Kauno centre padangų kalno neliks

Po ilgų kovų Savanorių prospekte įsikūrę verslininkai gali lengviau atsipūsti. Po "Kauno dienos" rašinio po jų langais stūksojęs milžiniškas padangų kalnas pradėjo nykti.

Ilgai nesikeitė

"Kauno diena" prieš mėnesį rašė, kad Savanorių pr. 347 po įvairių įmonių langais kaupiamos senos padangos, neaiškios paskirties talpos ir įvairūs kiti daiktai. Biuruose dirbantys žmonės skundėsi, kad vietoje Kalniečių parko vaizdo jiems prieš akis atsiveria padangų kalnas. Dėl to darbuotojai negali atsidaryti langų, nes ore tvyro gumos smarvė. Be to, baiminamasi dėl padidėjusios gaisro tikimybės.

Nejaukioje kaimynystėje dirbantys kauniečiai anksčiau pasakojo, kad nereikalingais daiktais užgriozdintame kieme tarp padangų atsirado ir šeši motoroleriai, kuriais važinėjo policijos pareigūnai Vilniuje, o viename patvoryje sukrauta krūva neaiškios paskirties įrenginių ir į dujų balioną panašus daiktas. Šalia tokių "lobių" – modernūs biurai, kuriuose dirba daugybė žmonių, netoliese – gyvenamieji namai ir vaikų lopšelis-darželis "Tukas".

"Tik visai neseniai ten suvirino iš metalinių konstrukcijų vartus ir užrakino. Seniau po tą kiemą vaikščiojo kas norėjo", – tuomet pasakojo vienas pašnekovų.

Praėjus daugiau nei mėnesiui, situacija šioje teritorijoje pradėjo keistis. Pranešama, kad padangų kaupikas pradėjo sutemptą turtą po truputį vežti kitur.

Netenkino situacija

Kauno miesto Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė aplinkiniams gyventojams ir verslininkams turėjo gerų žinių – sutarta, kad padangos iš Savanorių prospekto bus išvežtos į kitą vietą.

"Žmogus, čia sandėliavęs padangas, teigė, kad jas įsigijo ir ruošėsi parduoti. Savivaldybės pozicija tokia, kad mūsų netenkina toks sandėliavimo būdas Kauno mieste, vos ne centre. Teisiškai mes gal ir negalime reikalauti, vis dėlto manome, kad toks būdas sandėliuoti yra netinkamas, todėl radome kompromisą", – tikino R.Savickienė.

Pasak jos, kartu su žemės sklypo savininku bendrove "Kauno energija NT" buvo sutarta žmogų kartu su visomis sukauptomis padangomis iškeldinti. Pažadėta, kad per ateinančią savaitę turtas bus išvežtas kitur.

Apie nuomininko iškraustymą patvirtino ir teritorijos savininkas. Bendrovės "Kauno energija NT" vadovas Linas Vžesniauskas minėjo, kad asmuo padangas ketina pardavinėti netoli automobilių turgaus.

"Jis jau kraustosi. Mačiau, kad jau antra mašina važiavo. Supratau, kad šią savaitę išveš apie pusę tų padangų, o kitą savaitę pasiims kitas. Iškraustyti sekėsi ne taip lengvai, nes jis čia jau buvo įsitvirtinęs, tačiau tikslą pasiekėme", – sakė teritorijos valdytojas.

R.Savickienė pastebėjo, jei žmogus norės pardavinėti padangas, turės iš Aplinkos agentūros gauti leidimus, tačiau veiklą vykdys ne prie gyvenamųjų namų. Ji tikino, kad mieste yra ne viena vieta, kurioje parduodamos padangos, tačiau nėra jų tiek daug sukaupta ir įmonės įsikūrusios labiau pramoniniuose rajonuose, todėl daugiau panašių padangų sąvartynų kol kas neužfiksuota.

Sugebėjo ne visi?

Kauno regiono Aplinkos apsaugos departamento vadovas Skirmantas Pocius "Kauno dienai" yra sakęs, kad apie padangų kalną jie žinojo, tačiau nieko padaryti negalėjo. Anot jo, prieš maždaug metus su atliekų kaupiku bendravo ir mokesčių inspektoriai, ir ugniagesiai, ir aplinkosaugininkai.

"Niekas nerado būdų, kaip su juo susikalbėti. Ugniagesiai skyrė baudą ir viskas tuo baigėsi. Dabar padangų skaičius dar padidėjo, nes mūsų žmonės buvo nuvažiavę pažiūrėti. Reikia galvoti, ką daryti. Sudėtinga. Jeigu tas žmogus mano, kad tai nėra atliekos, o kažkoks jo turtas, kurį jis saugo, mes nieko jam negalime pasakyti. Aišku, yra būdų, bet pirmiausia turėtų įvertinti ugniagesiai dėl galimo pavojaus žmonėms ir jų turtui", – prieš mėnesį aiškino S.Pocius.

Jis tuomet pažadėjo, kad artimiausiu metu kokie nors sprendimai vis tiek bus rasti, tačiau praėjus daugiau kaip mėnesiui, Kauno agentūros vedėja Rūta Lukenskienė patikino, kad ši institucija išspręsti padangų problemą nesugebėjo.

"Buvo pakviesti ekspertai, kurie atlieka techninę automobilių apžiūrą, ir jie pasakė, kad padangos yra geros, gali būti naudojamos, tad tai nėra atliekos. Niekas nieko negali padaryti, nes ten yra jo asmeniniai daiktai. Vienintelei ugniagesiai jam skyrė baudą, nes neatitinka priešgaisrinės apsaugos reikalavimų, o iš mūsų pusės nėra jokių reglamentuojančių teisės aktų, jog negali žmogus laikyti daiktų, tad mes niekaip neįrodome, kad ten yra atliekos", – aiškino Kauno agentūros vedėja.


Šiame straipsnyje: padangoskaunastarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

tt

tt portretas
Pagirtina

as

as portretas
o kur sveikatos ministerija ? juk padangos skleidžia žmogui kenksmingus kvapus

DJ

DJ  portretas
Naujasia technologija leidžia perdirbti panaudotas padangas į chronolinį butanolį kurį galima naudoti mašinų varikliuose be jokių pritaikymų !. Butanolis yra irgi chronolinis tačiau nuodingas jį gerti vietoje etanolio chronolinio !.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių