Kauno dizaineriai puoš Anykščius

Studijas baigė pirmoji naujųjų dizainerių karta, o jų baigiamieji darbai šią savaitę pristatyti ne tik dėstytojams. Pramoninio dizaino studentams teko sumodeliuoti šviestuvus, viešojo transporto stoteles ar net saulės baterija varomas baidares.

Pirmoji laida

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakulteto dizaineriai sulaukė didelių pokyčių. Ankščiau buvo viena Dizaino katedra, o praėjusiais metais ji padalyta į dvi: Grafinio dizaino ir Pramoninio dizaino katedras. Tad prieš vasarą pirmieji pramoninio dizaino specialistai viešai apgynė savo darbus, kuriuose turėjo galimybę ne tik suprojektuoti tam tikrus daiktus, bet pamatyti, kaip jie atrodo jau pagaminti.

"Šiais metais platus socialinių partnerių ratas. Su jais sudaroma sutartis ir perduodamas projektas tam, kad projekto prototipas būtų padaromas natūroje. Akademija neturi lėšų padaryti dizainerių sukurtų darbų prototipus, o ir studentai to sau leisti negali, nes vienetiniai dalykai yra labai brangu", – pastebėjo prof. Jonas Venckūnas.

Iki šiol dauguma dizaino darbų būdavo sukuriama tik popieriuje, nes pamatyti, kaip tai atrodys realybėje, nebuvo galimybės. Partneriai finansavo prototipų gamybą, o vėliau galės studentų sukurtus darbus pritaikyti masinei gamybai. J.Venckūnas pažymėjo, kad verslininkai dabar investuoja į studentų produktus, o jauniems kūrėjams – tai gera praktika ir motyvacija.

VDA studentai turėjo galimybę ne tik suprojektuoti daikto dizainą, bet taip pat ir susipažinti su tam tikromis gamybos technologijomis. Pagrindinė užsakovų sąlyga – kad gražiai atrodytų, būtų nebrangu ir iš viso įmanoma pagaminti.

"Studentai baigiamuosius darbus pirmą kartą gynėsi kartu su gamintojais. Visi projektai yra tikri, neišgalvoti. Buvo iššūkių, sunkumų, nes gamintojas ateina ir sako, kad nepatinka, ar tokio produkto neparduos. Jis diktavo savo nuomonę, todėl dabar yra pasiektas aukštesnis lygis. Iki šiol būdavo kreipiamas dėmesys tik į formą, o dabar ir į kitas detales", – pastebėjo Pramoninio dizaino katedros vedėjas prof. Saulius Juozas Jarašius.

Įvairūs darbai

Pirmieji VDA Kauno fakulteto eksperimentiniai studentai šiais metais pristatė aštuonis dizaino projektus. Visus užsakė skirtingi užsakovai.

Bakalauro studijų baigiamuosius darbus galima pamatyti BLC verslo centre. Čia eksponuojami plakatai, kuriuose detaliai pavaizduotos dizaino idėjos. Kai kuriuos darbus jau galima pamatyti ir realiai, mat gamintojai spėjo įgyvendinti studentų fantaziją dar iki darbų gynimo datos.

Studentai rinkosi užsakovus pagal savo pomėgius. Dalis partnerių patys kreipėsi į akademiją prašydami padėti kuriant jų produkto išskirtinį dizainą. Kitus susirado patys akademijos nariai.

Apšvietimą, skirtą Panevėžio viešbučiui, pristačiusi Aistė Karsokaitė tikino, kad norėjosi sukurti kažką paprasto, klasikinių formų, bet su naujesnėmis architektūrinėmis detalėmis. Todėl savo šviestuvus ji gamino iš plastiko ir metalo. Pastaroji medžiaga merginai – dar nauja patirtis, todėl sutvirtinti padėjo užsakovo specialistai.

"Sunku buvo tai, kad norėjosi naujoviškesnio dizaino, bet nebuvo galima per daug nutolti nuo klasikinės formos. Darbas su užsakovu skyrėsi nuo kitų, nes reikėjo galvoti apie tam tikras medžiagas ir jų ergonomiką. Po studijų tikiuosi kurti šviestuvų dizainą ir toliau", – sakė A.Karsokaitė.

Jauniesiems dizaineriams teko ir labai sudėtingas uždavinys – sukurti konceptualų autobuso dizainą ar viešojo transporto kėdes. Užsakovams reikėjo dviejų tipų kėdžių: autobusams, kurie važinėja mieste, studentai pritaikė kietesnes, paprastesnio dizaino kėdes, o tų, kurie važiuoja į kitus miestus, kėdės jau dvelkia tikru komfortu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DU

DU portretas
Tai kad nereikia Lietuvoje to dizaino. Vos ne kiekvienas pats sau dizaineris... Pasižiūri,kokios iškabos,reklamos ant namų- dažnai nei mastelio,nei skonio... Nuvažiavus į Taliną,vaizdas kitoks- aukšto lygio dizainas puošia Estijos gatves. Gal ten kitoks valdžios požiūris į dizainą?

Justė

Justė portretas
Sėkmės sėkmės įsidarbinant
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių