Kaunietės ir širdimi, ir darbais („Metų kaunietės“ rinkimai)

  • Teksto dydis:

Tiltas į ateitį – bendradarbiavimas ir istorinės atminties išsaugojimas, išgryninimas. Apie tai sukasi kitų dviejų kandidačių į Metų kaunietes veikla.

01 Bella Shirin – Kaune gimusi ir čia grįžusi gyventi menininkė, kurios tėvai per stebuklą išgyveno koncentracijos stovykloje, teigia, kad jos tikslas – pažadinti turtingą Kauno daugiakultūrę atmintį.

"Dabartinė mano veikla kilo iš po daugybės apmąstymų apie praeitį. Supratau, kad tik tada, kai tautos bendrauja, draugauja, bendradarbiauja, galima pasiekti geresnę ateitį", – kalbėjo B.Shirin.

Į Kauną ji grįžo po tėvo mirties, atgavo Lietuvos pilietybę ir įsitraukė į visuomeninę veiklą. Vėliau pradėjo dalytis savo šeimos istorija, nes teigė jaučianti skolą Kaunui, Lietuvai ir dėl to yra pasiryžusi keisti Lietuvos įvaizdį pasaulyje.

"Yra nemažai žmonių, kurie juodina Lietuvą, bet mano tėvai visada pabrėždavo, kad daug žmonių čia jiems padėjo, gelbėjo. Pavyzdžiui, mano tėvą išgelbėjo baltaraištis. Visa tai galėjau pateikti per knygą arba per spektaklį. Viskas su tikrais vardais ir faktais. Pasauliui taip pat noriu parodyti ir dabartinę Lietuvą bei artinti abi lietuvių ir žydų tautas, būti tiltu tarp jų", – pasakojo moteris ir pridūrė, kad planuose – spektaklį išversti ir į hebrajų kalbą bei rodyti ir Izraelyje, JAV.

Paklausta, kokie pasiekimai ją labiausiai džiugina, moteris tvirtino, kad ji niekada nebūna patenkinta savimi. Atlaidi kitiems, bet iš savęs reikalauja labai daug. Tai ji aiškino tuo, kad nors buvo išvežta, bet visuomet jautė pilietinę atsakomybę, pareigą, ką nors nuveikti vardan Lietuvos. "Tiek metų čia nebuvusi, turiu nuveikti kuo daugiau. Tam man reikia gyventi ne iki 100, o iki 120 metų", – skaičiavo moteris ir užsiminė apie įvairius tarptautinius ir ne tik meno, inovacijų, bet ir sveikatos, švietimo, ugdymo sričių projektus.

"Tiek metų būdama toli, likau kauniete ir ja būsiu, kol protas veiks ir akys matys. Kauniete esu, būsiu ir širdimi, ir veikla", –  sakė B.Shirin.

16 Rasutė Žukienė – menotyrininkė, meno istorikė, humanitarinių mokslų daktarė, VDU profesorė, pelniusi Kauno miesto mokslininko premiją. Apdovanojimas jai skirtas už ilgametę aktyvią ir reikšmingą mokslinę veiklą, aukščiausius mokslo pasiekimus, novatoriškas mokslines idėjas ir jų įgyvendinimą Kaune.

"Visada norėjau sužinoti vis daugiau. Patinka gilintis, domina kodėl, ne tik kas", – aiškino, kodėl pasirinko mokslininkės kelią, R.Žukienė.

Ji yra ir Lietuvos mokslo tarybos programų ekspertė, V.Adamkaus muziejaus-bibliotekos steigimo iniciatyvinės grupės narė, Kauno m. savivaldybės J.Vienožinskio premijos komiteto narė, Nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus tarybos narė, Lietuvių išeivijos dailės fondo (Lewben) ekspertė.

Profesorės mokslinių tyrimų sritys – Lenkijos, Rusijos ir Baltijos šalių kultūrų ryšiai ir meniniai kontaktai su Europos kultūra XX a., lietuvių išeivijos dailė Europoje ir JAV po Antrojo pasaulinio karo, muziejininkystė, modernizmo dailė, kultūros animacija, šiuolaikinio Lietuvos ir Europos meno raida.

Didžiausią profesinį pasitenkinimą jai kelia surengtos parodos, kuriomis visuomenei gali tarsi atverti nepelnytai mažai žinomų menininkų kūrybos klodus ar supažindinti su meno reiškiniais, objektais, kurių žmonės kitaip nebūtų turėję progos pamatyti.

 

"Smagu ir kai išeina knyga, joje pateikiamos žinios sklinda, atsiranda atgalinis ryšys. Stengiuosi kuo daugiau rašyti ir knygas leisti užsienio kalbomis, kad apie mūsų kultūra sužinotų kuo plačiau pasaulyje. Apie M.K.Čiurlionį ir kitus sklaidos niekada nebus per daug, jos yra, bet reikia dar daugiau", – entuziastingai kalbėjo R.Žukienė.

Mokslininkė yra pelniusi Čekijos mokslų akademijos stažuotojo stipendiją, UNESCO Lietuvos padalinio padėkos raštą už indėlį į M.K.Čiurlionio metų konkurso organizavimą, Jono Vileišio medalį, Kauno savivaldybės kultūros ir meno premiją bei kitų apdovanojimų.

R.Žukienė jau beveik 30 metų kuruoja įvairias parodas, yra paskelbusi monografijų, straipsnių Lietuvos ir tarptautiniuose leidiniuose, mokslo darbų apžvalgų, mokslo sklaidos publikacijų.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite bei užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Bella labai graziai kalba,,,,taciau ar tikrai ji jauciasi Lietuvos moterimi?? ar tai tik Pliurpalai?. Ar Shirin nesinesioja neapykanta lietuviams ,kaip kurklianky su savo iskreiptu supratimu apie lietuvius??? Bella --faina moteris ...Norisi tiketi

Lina

Lina portretas
Bella nuostabi - su savo optimizmu, pozityvumu, jaunatviškumu! Jei tokių uždegančių žmonių būtų daugiau, mes visi būtume tik laimingesni! Bella yra mūsų kaunietė!

Anonimas

Anonimas portretas
Danguolė rašoma su ė
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių