Kauno daugiabučiuose – kirmėlės ir pavojingos bakterijos

Ištyrus Kauno daugiabučių laiptines, konstatuota, kad jų gyventojai bei šių svečiai rizikuoja pasigauti pavojingus užkratus. Aptikta ne tik žmogaus sveikatai pavojingų bakterijų bei pelėsinių grybų, bet ir parazitinių kirmėlių.

Ištyrus Kauno daugiabučių laiptines, konstatuota, kad jų gyventojai bei šių svečiai rizikuoja pasigauti pavojingus užkratus. Aptikta ne tik žmogaus sveikatai pavojingų bakterijų bei pelėsinių grybų, bet ir parazitinių kirmėlių.

Tirtos atsitiktinės laiptinės

Toks tyrimas, kurio ėmėsi Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai, Kaune atliktas pirmą kartą.

Prieš mėnesį jie apsilankė dešimtyje V.Krėvės ir Savanorių prospektų bei Partizanų gatvės namų, kurie, kaip teigiama, buvo pasirinkti atsitiktinai. Atsižvelgta tik į du kriterijus – kad tai nebūtų bendrabutis arba naujos statybos daugiabutis.

Imti mikrobiologiniai bei parazitologiniai mėginiai nuo lauko ir butų durų bei jų rankenų, turėklų, palangių, radiatorių ir laiptų.

Iškalbingas derlius

Šešiose iš dešimties tyrimui pasirinktų Kauno daugiabučių laiptinių aptiktas didelis kiekis sveikatai kenksmingų sufleredukuojančių klostridijų, enterobakterijų, pelėsinių grybų bei kitų nešvarioje aplinkoje besidauginančių mikroorganizmų.

O vienoje – ir parazitinių kirmėlių, liaudiškai – spalinių, kurios, patekusios į žmogaus organizmą, sukelia enterobiozę.

Šie parazitai, kuriais labiausiai rizikuoja užsikrėsti vaikai bei žmonės, kurių silpna imuninė sistema, buvo aptikti ant laiptinės turėklų, kuriuos per dieną paliečia keliasdešimt žmonių.

Perspektyva – niūri 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, enterobiozė pasireiškia pilvo skausmais, pykinimu bei sumažėjusiu apetitu.

Be to, aklosios žarnos ataugoje susikaupusios spalinės gali sukelti apendicitą, o, nušliaužusios į šlapimtakius ar lytinius organus, sukelti ir jų uždegimus. Enterobioze sergantis žmogus yra infekcijos šaltinis, galintis apkrėsti aplinkinius.

„Remiantis tyrimu, galime teigti, kad didžiojoje daugumoje laiptinių galima pasigauti pavojingus užkratus,“ – linkusi konstatuoti bendrovės „Mano būstas“ Kauno regiono atstovė Jurgita Balčiūnaitienė, teigdama, kad yra tokių daugiabučių laiptinių, kurios nevalytos keletą metų ir daugiau. Tiesa, turėti galvoje tik „Mano būsto“ prižiūrimi daugiabučiai.

Kitur švariau?

Toks pats tyrimas pernai buvo atliktas ir Vilniuje. Sostinės daugiabučiuose aptiktas net auksinis stafilokokas – bakterija, anot sveikatos specialistų, tam tikrose situacijose galinti sukelti net gyvybei pavojingas infekcijas. Nors, anot bendrovės „Mano aplinka“, teikiančios aplinkos ir teritorijos priežiūros paslaugas, direktoriaus Mindaugo Strigockio, Vilniuje daugiabučių laiptinės prižiūrimos kur kas geriau negu Kaune.

Geresnė, anot pašnekovo, situacija ir Klaipėdoje bei Šiauliuose.

Tokia išvada grįsta statistika, kiek šių miestų daugiabučių naudojasi specializuotomis laiptinių valymo paslaugomis. Vilniuje tokią paslaugą yra užsisakę daugiau kaip 3 tūkst. daugiabučių. Kaune – vos 50 iš 1000 „Mano būsto“ administruojamų namų. Nors, anot abiejų pašnekovų, įprastas sausas bei šlapias laiptinių valymas tyrimo metu aptiktoms bakterijoms – jau neveiksmingas. Būtina jau specializuota pagalba, kuriai iš visų kasdienėje buityje naudojamų priemonių gali prilygti nebent actas.

Gandai ir realybė

Turėjo M.Strigockis pamąstymų ir kodėl Kaune tokia prasta situacija. Anot pašnekovo, tai gali būti susiję su kauniečių išradingumu sprendžiant bedarbystės problemą.

„Neretai mūsų paslaugos užsakomos tada, kai lig tol daugiabučio laiptinę valęs gyventojas nebesurenka iš kaimynų už tai piniginio atlygio,“ – teigė M.Strigockis.

„Mano būsto“ atstovės J.Balčiūnaitienės nuomone, daugiabučių gyventojai dažnai nepagrįstai baiminasi neva didelių laiptinių valymo paslaugų įkainių. „Tačiau vaistams jie netrukus gali išleisti daugiau,“ – piešė niūrias gyvenimo nevalyvoje aplinkoje perspektyvas pašnekovė, akcentavusi, kad laiptinę būtina valyti bent kartą per savaitę.

Pasak M.Strigockio, priklausomai nuo daugiabučio dydžio, jo laiptinių skaičiaus bei paslaugų paketo, profesionalus laiptinės valymas per mėnesį kainuoja 5-6 eurocentus už buto kvadratinį metrą.

Priekaištai jaunimui

Apie tai, kad daugiabučių laiptinės apšnerkštos, paliudijo ir Partizanų gatvėje gyvenančios senolės.

Viena jų guodėsi, kad dabar tokių kaimynų, kokie būdavo anksčiau, nebėra, turėdama galvoje jau seniai pamirštas laiptinių tvarkymo talkas.

Kita, taip pat jau perkopusi 80 metų, guodėsi, kad ji, būdama savo laiptinėje vyriausia amžiumi, jau tvarkytis nepajėgia. O jaunimas – labai apsileidęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ateitis

ateitis portretas
Nereikia istatymu uztektu Kauno Miesto priimto reikalavimo.Turetume laikyti savininkus atsakingiais uz priesgaistrine tvarka sandeliuose, skirti laika susitvarkyti. Nevykdantiems sutarties palikti saskaita uz patalpu sutvarkyma. Taip kaip Liftu mokesciai yra renkami bet nuo sovietmecio dar nei vieno nemaciau ar girdejau pakeisto...

FAKTAS

FAKTAS portretas
Įdėja gera. Pradėti miestą tvarkyti nuo laiptynių ir sandėliukų, kurie užversti atliekomis, plastmasėmis, padangomis, senais baldais. Tai akivaizdus gaisro židinys. Tačiau nėra jokių įstatymų, leidžiančių už tai bausti gyventojus. Bendrijos negali priversti išsivalyti sandėliukus. Ypač tuos kur gyvena nuomininkai ir kasmet keičiasi. Tokių butų kiekviename name 10 - 15. Ateis gaisrininkai, patikrins, nubaus bendrijos pirmininką, bet savininkui nieko nepadarys. Beje sandėliukai yra teisiškai bendro naudojimo patalpos.

ateitis

ateitis portretas
vaizdelis toks.. Saunu matyti tautiecius geromis idejomis aplinka tvarkyti, dazyti, reikai atkurti miestus pradedant nuo paprasciausiu laiptiniu tvarkymo.... Aciu jums kurie turite dar entuzijasmo, galvojate apie geresnia ateiti nuo siandien....Reikia daugiau tokiu zmoniu....gana cia buti stumdomais valdininku ir turtuociu....
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių