Kaunietis vaistinėje permokėjo tris kartus. Pats kaltas?

Kaunietis šokiruotas: vienoje vaistinėje už slaugos priemones žmonai primokėjęs 50 eurų sužinojo, kad kitoje tebūtų išleidęs tik 18 eurų. Skirtumas išties pribloškiantis.

Buvo nemandagu nepirkti

Albino Gudiškio žmona pasiligojusi jau ne vieni metai ir serga ne viena liga.

Paradoksalu, kad pati dirbusi gydytoja urologe tarsi užsikrėtė nuo savo pacientų ir dabar ją kankina urologinės problemos. Dėl to moteriai, sergančiai dar ir Alzheimerio liga, skiriamos kompensuojamosios slaugos priemonės.

"Aš pats slaugau žmoną, jau ne vieni metai perku jai sauskelnes, kurių receptą išrašo šeimos gydytoja. Pastarąjį kartą išrašė dviem mėnesiams. Be to, neseniai pradėta kompensuoti dvejos sauskelnės parai, todėl susidarė nemažas kiekis – dvylika pakuočių, vienoje jų – dešimt sauskelnių", – nesidrovėdamas apie šeimos problemas pasakoja inžinieriumi dirbęs A.Gudiškis.

Pasakoja todėl, kad džiaugsmą dėl didesnio priemonių kiekio aptemdė jų kaina. Tačiau tai nėra susiję. Vyras, nuėjęs pirkti sauskelnių, iškart jų negavo: pirmiausia teko grįžti pas šeimos gydytoją, kad perrašytų receptą. Antrąkart nuėjus į tą pačią vaistinę "Camelia", skirto sauskelnių kiekio nebuvo. Susitarė, kad vaistinė gaus visas dvylika pakuočių, ir atėjo jų pasiimti paskirtą dieną.

"Tąsyk sauskelnių turėjo tiek, kiek man reikėjo. Pasakė jų kainą, kuri mane nustebino, nes niekad neteko primokėti tiek daug. Buvo nepatogu nepirkti, juolab pagal užsakymą. Vaistininkė pakomentavo, kad priemoka pasikeitė", – A.Gudiškis buvo sutrikęs ir patikėjo, kad sauskelnės pabrango.

A.Gudiškis su žmona pasipiktinę, kad 100 proc. kompensuojamos medicinos pagalbos priemonės tampa sunkiai įperkamos. (Laimio Steponavičiaus nuotr.)

Norėjo grąžinti atgal

Vaistinės "Camelia", esančios Partizanų g. 136, čekyje rašoma, kad sauskelnių "Sent active plus L" 120 vienetų mažmeninė kaina – 123,12 euro. Pirkėjo sumokėta 50,16 euro, kompensuota 72,96 euro, kompensavimo dydis – 100 proc. Priemoka už dešimties sauskelnių pakuotę – 4,18 euro.

Medicinos pagalbos priemonės yra kompensuojamos 100 proc. bazinės kainos. Paciento mokama priemoka yra skirtumas, susidarantis tarp mažmeninės ir bazinės kainų.

Tokia aukšta kaina A.Gudiškiui nedavė ramybės, ir jis pasidomėjo kitų tinklų vaistinėse, kiek reikia primokėti už tokias pačias sauskelnes, kompensuojamas 100 proc., jau nekalbant apie tai, kodėl iš viso reikia primokėti. Kai "Eurovaistinėje" sužinojo, kad priemoka už dešimties sauskelnių pakuotę – 1,49 euro, o iš pirktųjųjų nė vienos dar nebuvo panaudojęs, net pakuotės nepraplėšęs, grįžo į "Camelią".

"Sakau, grąžinu, atiduokit pinigus. Nesutiko. Davė telefoną, kad skųsčiausi. Tuščias reikalas skųstis tiems, kurie valdo, ir tegul nekala per visus kanalus, kad "Camelia" – mažų kainų vaistinė. Matyt, tą beprotišką antkainį užsideda dėl besaikės reklamos. Pensininkui tai didelė skriauda. Iki liepos mėnesio nieko nereikėdavo primokėti", – apmaudą lieja A.Gudiškis.

 

Priklauso nuo vaistinės

Galbūt sergančią žmoną slaugantis vyras pats neteisus: pavargęs ir suklydęs, susipainiojęs tarp medicinos pagalbos priemonių rūšių ir kainų? Pabandėme išsiaiškinti, kiek iš tiesų kainuoja sauskelnės "Sent active plus L".

"Eurovaistinėje", esančioje "Akropolyje", patvirtino: už būtent tokios prekės vieną pakuotę, kai kompensacija – 100 proc., priemoka sudaro 1,49 euro.

"Gintarinėje vaistinėje", esančioje Kauno miesto poliklinikos Kalniečių padalinyje, apskaičiavo, kad teks primokėti 2,64 euro. Vaistinės vedėjas Nerijus Galinis paaiškino, kad nuo rugpjūčio suvienodintos priemokos tik už vaistus.

"Už medicinos pagalbos priemones priemokos parenkamos pagal vaistinės nuolaidos dydį, todėl skirtinguose vaistinių tinkluose jos gali skirtis", – N.Galinis pridūrė, kad kainos yra labai dinamiškos.

Skirtumai labai dideli

Tarp gausybės vaistinių Kaune savo pavadinimu išsiskiria "Pagalbos vaistinė". Galbūt joje išties galima susilaukti pagalbos tiems, kurie neišgali už sauskelnes primokėti pusę šimto eurų, juolab kai reikia ne tik jų, bet ir vaistų, kainuojančių gerokai daugiau.

"Pagalbos vaistinės" darbuotoja nudžiugina: pakuotė "Super Seni plus L" 30 sauskelnių – be jokios priemokos, nė cento.

"Žodis "Seni" reiškia, kad tai lenkų produktas, super ir plius – nurodo sugėrimo laipsnį, L – dydį", – vaistinės darbuotoja aiškina, kad sauskelnės kompensuojamos pagal tinklo filosofiją ir valstybės nustatytą bazinę kainą. Tačiau už "Seni active plus L" dešimties sauskelnių pakuotę ir šioje, BENU tinklui priklausančioje vaistinėje, tenka primokėti 4,18 euro.

"Gydytojai gali rašyti sauskelnių receptus ir pagal bazinių kainų kainyną, nurodant tik dydį ir sugėrimo laipsnį, ir konkretaus gamintojo, švedų "Tena" ar vokiškų, firminiu pavadinimu, ko negalima, skiriant vaistus. Jei ligonis prašytų sauskelnių, už kurias primokėti nereikia, gydytojas gali tai išsiaiškinti, pasiskambinęs į vaistinę, ir išrašyti būtent tokių receptą", – pataria "Pagalbos vaistinės" darbuotoja.

Galima išsirinkti patiems

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus ieškantiesiems pigiausių medicinos pagalbos priemonių pateikia kitą receptą: vaistinėse privalo būti pirkėjui skirti kompiuteriniai monitoriai.

"Vaistininkas, prieš išduodamas kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones ar vaistus, monitoriuje pacientui turi parodyti informaciją apie tos pačios grupės medicinos pagalbos priemonių mažmenines kainas, kompensuojamąją jų dalį, priemoką, kad pacientas galėtų tai palyginti ir pasirinkti jam priimtiną", – aiškina E.Stropus.

Monitoriaus ekrano pirmoje eilutėje turi būti nurodoma medicinos pagalbos priemonė, kurios priemoka yra mažiausia, brangesnės išvardijamos žemiau, priemokos dydžio didėjimo tvarka.

"Žinotina, kad medicinos pagalbos priemones, kaip ir vaistus, gamina įvairios kompanijos, todėl mažmeninės tų priemonių kainos skiriasi", – pridūrė Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas E.Stropus.

Pirkėjo sumokėta 50,16 euro, kompensuota 72,96 euro, kompensavimo dydis – 100 proc. Priemoka už dešimties sauskelnių pakuotę – 4,18 euro.

Kompensuojama bazinė kaina

Į klausimą, kodėl reikia primokėti, kai sauskelnės kompensuojamos 100 proc. – visa jų kaina, Valstybinės ligonių kasos atstovas paaiškina tą patį, kaip ir dėl priemokų už kompensuojamuosius vaistus.

"Medicinos pagalbos priemonės yra kompensuojamos 100 proc. bazinės kainos. Paciento mokama priemoka yra skirtumas, susidarantis tarp mažmeninės ir bazinės kainų", – apibendrino E.Stropus.

Bazinė kaina yra gamintojo deklaruota mažiausia tos grupės vaistų ar medikamentų, priemonių kaina.

Valstybinės ligonių kasos atstovo teigimu, priemoka už medicinos pagalbos priemones galėjo padidėti dėl to, kad konkretus jų gamintojas ar vaistinė ėmė taikyti mažesnes nuolaidas priemokai ar iš viso jų ėmė netaikyti.

Vadinasi, vaistinių lenktynės tęsiasi, todėl ligoniams reikia apeiti visas jas, kad sužinotų, kiek kainuoja ta pati medicinos prekė. Tiesa, Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas E.Stropus priminė, kad medicinos pagalbos priemonių kainas ir priemokas už jas galima sužinoti net ir būnant namuose, Valstybinės ligonių kasos interneto svetainės www.vlk.lt skyriaus "Kiek kainuoja gydymas ir vaistai" skyrelyje "Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainų paieška". Joje visais atvejais nurodomos didžiausios galimos medicinos pagalbos priemonių ir vaistų kainos vaistinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Faktas.Dantų pasta ,,LACALUT-aktiv.eurovaistinėje 4,34 euro čia pat IKI parduotuvėje 3,49 euro.Kas iš jų sukčius,ar abu?

MT

MT portretas
Nežinau kaip žmonės galėtų padėti, cia ne Amerika.Tikiu,kad likimas atlygins nuostolius su kaupu. Slauga pati sunkiausia tarnystė.

Tikrai brangu

Tikrai brangu  portretas
Tikrai taip CAMELIJA vaistinė, nežiūrint jų reklamos, pati brangiausia ir man teko už sauskelnes mamai, primokėti trigubai brangiau nei EURO vaistinėje , o papildai pav. GEMZE net 8eurais brangesni nei kitur
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių