Kauno CSI kriminalistai: žvilgsnis į pareigūnų darbą iš labai arti

Kauno vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai šį ketvirtadienį vyresnio amžiaus moksleivius pakvies susipažinti su policininko profesija. Pernai atvirų durų dienoje apsilankė per tūkstantį Kauno apskrities moksleivių.

Nematoma pusė

Prieš keletą metų amerikiečių kriminalinis draminis serialas "CSI kriminalistai" buvo paskelbtas žiūrimiausiu pasaulyje serialu. Suprantama, filmas – toli nuo kasdienybės. Į atvirų durų dieną atėję mokinukai gal ir nepasijus kaip šiame seriale. Vis dėlto labai panašus, tačiau visuomenei mažai žinomas pareigūnų darbas vyksta ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų valdyboje (KTV).

Niekuo neišsiskirianti aplinka: koridoriai ir daugybės kabinetų durys. Kažkuo intriguojamu visiškai nedvelkia, kol nepraveri jų durų.

"Mes padedame kriminalistams", – kuklinosi šios valdybos viršininkas Vilius Žurumskas. Tačiau be šio skyriaus specialistų išvadų ne kiekvienas pradėtas ikiteisminis tyrimas pasiektų teismą, o teisėjas negalėtų priimti sprendimo. Nusikaltimo vietoje paliktų pėdsakų identifikavimas, fotorobotai, balistinė ekspertizė, alkoholinių skysčių laboratorija, moderni įtariamojo fiksavimo ir pirštų atspaudų paėmimo įranga – visa tai slepiasi už kabinetų durų.

"Mano ekspertizė šitam žudikui kainavo septynerius metus nelaisvės. Žmogus buvo užmuštas, o batų pėdsakas liko ant veido", – vieną savo darbų paminėjo Trasologinių tyrimų poskyrio viršininkas Ričardas Kreiza. Tik jam vienam suprantama, kaip sudėtinga ant mirusio žmogaus veido odos likusį bato pėdsaką sulyginti su įtariamojo bato padu.

Pareigūnas ramiai aiškina apie odos pakitimus, kaip dėl kaukolės apvalumo tenka ten esanti pėdsaką išlyginti, vėliau sulyginti su įtariamojo bato padu ir rasti tuos neginčijamus sutapimus, kuriais remiantis teismas galėtų skelbti verdiktą – jis kaltas arba išteisinti.

Pėdsakų analizė

Mažų mažiausiai moksliniais darbais galima pavadinti tai, ką daro KTV Kauno pareigūnai. Analogų Lietuvoje neturinti vilkiko padangų tyrimas R.Kreizai iki šiol kelia nemažai emocijų.

Specialistas turėjo atrasti ir sulyginti 15 cm padangos protektoriaus. Trumpa statistika: vilkikas sveria 7 tonas, viena padanga – apie 100 kg, tokių padangų yra aštuonios, todėl, sudėjus visų padangų ilgį, maždaug 10 m reikėjo rasti tuos 15 cm. Svarbi detalė – norint, kad vilkikas paliktų adekvatų pėdsaką, reikia, kad padangas spaustų tos pačios 7 tonos.

Kaip jau minėta, tokio tyrimo Lietuvoje dar niekas nebuvo daręs. R.Kreizai teko nemenkas iššūkis – sugalvoti visą mechanizmą, kaip tai padaryti ir padaryti palyginamuosius pavyzdžius. "Tas vilkikas turėjo važiuoti – jo juk nepastumsi", – šyptelėjo specialistas. Ir vilkikas važiavo po tuos reikiamus 15 cm ant pakloto kartono ir tapeto. Pėdsakas liko ir 15 cm atsidūrė R,Kreizos kompiuteryje jau tolesnei analizei. "Nustatėme pažeidimus centimetrą į centimetrą. Mėnuo darbo ir slankiojimo aplink šitą vilkiką. Kai gauni ką nors sudėtingo, pirmiausia nusičiaudi į visas puses ir galvoji, kaip tai padaryti. Na, kad ir dėl vilkiko. Nebuvo metodikos, kaip paimti vilkiko padangos protektoriaus rašto pavyzdį, reikėjo pačiam sugalvoti", – palyginamuosius pavyzdžius rodė R.Kreiza.

Mano ekspertizė šitam žudikui kainavo septynerius metus nelaisvės. Žmogus buvo užmuštas, o batų pėdsakas liko ant veido.

Naminukės mėgėjams

Už dar kitų durų – alkoholinių skysčių tyrimų laboratorija. Čia šeimininkauja dvi žavios moterys: viena – chemikė, kita – gydytoja. Stalas nukrautas skaidriais ir nelabai skaidriais skysčiais. "Čia denatūruotas spiritas, – Ramonai Voronkovienei pakako pauostyti vieno butelio turinį. – Kaune pas bobutes dažniausiai toks parduodamas."

Pauostyti nepakanka. Kiekvieną ant stalo esančio buteliuko ar kibiriuko turinį privalu ištirti, atsakyti į visus tyrėjų užduotus klausimus. Specialistė neslėpė pastebėjimų, kad po valdžios ribojimų įsigyti alkoholį jų stalas labiau ėmė pildytis pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl nelegalaus alkoholio gamybos metu išimtais skysčiais.

Rekordininkais šioje srityje pripažįstami Jonavos apylinkių gyventojai. Viena miške įrengta alkoholio varymo gamyklėlė buvo pastebėta iš sraigtasparnio, nes baisiai jau stiprus garas kilo iš varyklos. Praktiškai neabejojama, kad jei ne garas pogrindinis falbrikėlis nebūtų rastas.

Naminukės varytojai pasinaudojo senomis žeminių statymo tradicijomis – stogai buvo dengti eglišakėmis, viskas įrengta ir užmaskuota taip, kad nežinodamas niekaip nerastum velnio lašus varvinančių aparatų.

Tačiau vienur ar kitur aptikus tokius fabrikėlius pasitvirtina pasakomis laikytos istorijos apie naminukę iš neva kačių gaišenų. Specialistės patvirtino, kad yra tekę tirti brogą, iš kurio vėliau išgaunama naminė degtinė, kurioje būta naminių gyvūnų gaišenų liekanos – arklio galva, žarnos, kanopos. Ar vis dar norite naminukės?

Įdomi kasdienybė

"Gali dešimtukais baigti Mykolo Romerio universitetą, tačiau tokiems tyrimams reikalinga didžiulė patirtis ir kvalifikacija", –  KTV specialistų atliktus tyrimus vertino viršininkas V.Žurumskas ir pabrėžė, kad kasdienybėje nepastebimos ir nevertinamos smulkmenos, atliekant tokius tyrimus, gali tapti aukso vertės įrodymais.

Ir nebūtinai pirminis profesinis pasirinkimas norinčių dirbti tiriamąjį darbą policijoje turi būti M.Romerio universitetas ar Policijos mokykla. Ne vienas KTV dirbantis specialistas pirmiausia įgijo visai kitą specialybę ir tik vėliau atrado save padėdamas išaiškinti nusikaltimus.

Įdomu – taip iš padrikų detalių dėliodami ir lygindami paliktus pėdsakus savo darbą apibūdina KTV dirbantys žmonės. Įdomiąją savo darbo pusę policijos pareigūnai ir tikisi pristatyti moksleiviams atvirų durų dienoje.

Keturiuose policijos pastato Chemijos prospekte aukštuose pareigūnai rengiasi priimti moksleivius. Aplink pastatą esančiose lauko erdvėse taip pat netrūks pareigūnų technikos, keturkojų policijos pareigūnų, inscenizuotų eismo įvykių ir, žinoma, kareiviškos košės su arbata.


Atvirų durų diena Kauno policijoje

Renginys vyks jau šį ketvirtadienį nuo 10 iki 15 val. adresu Kaunas, Chemijos g. 4B. Čia ne tik lauko zonoje, bet ir visuose penkiuose pastato aukštuose netrūks įvairiausių staigmenų.

Renginio metu moksleiviai bus ne tik supažindinti su pareigūno profesija, bet ir turės galimybę patys praktiškai prisiliesti prie policijos pareigūno darbo: padirbėti inscenizuotame eismo įvykyje, atpažinti ir sulyginti pirštų atspaudus, pasimatuoti uniformą ir išsiaiškinti, kas gi yra tarnybiniuose pareigūnų automobiliuose. Ginklai, specialiosios priemonės, kareiviška košė, netikrų pinigų atpažinimas, saugaus eismo pamokos, kinologų ir tarnybinių šunų pasirodymas, Aro, Lietuvos kriminalinės policijos biuro, MRU ir LPM atstovai – visa tai ir dar daugiau lauks jūsų!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na ir jovalas ant darbo stalo.

o kada pravesit teisejams ,prokurorams,advokatams

o kada   pravesit  teisejams ,prokurorams,advokatams  portretas
ATVIRU KALEJIMU DURU -DIENA .... supazindint su nepertoliausia ju ateitim....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių