Kauno gimtadienis – su riteriais, baikeriais ir didžėjais

Kaunas audringai šventė savo gimtadienį ir Hanzos dienas. Gausi renginių puokštė buvo pritaikyta įvairiems kauniečių norams. Tūkstančiai laimingų veidų patvirtino, kad šventė pasisekė.

Intensyvus savaitgalis

Kauno Hanzos dienų organizatoriai nesiryžo skaičiuoti, kiek žmonių apsilankė šventėje, nes visos erdvės buvo nuolat pilnos, o Vilniaus gatve judėjo nenutrūkstamas žmonių srautas. Aišku tik viena, kad miesto gimtadienis pritraukė tūkstančius žmonių, kurie pasidalijo geromis emocijomis.

"Man atrodo, kad "Ugnies misterija" gražiai atrodė. Praėjusiais metais fejerverkai buvo už pilies, nuo Neries pusės, bet nelabai matėsi, buvo tokie neišsiskiriantys fejerverkai, o šiemet laužai tikrai gerai žiūrėjosi ir labai aiškiai matėsi fejerverkai iš kitos Nemuno pusės. Manau, kad ir ateityje galima šioje vietoje organizuoti fejerverkus, nes tai labai patogi ir matoma vieta", – sakė šventę rengiančios bendrovės "Medusa Concert" vadovas Remigijus Knabikas.

Anot jo, Rotušės aikštėje tikrai matėsi, kad kauniečiai džiaugiasi. Didžėjai ir šokių kovos pritraukė daug jaunimo. Kauno pilies papėdėje vykę koncertai buvo daugiau orientuoti į vyresnę auditoriją.

"Šokių kovose dalyvavo labai daug kolektyvų. Iki pat 23 val. vyko kovos, o žmonės nesiskirstė, vadinasi, jiems patiko. Viduramžių dalis specialiai buvo sumanyta prie Kauno pilies. Kaip atskleisti anuos laikus, nieko geriau nesugalvosi, nes vyko ir mugė, ir kovos. Pagrindinis viduramžių akcentas – sekmadienį vykę riterių kovų finalai. Vyko ir raitų riterių su ietimis kovos, tad čia tokia pavojinga pramoga buvo. Man atrodo, kad tikrai buvo didelis renginių pasirinkimas ir kiekvienas galėjo surasti ir aktyvių, ir ramesnių pramogų", – tikino R.Knabikas.

Jis sakė, kad šiemet buvo nuspręsta nesikoncentruoti į Vilniaus gatvę, todėl čia vyko vos keli renginiai – požeminėje pėsčiųjų perėjoje skambėjo muzika, prie M.Daukšos gatvės įrengta lokali scena. Pasak R.Knabiko, kadangi Senamiesčio barai lauke įsirengę lauko kavines, nelieka vietos didesniems žmonių susibūrimams.

Anot organizatoriaus, itin daug šeimų pritraukė Santakos parke buvę atrakcionai ir batutai. Čia nuolat buvo girdimas vaikų juokas, o šurmulys nesustojo nė akimirkai.

Šventę pagyvino ir Kauno "Žalgirio" rungtynių stebėjimas. Penktadienį ir sekmadienį prie Senamiestyje įrengtų didelių ekranų susirinko ištikimiausi žalgiriečių gerbėjai. Nustebino ir kartu su viešbučiu "Daugirdas" Istorinės Prezidentūros kiemelyje surengta žalia ir balta vakarienė.

Viduramžių dvasia

Miesto šventėje nemaža duoklė atiduota Kauno istorijai ir viduramžių dvelksmui. Veikė ne tik viduramžių mugė, kurioje buvo galima įsigyti anuos laikus menančių daiktų, bet taip pat dėmesį traukė ir žaidimai. Juos išbandė ir maži, ir dideli. Prie Kauno pilies didžiausiu viduramžių akcentu tapo riterių kovos.

"Atėjome su visa šeima, tikrai norime pamatyti kuo daugiau. Ketiname pasivaikščioti po Senamiestį, pasižiūrėti riterių kovas. Dukra norėjo ką nors iš mugės parsivežti, tad teks nosį ir ten įkišti. Pasiruošėme iškylai, tad kai vaikai išalks, ketiname patogiai įsitaisyti santakoje", – kalbėjo šventėje sutikta kaunietė Jogailė.

Viduramžių mugėje lankytojai galėjo pasimatuoti riterių šarvus ar išbandyti anų laikų bausmėms naudotus įrankius. Mažieji smalsuoliai itin domėjosi žaidimais. "Labai patinka, laikiau kardą, buvo uždėję karūną", – sakė ketverių metų Mantas.

Tėvelius labiau domino tikros lapės kailiai ir sunkesni viduramžių ginklai. Ne vienas taip pat nusifotografavo su riterių šalmu ir skydu. "Norime vaikus supažindinti su Kauno istorija, juk ir Hanzos titulas miestui buvo labai svarbus. Vaikams patinka viskas, prie ko gali prisiliesti, jau rinko dėlionę, o mums – tiesiog bendra šventės atmosfera", – kalbėjo su visa šeima į Kauno dienas atėjęs Žygimantas.

Sekmadienį dėmesį kaustė raitų riterių kovos. Ne vienas lankytojas tikino, kad tokia programa atrodė pavojingai, tačiau būtent dėl to ir įdomu.

Motociklų gausmas

Šeštadienį riterišką aplinką papildė plieninių žirgų kolona. Ant motociklų į Kauno pilies automobilių aikštelę sugužėjo šimtai baikerių. Griausmingais varikliais baikeriai paskelbė tradicinės "Bike Show Millennium" fiestos pradžią.

"Mano vyras užkietėjęs motociklininkas ir mane užkrėtė šia aistra. Jau gal kokius penkerius metus atvažiuojame į šventę. Labai geros emocijos, visi vieningi", – sakė odiniais baikerio drabužiais apsivilkusi Inga.

"Nuotaika labai puiki, geras oras. Labai malonu, kai visi į vieną vietą susirenka. Dalyvauju jau daug metų, stengiamės nė vienos šventės nepraleisti", – tikino baikerių klubo "Shadows" prezidentas Ričardas.

Susirinkus visiems dalyviams baikerių kolona išriedėjo į Kauno gatves. Šimtus kaukolėmis papuoštų plieninių žirgų palydėjo smalsios kauniečių akys, o motociklų gausmas buvo girdimas net kitąpus upės. Baikerių eilė buvo tokia didelė, kad vieniems jau apsukus garbės ratą aplink Rotušės aikštę ir Šv.Gertrūdos gatve įvažiavus į pagrindines miesto gatves, kiti dar net nebuvo spėję išvažiuoti iš Kauno pilies aikštelės. Pervažiavę pagrindinėmis Kauno gatvėmis baikeriai šventę tęsė senosios prieplaukos amfiteatre. Čia kartu vyko ir tarptautinis vyrų galiūnų čempionatas.

Naktiniai akcentai

Kam dieninių renginių buvo mažai, galėjo iki išnaktų šėlti mieste. Šeštadienio vakare Kauno rotušės aikštė tapo didele diskoteka po atviru dangumi. Į šią sceną daugiausia rinkosi jaunimas, kuris mėgavosi vakaru su lazerių ir šviesų šou. Atmosferą kaitino "3 Live Project" ir iš Danijos atvykęs DJ Sash.

"Būsim iki galo, juk rytoj į darbą nereikia", – tikino aikštėje sutikta jaunuolių grupelė.

Kitokio muzikos stiliaus gerbėjai lingavo Kauno pilies papėdėje. Čia švedų grupė "Arrival" kerėjo atlikdama legendinės grupės ABBA dainas.

"Daug prisiminimų kelianti muzika. Atėjau su vyru, nes ir jam patinka tokios dainos", – sakė kaunietė Ona.

Vakaro akcentu tapo karšti laužai Nemuno ir Neries santakoje. Prieš vidurnaktį nuo M.Daukšos gatvės iki santakos pajudėjo eitynės su deglais. Palei Nemuną susirinkusius žmonės pakerėjo "Ugnies misterija" pavadintas Kauno Hanzos dienų akcentas. Degančios skulptūros užbūrė lankytojus ugnies magija.

"Fejerverkai visada šventiškai atrodo, o čia dar ir neįprastos formos laužai. Patiko šeštadienio renginiai, tikrai gausu visokių dalykų, tik spėk visur apsilankyti", – nuomone pasidalijo Hanzos dienose sutikta Irena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai ne šventė

Tai ne šventė portretas
bet žmonių luošinimas žemo garso decibelais laisvalaikiu..........

Giedrius

Giedrius portretas
Požeminės perėjos "HANSA projektas" buvo kažkas tokio. Net absoliučia toleranciją įjungus, tai jau buvo virš visko.... Nekalbant apie kitus DYdžėjų projektus. Sunku net pagalvoti, kaip jautėsi vyresni Kauno gyventojai netyčia patekę į požeminę perėją...

Geras Oras

Geras Oras portretas
Tiesiog buvo geras oras tai ir svente pavyko
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių