Kauno apskrityje šiemet nustatytas jau antrasis tymų atvejis

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas ketvirtadienį gavo informaciją iš gydymo įstaigos apie tymų ligos atvejį. Šiais metais tai jau antrasis vietinis tymų atvejis Kauno apskrityje.

Laki užkrečiamoji liga

Pradžioje susirgimas tymais dažniausiai pasireiškia karščiavimu, vėliau – akies junginės uždegimu, sloga, kosuliu. Ligai būdingas dėminis-mazginis bėrimas, kuris neniežti. Bėrimas paprastai pasireiškia 3–7 ligos dieną, prasideda veido srityje, už ausų, vėliau išplinta į kitas kūno vietas ir išlieka 4–7 dienas. Ligonis yra užkrečiamas 4–5 dienos iki bėrimo pradžios ir 4 dienos po jo atsiradimo.

Tymai – labai laki, lašiniu būdu per orą, taip pat per kvėpavimų takų išskyromis suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus, plintanti virusinė liga. Tymai didžiausią riziką kelia nesirgusiems, neskiepytiems ar nepilnai skiepytiems kūdikiams, nėščiosioms ir prislopinto imuniteto asmenims bei sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams. Liga dažnai komplikuojasi į  plaučių, ausies, galvos smegenų uždegimus ir kt.

Tymų profilaktikai – skiepai

Vienintelė efektyvi priemonė, galinti suvaldyti tymus – profilaktinis skiepijimas. Įskiepijus dvi tymų vakcinos dozes, pasiekiama patikima ilgalaikė apsauga. Siekiant išvengti tymų ir šios ligos protrūkių, būtina nuolat palaikyti kolektyvinį imunitetą, skiepijant tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Vaikai skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių dviem kombinuotos MMR vakcinos dozėmis: 15–16,5 mėnesių ir 6–7 metų amžiaus.

Taip pat, itin svarbu pasiskiepyti nuo tymų ir nepilnai skiepytiems, neskiepytiems, nesirgusiems suaugusiesiems ar keliaujantiems į svečias šalis, kadangi tymų atvejai ir protrūkiai registruojami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Pavyzdžiui, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Čekijoje. Pageidaujantiems pasiskiepyti nuo tymų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kontaktas su sergančiu

Jei turėjote kontaktą su sergančiu, stebėkite savo sveikatos būklę. Sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojama 18 dienų po buvusio kontakto su ligoniu stebėti savo sveikatą, kadangi tymų slaptasis periodas (laikotarpis iki pirmųjų požymių atsiradimo) yra 10–12 dienų, bet gali svyruoti nuo 7 iki 18 dienų.

Skubiai kreipkitės į medikus dėl skiepų. Skiepijimas kombinuota tymų, epideminio parotito, raudonukės (MMR) vakcina (neskiepytiems, nepilnai skiepytiems, nesirgusiems asmenims) gali būti skiriama iki 72 val. po kontakto su ligoniu.

Pastebėjus ligos simptomus, nedelsiant kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Vizito metu informuokite apie buvusį sąlytį su tymais sergančių asmeniu.


Šiame straipsnyje: tymaisveikataligavirusasskiepai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimelis?

Klausimelis? portretas
Taip ir neradau aiskiai parasytu zodziu;susirgo neskiepyti.O jeigu neskiepijo tevai savo vaiku,tai uz gydyma turi susimoketi.Kodel turi vis kenteti mokesciu moketojai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių