vaikų palatos, kuriose gydomi tuberkulioze sergantys mažieji pacientai. Iš viso skyriuje šiuo metu guli 18 džiova sergančių vaikų. Iš jų dviem berniukams ir dviem mergaitėms, kuriems yra nuo 10 iki 17 metų, diagnozuota atvira tuberkuliozė.

Atvira tuberkuliozė yra pavojinga aplinkiniams, nes ja sergantis žmogus tuberkuliozės mikobakterijas skleidžia į aplinką kosėdamas, čiaudėdamas, net kalbėdamas, nes liga užsikrečiama per orą. Todėl sergantys šios formos džiova vaikai guli specialiose, izoliuotose nuo kitų ligonių palatose.

Paprastai tokia ligos stadija pasiekiama jos negydant.

„Dramatiška tai, kad dabar gydomi trys vaikai atvirąja tuberkulioze susirgo užsikrėtę savo šeimose nuo suaugusiųjų, – teigė Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė. – Vadinasi, tėvai sirgo, to net nežinojo, nesigydė ir užkrėtė savo vaikus. Liūdna, bet dažnai tėvams ar kitiems šeimos nariams džiova diagnozuojama tik tikrinant šeimos narius, aiškinantis, kas apkrėtė vaiką."

Maža to, vienas šiuo metu gydomas vaikas serga atsparia vaistams tuberkulioze. Tai reiškia, kad jį užkrėtęs suaugęs žmogus platina atsparias vaistams tuberkuliozės mikobakterijas. Taip atsitinka, kai ligoniai  pradeda, bet, deja, nebaigia gydymo kurso arba vaistus naudoja nereguliariai, su pertraukomis. Tokiu atveju bacilos mutuoja ir įgauna atsparumą vaistams.

„Tada tenka parinkti stipresnius medikamentus, o gydymas pailgėja iki 18-24 mėnesių", – sakė D.Steponavičienė.

Praeitais metais gydyti šeši mažieji pacientai, sirgę vaistams atsparia ligos forma. Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje kasmet gydoma apie 200 pacientų, sergančių tuberkulioze ir turinčių latentinę (paslėptąją) tuberkuliozės infekciją. 

Vaikams tuberkuliozės diagnozė sukelia daug psichologinių bėdų. „Mūsų visuomenėje gajus įsitikinimas, kad šia liga suserga tik asocialūs asmenys, netvarkingi asmenys. Tai netiesa, džiova – užkrečiama infekcija, ir ja galima užsikrėsti bet kur: gatvėje, troleibuse, kine. Dauguma vaikų susirgusiųjų tuberkuliuoze buvo iš tvarkingų šeimų, pažangūs moksleiviai, deja, jiems teko patirti žiaurias patyčias, siunčiamas SMS žinutėmis iš klasės draugų, net kaimynų, o namiškius kartais žemindavo suaugę sergančio vaiko bendramokslių tėvai ar kaimynai", – pasakojo gydytoja.

Kauno klinikinėje ligoninėje gydomi vaikai iš visos Lietuvos. Skyriuje  atliekami bakteriologiniai, imunologiniai, alerginiai, radiologiniai, endoskopiniai tyrimai. Tuberkulioze sergantys vaikai ligoninėje gydomi 2-6 mėnesius, todėl jiems sudarytos galimybės tęsti mokslą. Yra žaidimų ir kompiuterių kambariai, dirba auklėtojos – pedagogės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių