Kauno dykvietes pavadino skverais

Miesto tarybai pritarus, šiandien Kaune atsirado du nauji skverai – Aleksote ir Šilainiuose. Miestiečiai pastebi, kad kai kurie senieji skverai, švelniai tariant, gerokai pamiršti.

Saugos nuo urbanizacijos

Miesto tarybos posėdyje antradienį pasiūlyta suteikti skvero statusą kol kas ne itin patraukliai atrodančioms teritorijoms. Skverais tapo žalioji zona tarp Europos prospekto ir Vilties gatvės Aleksote bei teritorija šalia Tyrlaukio gatvės Šilainiuose.

"Turime gražią viziją – sutvarkyti miesto žaliuosius plotus. Urbanistai pasiūlė suteikti skvero statusą šioms dviem teritorijoms, kad nebūtų bereikalingos invazijos didėjant urbanizacijai ir šie plotai liktų kauniečių poreikiams", – sakė savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Skyriaus vedėja pripažino, kad kol kas šios teritorijos, kurios tapo naujais skverais, nėra sutvarkytos, tačiau savivaldybė jau piešia miesto žaliųjų zonų atgimimą. "Esame sudarę dvejų metų planus, kokių darbų imsimės. Pradėsime nuo parkų. Jau rengiami techniniai projektai šių metų darbams", – atskleidė R.Savickienė.

Anot jos, šiemet reikalai turėtų pajudėti Kalniečių, Dainavos, Draugystės parkuose ir dalyje Šančių ąžuolyno. Kitąmet turėtų gerokai pasikeisti Neries krantinė Vilijampolėje, Santarvės parkas Šilainiuose ir Antakalnio parkas Aleksote. "Ateis eilė ir skverams", – žadėjo specialistė.

Skveruose savivaldybė žada atnaujinti želdinius, senuosius išgenėti ir sutvarkyti, įrengti takus, suoliukus. Gerokai didesnių pokyčių žadama parkuose, kurių teritorijas ketinama tvarkyti kompleksiškai.

"Bus įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, poilsio zonos, trasos BMX dviračiams, sutvarkytas drenažas ir apšvietimas. Kalniečių parko tvenkinyje siūloma įrengti fontaną. Norime naujų akcentų ir su naujais želdiniais", – užmojus vardijo R.Savickienė.

Vardiniai skverai – skurdūs

Pasidairius po Kauno skverus, kuriems šis statusas suteiktas gerokai anksčiau, akivaizdu, kad statuso ar garsaus vardo suteikimas teritorijai anaiptol nesuteikia išskirtinių privilegijų, ir jų būklė nuo to nepagerėja.

2012 m. liepą vienam iš Žaliakalnio skverų P.Dovydaičio ir Darbininkų gatvių sankryžoje suteiktas žymaus lietuvių dailininko Antano Samuolio-Samulevičiaus vardas, tačiau ši erdvė tikrai netapo patrauklia poilsio zona.

Ne kartą viešai skambėjo kritika dėl Tibeto skvero, kuris yra pats mažiausias Kaune. Šis pavadinimas Trakų ir Krėvos gatvių sankryžoje esančiai salelei suteiktas 2010 m., tačiau ir šiandien akivaizdu, kad to skvero geriau niekam nerodyti – ten nėra nė menkiausio ženklo apie laisvės siekiantį kraštą. Kai kurie kauniečiai netgi drįsta pajuokauti: "Kad kinai nesurastų."

Politikai, sprendžiantys pavadinimo suteikimo klausimus ir atminimo įamžinimą, ne kartą teisinosi, kad dėl Tibeto skvero niekas neparodė iniciatyvos, todėl ten nieko nedaroma. Ant namo šalia skvero lentelė skelbia, kad tai – Trakų gatvė.

Kitoje Krėvos gatvės pusėje – gerokai didesnė žalioji erdvė, tačiau atrodo, kad dėl jos gerokai labiau galvą skauda aplinkiniams gyventojams, o ne žaliaisiais plotais turinčiai pasirūpinti savivaldybei. "Kauno diena" rašė, kad dalyje šios teritorijos savivaldybė jau planuoja statybas. Čia turėtų iškilti Kauno sporto medicinos centras su automobilių stovėjimo aikštele, o gretimų namų gyventojų bandymai išsaugoti žaliąją erdvę ir raginimai puoselėti europietišką skverų kultūrą atsimuša lyg į sieną. Savivaldybės valdininkai atkerta, kad užstatys tik tą teritoriją, kuri dabar neprižiūrima ir panaši į šabakštyną.

2014 m. pavasarį savivaldybės atstovai tikino, kad pagal jį užstatyti numatytas sklypas užimtų tik dalį dabartinės žaliosios teritorijos, o likusi dalis turėtų būti neliečiama, nes turi skvero statusą. Aplinkinių namų gyventojai sako, kad per metus užmojai ir planai gerokai pakito, ir baiminasi sulauksią nemalonių siurprizų.

Gėlių nebesodina

2013-ųjų gruodį Kauno miesto taryba pritarė iniciatyvai tarp Kauno technologijos ir Vytauto Didžiojo universitetų centrinių rūmų esančiai Vienybės aikštės daliai suteikti Studentų skvero vardą, o universitetų vadovai ir studentai pasižadėjo prisidėti tvarkant aplinką.

Po metų skveras sulaukė ypač daug dėmesio: žaliuosius Kauno plotus akylai sergintys kauniečiai sujudo pamatę, kad darbininkai čia pjauna medžius.

 


Šiame straipsnyje: dykvietėskveraikaunasmedžiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

rtt

rtt portretas
Kviečiame visus pilietiškai aktyvius kauniečius pasirašyti peticiją "Už ekologišką ir estetišką Kauną". Peticija norima atkreipti dėmesį, kad iš Kauno modernizavimo strategijos nebūtų ištrinti šiuolaikiniam miestui būtini elementai – ekologija ir estetika: http://peticijos.lt/visos/71925

senamiesčiui

senamiesčiui portretas
Neskleisk dezinformacijos,viskas ten gerai.Nenorėk kad senamiestyje tokie plotai laisvi būtu.Eik į santaką ir mėgaukis medžiais ,krūmais ...gali net voliotis žolėje ar nusimaudyti Nemune.

senamiestis

senamiestis portretas
kur rasti skveru sarasa? Senamiestyje Gertrudos valanciaus kumeliu gatviu sankirtoje jau sunaikintas zaliasis plotas,vyksta statybos,kasami pozeminiai garazai,nors toje vietoje yra upes senvage, renkasi vanduo ir dabar jau aisku,kad garazai bus nuolat uzpilami vandeniu. Ispjauti medziai. Zodziu zalioe erdves nebeliko.Keista paveldosaugininku reakcija i iskastus lobius senas krosnis ,ivairius rakandus ir t.t. -statybos vyksta. Statytojai keite projekta savo nuoziura statybos inspekcija "nemato". Zodziu Kaunas ypatingas miestas. Skverai labai saugomi, paveldas gerbiamas taip pat.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių