Kaunietis: kaip nežinodami Konstitucijos kontroliuosime valdžią?

Ketvirtadienį kauniečiai kaip ir visi norintys įvairaus amžiaus Lietuvos gyventojai galėjo laikyti Konstitucijos egzaminą. Ši visuotinė teisinių žinių įvertinimo akcija vyko jau dvyliktą kartą.

Užsukę į Kauno miesto savivaldybę, kurios Didžioji salė buvo viena egzamino laikymo vietų mieste, sutikome dalyvių, kurie nėra praleidę nė vieno iš dvylikos Konstitucijos egzaminų.

Vienas tokių – sociologas Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas Raimundas Kaminskas. Jis pasakojo, kad teko pasukti galvą prie istorinių klausimų. „Sumaišties kėlė klausimai apie 1918, 1919 metų laikinąsias Konstitucijas. Teko remtis istorine intuicija“, – pasakojo R.Kaminskas, pridūręs, kad domėdamasis šalies Konstitucija, dalyvaudamas jos žinių įvertinimo akcijose savo pavyzdžiu jaunimui rodo, kad šios srities žinios yra labai svarbios ir vertos pastangų.

Užpernai tapęs vienu laimėtojų senjoras, buvęs inžinierius Paulius Šepetys – taip pat vienas pastovių šio egzamino laikytojų. „Turime žinoti savo Konstituciją, kitaip negalėsime pasinaudoti visomis savo teisėmis. Be to, kaip kitaip galėsime kontroliuoti valdžią?“ – klausė P.Šepetys.

R.Kaminskas pastebėjo, kad kai kurie klausimai taip sudaryti, kad jais tikrinamos ne žinios, ne Konstitucijos išmanymas, o tiesiog logika.  „Manau, reikia daugiau atvirų klausimų“, – pridūrė sociologas.

Abu pašnekovai neslėpė, kad po egzamino būtinai paims į rankas Konstituciją ir pasitikslins kai kurias jos vietas. „Man patinka, kad klausimai buvo su „kabliukais“, kad reikalavo mąstymo, o ne aklo mintino žinojimo. Tai tarsi proto gimnastika“, – sakė P.Šepetys.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Egzamino dalyviams pateikiami klausimais, kuriais tikrinamos žinios apie valstybės valdymą, piliečių teises ir pareigas.

Egzaminas laikytas savivaldybėse, mokyklose, universitetuose, kitose institucijose. Geriausias konstitucines žinias pademonstravę pirmojo etapo dalyviai dėl nugalėtojo vardo susigrums antrajame etape, vyksiančiame spalio 18 dieną.

Egzamino dalyviai varžosi atskirose grupėse: mokiniai, nuteistieji, aklieji, teisinį išsilavinimą turintys arba jo siekiantys bei teisinio išsilavinimo neturintys asmenys. Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų ir gimnazijų mokiniai rungiasi keturiose amžiaus grupėse: 1-4 klasių, 5-7 klasių, 8-9 klasių ir 10-12 klasių. Mažiausieji – 1-4 klasių – egzamino dalyviai į testo klausimus neatsakinės, o savo jėgas išbandė atlikdami kūrybinę užduotį „Aš ir Tu – dar 100 metų kartu!“.

Turime žinoti savo Konstituciją, kitaip negalėsime pasinaudoti visomis savo teisėmis. Be to, kaip kitaip galėsime kontroliuoti valdžią?

Pirmajame etape buvo pateikta 30 uždarų klausimų, antrajame lauks 19 uždarų ir vienas atviras klausimas. Į antrąjį etapą pateks tie, kurie teisingai atsakys į mažiausiai 25 klausimus.

Pasitikrinti konstitucines žinias buvo galima ir internetu.

Konstitucijos egzamino užduotis šiemet rengė Mykolo Romerio universiteto mokslininkų komanda  ir Vilniaus licėjaus direktoriaus Sauliaus Jurkevičiaus komanda. Konstitucijos egzamino komisijai vadovauja Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Nugalėtojai bus pakviesti į iškilmingus Konstitucijos egzamino apdovanojimus, kurie vyks Lietuvos Respublikos Prezidentūroje. Laimėtojams bus įteikti projekto organizatorių ir partnerių prizai – planšetiniai kompiuteriai, elektroninės knygų skaityklės, knygos ir kitos puikios dovanos.

Vilmanto Raupelio nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHA, prisiekinėt ranką ant Konstitucijos padėjus... kai viena lenkė prisiekinėjo, tai BRITKINOS prie Konstitucijos prisiliest, BET - KT teisėjui tai tiko, ir tokią jos 'priesaiką' priėmė :/

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Šis propoguojamas šou su konstitucija,pone Kaunieti,labai panašus į kurtaus rodančio kelią aklam.Prisiekdami vadinami išrinktaisiais padeda ranką ant knygos,kurios nekad prieš tai nėra matę.

Tesin.

Tesin. portretas
moku LR konstituciją atmintinai, žinau LR įstatymus,zinau kad daug įstatymų yra nupirkta seime, žinau kad daug įstatymų yra neveikiančių LR konstitucijos 7 straipsnis.Kodel neveikiantys įstatymai nenaikinami ,neišbraukiami iš įstatymų knygų? Seimas privalo naikinti ,išbraukti iš įstatymų knygų.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių