Kauno gatvėmis riedanti karieta – atrakcija ir turistams

Žirgais traukiama karieta, skambus kanopų kaukšėjimas – tikrai neįprastas reiškinys gyvenant XXI amžiuje. Tačiau kauniečiai neturėtų išsigąsti pamatę Laisvės alėjoje tokį senovinį transportą. Tai Kauno miesto savivaldybės ir verslininkų dovana visiems kauniečiams ir miesto svečiams.

Nemokama pramoga

Idėją padovanoti miestiečiams išskirtinę pramogą kilo Žirginio sporto klubo kolektyvui, o miesto valdžia labai draugiškai sutiko į Kauno centrą įsileisti žirgais pakinkytą karietą.
Holšteinų veislės žirgų traukiama karieta po Laisvės alėją važinėti pradėjo vasarą. Nespėję išbandyti išskirtinės nemokamos pramogos dar turi laiko, nes pasivažinėti karieta gyventojai galės iki spalio pradžios.

„Tikimės, jog pasivažinėjimai papuoš Kauno širdį – Laisvės alėją – ir patį miestą, žmonių reakcija parodė tokio tipo pramogų poreikį. Tai galėtų tapti Kauno miesto įvaizdžio dalimi, atrakcija turistams“, – teigė Žirginio sporto klubo direktorius Antanas Čivinskas.

Kelionės maršrutas Laisvės alėja tęsiasi nuo Kauno Soboro iki Vilniaus gatvės pradžios. Laisvės alėjoje karieta rieda toje pusėje, kur nėra dviračių tako, taip siekiant nesudaryti papildomų kliūčių dviratininkams.

„Norėjome važiuoti ir senamiesčiu, deja, neleidžia galimybės. Vilniaus g. veikia nemažai lauko kavinių, kurių staliukai stovi lauke, tiesiog vietos nėra karietai. Be to, kliudo ir požeminė pėsčiųjų perėja“, – tikino A. Čivinskas.

Vienu metu karietoje gali važiuoti šeši keleiviai. Karietą tempia du įspūdingo grožio sportiniai žirgai.

Sporto klubo direktoriaus atskleidė, kad prireikė dviejų mėnesių, kol žirgai buvo paruošti tokiai pramogai. „Karietos negalėtų tempti paprasti darbiniai arkliai. Atrinkome ramesnius žirgus, kad jie nebijotų žmonių, o ir keleiviai neišsigąstų. Žirgai puikiai paruošti pasivažinėjimams mieste“, – aiškino A. Čivinskas.

Populiaru Europoje

Po miestą važinėjanti žirgais pakinkyta karieta – ne nauja idėja. Daugelis Europos šalių turi tokią pramogą.

„Labai norėjome, kad ir mūsų miesto gyventojai galėtų išbandyti tokią pramogą, Laisvės alėją apžiūrėti einant ne pėsčiomis, o važiuojant karietoje“, – sakė Kauno miesto mero patarėjas Zenonas Abramavičius.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad suorganizuoti tokią pramogą labai lengva, tačiau patarėjas patikino, jog tikrai ne.

„Žirginio sporto klubui reikėjo įdėti nemažai pastangų, kad paruošti ir karietą, ir žirgus. Reikalingi specialūs pakinktai, paruošti karietą, bet kokie žirgai irgi negali tempti karietos su žmonėmis. Žirgams reikalingi apkaustai iš gumos, kad jiems nekenktų nuolatinis važinėjimas po asfaltuotą dangą“, – pasakojo Z. Abramavičius. 

Jo teigimu, karietos savininkai turi prižiūrėti ir tvarką, todėl miestiečiai gali nesijaudinti – Laisvės alėjoje jie nepamatys gulinčių gyvūnų išmatų.

Bręsta naujos idėjos

Kol kas tai tik pilotinis projektas. Pasibaigus šiam sezonui miesto valdžia prie derybų stalo susės su iniciatyvos autoriais, aptars rezultatus. Jeigu gyventojai ir miesto svečiai teigimai įvertins, pasivažinėti karieta bus galima ir kitąmet.

„Aš tikiu, kad ši iniciatyva pasiteisins. Manau, kad žirgais tempiama karieta yra daug įdomiau ir gražiau nei po Laisvės alėją važinėjantis vaikiškas traukinukas“, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Nors meras pats neišbandė kelionės karieta, tačiau teigė, jog svarbiausia, kad pramoga patiktų miestiečiams, o ne miesto valdžiai.

Miesto vadovas užsiminė, kad svajoja, jog po Laisvės alėją vėl važinėtų žirgais traukiama konkė.

Žirginio sporto klubo direktorius A. Čivinskas sakė, jeigu miesto valdžia sutiktų, kitąmet jie galėtų atgaivinti ir šią seną tradiciją.

Pasivažinėti po Laisvės alėją žirgų traukiama karieta miestiečiai kviečiami rugpjūčio 31 d. bei rugsėjo 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28, 29 d., nuo 12 iki 16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojas

Gyventojas portretas
Seniai metas iš Vilniaus gatvės važiuojamosios dalies patraukti kavinių "girdyklas", net pėsčiam kartais sunku praeiti. O apie šaligatvius nėra ką ir kalbėti juos visus okupavo "girdyklos"... Regis savivaldymo už tą užimtą plotą net mokesčių nebeima. Kodėl kelių kavinių savininkai turėtų pelnytis visų miestiečių sąskaita ir trikdyti susisiekimą pagrindine Kauno senamiesčio gatve..?

petras

petras portretas
ismokite be klaidu rasyti

be

be portretas
meslo net duonos nebuna. Ko cia niekais baiminiesi. Juk zeme tuo paciu mesku tresia. ir nieko neatsitiko.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių