Kauno arkivyskupija: išpuoliai rodo neapykantą Bažnyčiai

Nuo piktavalių pastaruoju metu nukentėjo ne tik Kulautuvos ir Paštuvos bažnyčios. Per pastaruosius du mėnesius vandalai kėsinosi į mažiausiai septynias Kauno miesto ir rajono bažnyčias. Vien per pastarąją savaitę užfiksuoti keturi išpuoliai prieš maldos namus.

Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas nesiėmė spėlioti, ar šie išpuoliai tarpusavyje susiję, ar juos įvykdė tie patys asmenys.

„Tai simptomas įsivyravusios neapykantos Bažnyčiai kaip institucijai. O gal jie taip išreiškia pyktį visai visuomenei? Sunku įlįsti į nelaimingas širdis žmonių, kurie taip piktadariškai elgiasi, ir sužinoti, ką jei galvoja, ko siekia. Bet faktas, kad ypač pastarosiomis savaitėmis tokie įvykiai suintensyvėjo”, – sakė D.Chmieliauskas.

Pastaruoju metu ne viena bažnyčia įsirengė signalizacijas, vaizdo stebėjimo kameras.

„Kameros, pavyzdžiui, įrengtos ir prie Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios, ir prie Katedros. Tačiau tai nuo išpuolio neapsaugojo. Policija perspėjo, kad yra netgi mada prieš kameras su kaukėm pamojuoti ir mesti akmenį”, – pastebėjo D. Chmieliauskas.

„Nuspręsta bendrai su vietos valdžia, bažnyčių atstovais ieškoti sprendimo variantų, kaip apsaugoti maldos namus nuo tolimesnių atakų. Artimiausiu metu prie derybų stalo sės merai, klebonai, policijos pareigūnai, visuomenės atstovai. Juk visi kuo puikiausiai supranta, kad neįmanoma prie kiekvienos bažnyčios pastatyti patruliuojantį pareigūną", – situaciją komentavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius.


Išpuoliai prieš bažnyčias

Gegužės 9 d. visiškai sudegė Paštuvos šv. Barboros bažnyčia, esanti Kauno rajone. Įtariamas padegimas. Per gaisrą sudegė ir į Kultūros paveldo vertybių registrą įtraukti paveikslai.

Liepa, rugpjūtis, rugsėjis ir spalis. Dainavos Gerojo Ganytojo bažnyčios langai išdaužti kas mėnesį. Paskutinį – ketvirtą kartą – incidentas užfiksuotas spalio 3-osios naktį.

Rugpjūtį išdaužtas Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios langas. „Vyko statybos ir lauke buvo plytgalių. Vienu jų išdaužta“, – pasakojo parapijos referentė Jolanta Jančiukienė.

Rugsėjo 24 d. užsiliepsnojo Kauno rajono Kulautuvos Švč. Mergelės Marijos bažnyčios siena. Ji greitai užgesinta, didelių nuostolių išvengta. Įtariamas padegimas.

Rugsėjį perpjautas prie Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos kabantis Palaimintojo Jurgio Matulaičio plakatas su jo šūkiu „Nugalėk blogį gerumu“.

Spalio 1 d. pastebėta, kad dažais išterliota Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčia. Piešiniais subjaurotos išorinės sienos bei Palaimintojo Jurgio Matulaičio plakatas.

Tą pačią dieną į Kauno miesto Panemunės policijos komisariatą kreipėsi Vilkaviškio vyskupijos Aukštosios Panemunės Švč. Mergelės Marijos parapijos klebonas Deimantas Brogys ir pranešė, kad per savaitgalį suplėšyti du bažnyčios šventoriaus atvirose koplyčiose buvę paveikslai: „Švento Kazimiero“ ir „Jėzaus širdies“.

Pasak D.Brogio, visai neseniai buvo išdaužyti keli bažnyčios langai. Rugpjūtį suniokotas Palaimintojo Jurgio Matulaičio plakatas.

Spalio 3 d. pastebėta, kad nuo vandalų nukentėjo Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčia Kauno rajone, Raudondvaryje. Išdaužyti du langų stiklai, lauke prie pagrindinių didžiųjų bažnyčios durų nuversta ir apgadinta marmurinė skulptūra.

Spalio 4 d. sudegė Kulautuvos Švč. Mergelės Marijos bažnyčia. Įtariamas padegimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

būtų dievas

būtų dievas portretas
būtų tvarka

kaunietis

kaunietis portretas
itariu kad tai zydu kerstas uz isterliotas ju sinagogas............?

h20

h20 portretas
nieko gero... tiesiog nebera zmonese Dievo baimes... o tai jau kvepia didelemis negandomis...
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių