Kauno chirurgai išgelbėjo berniuką iš Ukrainos

  • Teksto dydis:

Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas ir Vaikų neurochirurgijos skyriaus vadovas doc. Algimantas Matukevičius operavo pusės metų berniuką iš Ukrainos. Mažajam pacientui koreguotas įgimtas kaukolės defektas.

Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovas prof. Arimantas Tamašauskas ir Vaikų neurochirurgijos skyriaus vadovas doc. Algimantas Matukevičius operavo pusės metų berniuką iš Ukrainos. Mažajam pacientui koreguotas įgimtas kaukolės defektas.

Skyrėsi nuo kitų

Į Kauno klinikas mažylis su tėvais atvyko tarpininkaujant Kauno klinikų Tarptautinio bendradarbiavimo tarnybos vadovei dr. Žanetai Štreimikytei.

Berniuko tėvai pasakojo pastebėję, kad naujagimiui augant netaisyklingai kito galvelės forma: siaurėjo jos viršugalvis, ji tapo tarsi suplota iš šonų. Vizualiai vaikas skyrėsi nuo kitų. Tėvai pradėjo domėtis ir aiškintis, kas atsitiko.

Ukrainoje berniukui buvo atlikti radiologiniai tyrimai ir nustatyta, kad prieš laiką suaugo kaukolės strėlinės siūlės dalis. Todėl galva deformavosi: jos viršugalvio momens sritis nebegalėjo augti, platėti į šonus, o kaukolė, didėdama per kitas siūles, tapo pailga su įgaubimu viršugalvyje už vainikinės siūlės. Vaikui augant, galva deformavosi toliau.

„Kol buvo tvarkomi paciento atvykimo iš Ukrainos į Lietuvą medicininiai ir kiti reikalai, atsiųstos berniuko nuotraukos ir jis atvažiavo pas mus – praėjo mėnuo. Per tą laiką galvelės deformacija dar padidėjo ir pasidarė ryškiau matoma“, – susitikimą su mažuoju pacientu prisiminė doc. A. Matukevičius.

„Šiam berniukui – tai įgimtas defektas, sukėlęs kosmetinius pokyčius. Kūdikis jau gimė turėdamas iš dalies sukaulėjusią kaukolės strėlinę siūlę. Dažniausiai naujagimio galvelė auga kartu augant jo smegenims. Kaukolė auga iš kaukolės siūlių, kurios vėliau – žmogaus galvai užaugus – sukaulėja, užsiveria ir galva nustoja augti. Esant tam tikram genetiniam ar išorinių veiksnių sukeltam kaukolės augimo defektui, dalis kaukolės siūlių arba net jos visos gali sukaulėti prieš laiką ir sutrikdyti proporcingą galvelės augimą, – paaiškino berniuką operavęs doc. A. Matukevičius. – Laimei, berniukui iš Ukrainos priešlaikinis strėlinės kaukolės siūlės sukaulėjimas buvo tik dalinis, todėl deformacija dar ne tokia didelė ir defektui ištaisyti prireikė mažiau intervencijos.“

Retas atvejis

Gydytojo teigimu, esant panašiems įgimtiems defektams – priešlaikiniam kaukolės siūlių sukaulėjimui, rekomenduojama operuoti iki 5–6 mėn. amžiaus kūdikius. Berniukas iš Ukrainos į Kauno klinikas atvežtas būdamas pusės metų. Tokio amžiaus vaiko kaulai yra ploni ir lankstūs, todėl jie greičiau ir lengviau koreguojami. Per operaciją dirbtinai sudaromos išplėstinės kaukolės siūlės arba performuojamas kaukolės skliautas.

„Korekcija, kurią mes atlikome pacientui iš Ukrainos, buvo tarsi pagalba toliau taisyklingai augti ir formuotis kaukolei. Kūdikiui kaukolės defektas minimaliai koreguotas operacijos metu, vėliau, gavęs teisingą kryptį, defektą koreguos pats augantis organizmas. Vyresniems pacientams dažniausiai atliekama kitokia korekcija, nes jų kaulai jau nėra tokie lankstūs ir sunkiau greitai atlikti minimalią korekciją“, – pasakojo doc. A. Matukevičius.

Anot gydytojo, pacientui iš Ukrainos sudarytos dvi naujos išplėstinės kaukolės siūlės – vagos lygiagrečiai su jo sukaulėjusia strėline siūle. Operacija truko 2 val., su pasiruošimu – apie 3 val. Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje pacientas stebėtas parą. Vaikų neurochirurgijos skyriuje mažasis pacientas iš Ukrainos gydytas dar savaitę.

Tokios operacijos atliekamos ir Ukrainoje, bet, pasak berniuko tėvų, jų šalyje dažniau būna komplikacijų, dažniau reikia atlikti kelias korekcijas. Apsisprendusi vykti į Kauno klinikas, ukrainiečių šeima tikėjosi medikų profesionalumo, vienos operacijos ir trumpesnio gydymo laiko.

Įgimtas kaukolės defektas – priešlaikinis jos siūlių sukaulėjimas – priskiriamas prie retų ligų. Kauno klinikose tokios operacijos atliekamos jau seniai, per metus – nuo kelių iki keliolikos. Pasak doc. A. Matukevičius, operacijos pobūdis priklauso nuo to, kuri siūlė ir kiek yra sukaulėjusi, kiek spėjo deformuotis galva bei kokio amžiaus yra pacientas.

„Prieštvaniniai“ metodai

Mažojo ukrainiečio tėvai pasakojo, kad prieš atvykdami į Kauno klinikas svarstė įvairius galimo gydymo variantus, ieškojo informacijos, klausinėjo, tarėsi. Jie žinojo, kad Kijeve atliekamos tokios operacijos, bet jos atlikimo metodai jiems pasirodė barbariški.

„Prieštvaniniai“, – sakė berniuko mama.

Tėvams labai nepatiko, kad Ukrainoje atliekant tokią operaciją būtų atliktas kraujo perpylimas. Be to, Ukrainoje įgimtas kaukolės defektas šalinamas atliekant kelias operacijas – vienos neužtenka. Kaip sakė berniuko mama, net žinia, kad vaikui bus įstumtas kateteris, kad jis nebus badomas dar ir dar, vėl ir vėl – taip pat dėjo pliusus Kauno klinikoms.

Tėvai geriausiais žodžiais atsiliepia apie Neurochirurgijos klinikos Vaikų neurochirurgijos skyriaus vadovą doc. A. Matukevičių, visą klinikos personalą, klinikų virtuvę. Mažojo paciento tėvai minėjo ir Klinikų Tarptautinio bendradarbiavimo tarnybos vadovę dr. Ž. Štreimikytę. Sako, kad be jos bendradarbiavimo ir gero, rūpestingo žodžio nebūtų pasiryžę čia važiuoti.

„Kalbėjausi su Žaneta ir jaučiau jos rūpestį mumis. Jos kalboje nebuvo jokios komercijos, tik – rūpestis“, – apsisprendimo dienas prisimena mama ir pasakoja, kaip jų Kauno klinikose laukė iki pat vėlaus vakaro.

Ukrainiečių šeima vėlavo, nes Baltarusijos pasienyje praleido šešias valandas, kurias jie įvardija kaip patyčių laiką.

Jaučiasi dėkingi

„Lietuvos pasienyje mes užtrukome ne ilgiau kaip 10 min. Mano žmona įsimylėjo jūsų šalį dar seniai, kažkada būdama ekskursijoje Lietuvoje“, – atskleidė berniuko tėvas.

Ukrainiečių nuomone, lietuviai – tokie pat draugiški kaip slavai, bet jau mąsto ir dirba kaip vakariečiai. Tai jiems ir patinka mūsų šalyje.

„Visko, ko tik reikia, mes turime. Visi mumis rūpinasi. Skyriaus vadovas doc. A. Matukevičius kelis kartus per dieną ateina ir rūpinasi ne tik mūsų vaiku – savo pacientu, bet ir mumis, tėvais. Jau leido vežti sūnų į lauką. Gražiame Klinikų skvere pušimis kvepia. Svajojame, kad vieną dieną, prieš išvykdami iš Lietuvos, paskirsime Kaunui, apžiūrėsime jį, – planuoja ukrainiečiai, daugiau nei savaitę praleidę klinikose.

„Visiems pasakosimee, koks nuostabus jūsų kraštas, kokie puikūs medikai. Visiems labai ačiū“, – sakė sveikstančio ir judraus it gyvas sidabras berniuko mama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To operuotas 2 kartus

To operuotas 2 kartus portretas
Jei nežinote, tai nekalbėkite. Šis Gydytojas operavo mano sūnų 2 kartus su tokia pačia problema kaip aprašyta straipsnyje. Iki šiol esu labai jam dėkinga už nuoširdų rūpinimasi ir puikiai atliktą darbą (be kyšio). Te saugo Jus Dievas gerb.docente. Jūs esate reikalingas mums ir mūsų mažyliams.

Loreta

Loreta portretas
Tik šio gydytojo dėka,mūsų dukra gyvena pilnavertį gyvenima Ačiū doc.A.Matukevičiau,sėkmės Jums

Aušra

Aušra portretas
Mielas operuotas žmogau, jei Jūs būtumėte vaikas ir Jus būtų operavęs doc. A. Matukevičius, suprastumėte, kad būna gydytojų, kurie viską padarytų dėl mūsų vaikų neimdami nė cento iš mūsų, tėvų.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių