Kauno autobusų stoties rekonstrukcijai bus skirta 20 mln. litų

Kokios tarpmiestinių autobusų paslaugos ir kainos? Kodėl verta keliauti tarpmiestiniais autobusais? Į šiuos ir kitus klausimus portalo 1kaunodiena.lt skaitytojų klausimus sutiko atsakyti bendrovės „Kautra“ vadovas Linas Skardžiukas.

– Ar planuojami kokie nors Kauno autobusų stoties atnaujinimo darbai?

– Taip, tokie darbai planuojami. Kauno autobusų stoties detalusis planas baigiamas ruošti ir yra pateiktas tvirtinimui. Deja, šių darbų paskubinti negalime, šios procedūros tęsiasi jau beveik dvejus metus. Planuojame šiemet pabaigti projektavimą ir statybas pradėti kitų metų pradžioje. Tai bus ne tik autobusų stotis – čia bus integruotas prekybos centras, kavinės, restoranai.

Į bendrą stoties kompleksą planuojama investuoti apie 20 mln. litų.

– Kažkur girdėjau, kad parduodate bilietus šeimoms. Kas tie šeimos bilietai, kiek jie kainuos, ar bus galima juos pirkti pigiau? Man, kai važinėju su vaikais, tai labai svarbu.

– „Kautra“ šią vasarą pristatė šeimos bilietą, kuris suteikia mažiausiai trijų asmenų šeimai iki 40 proc. nuolaidą važiuojant tarpmiestiniais bendrovės autobusais.

Važiuojant net penkių asmenų šeimai labiau apsimoka keliauti autobusu perkant šeimos bilietą ir automobilį palikti namuose.

Pavyzdžiui, nukeliauti nuo Kauno iki Nidos ir atgal lengvuoju automobiliu kainuoja per 300 litų, neskaičiuojant automobilio amortizacijos. Tuo metu penkių asmenų šeimai, kuri susideda iš dviejų suaugusiųjų, vaiko iki 7 metų ir dviejų vyresnių 8 ir 12 metų vaikų, šeimos bilietas kainuos 280 litų į abi puses.

Norime sulaužyti stereotipą, kad keliauti galima tik automobiliu. Vis dėlto, važiuojant į pajūrį atostogauti automobilis tampa našta – reikia ieškoti, kur jį pastatyti, mokėti už jo stovėjimą.

Mes siekiame, kad atostogos prasidėtų nuo kelionės pradžios. „Kautros“ autobusai yra modernūs ir patogūs, juose galima naudotis nemokamu bevieliu internetu, bendrovės autobusais galima vežtis dviračius, už kuriuos nereikia papildomai mokėti.

– Skaičiau, kad autobusų stotyje rengsite koncertus. Kaip tik šiandien koncertuos Kauno choras. Ar planuojate ir daugiau tokių renginių?

Norime į autobusų stotį pritraukti renginių, kad ji būtų labiau visuomeniška. Čia jau buvo surengta senojo Kauno fotografijų paroda, šiuo metu veikia Maironio metams skirta fotoparoda, šiandien 15 val. stotyje koncertuos Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Petro Bingelio. Koncertas skirtas Gedulo ir vilties dienai. Esame dėkingi maestro P.Bingelui ir chorui, sutikusiems neatlygintinai padovanoti savo koncertą.

Ateityje kviesime menininkus pristatyti savo ir kitų kūrybą, šią erdvę suteiksime nemokamai.

– Ar galima siųsti siuntinius jūsų autobusais, jeigu nėra siuntinių priėmimo skyriaus, o tik paprasčiausias autobusų sustojimas?

– Taip, galima siųsti siuntinius, jeigu nėra siuntų priėmimo skyriaus. Siuntinį reiktų įteikti tiesiai vairuotojui. Pagal siuntos dydį vairuotojas nuspręs, kiek už siuntinį mokėti – 5, 10 ar 15 litų. Mokestis nepriklauso nuo to, kaip toli siunta keliaus. Vairuotojas išduos dokumentą, patvirtinantį, kad buvo priimta siunta. Toks siuntimas galimas tuo atveju, kai vietoje nėra siuntų priėmimo terminalo.

– Šiandien visų vežėjų kainos tarpmiestiniuose maršrutuose yra vienodos. Ar nustatydami kainas tarpmiestiniuose maršrutuose nebijote, kad gali tekti atsakyti už kartelinius susitarimus ?

– Anksčiau ši rinka buvo reguliuojama. Maksimalius tarifus reikėdavo apginti Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje. Jau keletą metų šis reguliavimas panaikintas, tačiau tikėtina, kad kainodaroje šiek tiek inercijos išlikę – keletą metų kainos beveik nekito. Kartelinis susitarimas neįmanomas, nes šioje rinkoje veikia apie 50 bendrovių, kurios konkuruoja tarpusavyje.

Pavyzdžiui, kelionė iš Kauno į Ukmergę skirtingų bendrovių autobusais kainuoja nevienodai: važiuojant „Kautra“ – 17,50 Lt, Marijampolės AP – 17 Lt, Zarasų autobusai – 16,60 Lt, Utenos AP – 18, 50 Lt, o „Autovelda“ – 14,60 Lt.

Kelionė Kaunas-Kėdainiai taip pat kainuoja skirtingai: „Kautros“ autobusu – 15 Lt, Panevėžio AP – 13 arba 14,50 Lt, Naujosios Akmenės AP – 13,70 Lt ir Biržų AP – 13 Lt.

– Ar Jums atrodo normali situacija, kad autobusų bilietams nuolaidos taikomos tik vaikams iki 10 metų?

– Valstybė reguliuoja nuolaidų sistemą. Iki 7 metų vaikams bilietas autobusu nekainuoja, nuo 7 iki 10 metų taikoma 50 proc. nuolaida, nuo 10 metų reikia mokėti visą bilieto kainą. Tačiau yra taikomos nuolaidos moksleiviams, vykstantiems į mokyklą ar būrelius vietiniais maršrutais. Šias nuolaidas dengia savivaldybės.

– Kokių nuolaidų  numatote studentams? Pavyzdžiui, važiuoti į Klaipėda iš Kauno dabar kainuoja tikrai per daug.

– Visuose tarpmiestiniuose maršrutuose taikoma valstybės nustatyta 50 proc. nuolaida studentams. Mano įsitikinimu, tai tikrai pakankama nuolaida. Papildomų akcijų neplanuojame. Jei studentai nori papildomos nuolaidos, bilietus perkant internetu visiems keliautojams taikoma papildoma 5 proc. nuolaida. Bilietus galima įsigyti www.autobusubilietai.lt interneto svetainėje.

Šiuo metu kuras atpigo, tačiau pavasario pabaigoje pabrangę bilietai neatpigo?

– Kuro kaina kilo visus metus ir noriu paneigti gandus, kad bilietai pavasario pabaigoje pabrango. Bilietų kaina išliko tokia pati. Pastarąjį kartą bilietai brango praėjusių metų balandį.

– Kada bus lojalumo korteles keleiviams, keliaujantiems su „Kautra“?

– Galvojame apie lojalumo korteles. Jas galėsime įdiegti, kai autobusuose bus įrengti nauji modernūs kasos aparatai, galintys nuskaityti kortelės duomenis.

– Ar planuojama tarpmiestiniuose autobusuose įrengti WC?

– Neplanuojame. Autobusai sustoja stotelėse ir stotyse, kur galima nueiti į tualetą.

– Anglijoje tarpmiestiniuose reisuose siūloma atsigerti, užkasti.  Ar to neplanuojama įdiegti „Kautroje"?

– Nesu įsitikinęs, kad tai gera idėja. Nemanau, kad visiems keleiviams patiktų, jei įlipus į autobusą, salonas kvepėtų dešrelėmis.

Be to, tarpmiestiniai maršrutai Lietuvoje yra pernelyg trumpi, todėl ši paslauga neaktuali.

Visą pokalbį su L.Skardžiuku galite skaityti portalo forume.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anas

Anas portretas
Kautros autobusai turbūt vieninteliai Respublikoje dirba šiuolaikiškai

neaisku

neaisku portretas
Taip ir nesuprtaau del to 'seimos bilieto'. Juk tas pats kas ir buvo- iki 7 m vaikui nemokamai, iki 10m- nuolaida 50proc. O tevams NIEKo??

21amz

21amz portretas
nu pagaliau juk 21 amz.didmiestis turi tureti moderne autobusu stoti.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių