Kaunietės gyvenimo ramstis – 73 anūkai ir proanūkiai

13 vaikų, 36 anūkai ir 37 proanūkiai – tai kaunietės Mėtos Gailevičienės gyvenimo turtas. Šypsodamasi moteris klausia: „Argi tai daug?“ M. Gailevičienė buvo viena tų daugiavaikių mamų, kurias šiandien, Motinos dienos išvakarėse, prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliais.

„13 vaikų nėra daug"

Šiandien M. Gailevičienei jau 81-eri. Pastaruosius 35 metus ji gyveno Kaune, Žemuosiuose Šančiuose. Save ji laiko kauniete, nors jos vaikystė ir jaunystė prabėgo Šilutės rajone. Ten ji susipažino su savo pirmuoju vyru, su kuriuo susilaukė 13 atžalų. Vienas po kito gimė Zina, Lena, Valdemaras, Kęstutis, Algirdas, Sigitas, Sabina, Ilona, Jūratė, Kastytis, Inga, Aksana, Marytė.

Deja, keturi vaikai jau yra mirę, o vienas nuo 1993 metų dingęs be žinios. Tačiau moteris didžiuojasi, jog turi 36 vaikaičius ir 37 proanūkius.

Ji įsitikinusi, kad 13 vaikų šeimai nėra daug. „Tais laikais turėti tiek vaikų buvo normalu. Visą gyvenimą dirbom, todėl nesunku buvo užauginti vaikus“, – kalbėjo daugiavaikė mama.

Gyvenimo išbandymai

Prieš sukurdama šeimą M. Gailevičienė išbandė ir sekretorės, ir kasininkės darbą.

„Kai pagausėjo šeimyna, negalėjau dirbti, nes teko auginti mažuosius, todėl pradėjome ūkininkauti. Man ne gėda prisipažinti, kad dirbau ir karvių melžėja, nes tai toks pats darbas, kaip visi kiti“, – savo jaunystę prisiminė moteris.

Tačiau dėl sveikatos bėdų gydytojai nerekomendavo jai likti kaime, todėl 1978 metais likimas gausią šeimą atvedė į Kauną.

Netrukus gyvenimas pateikė dar vieną smūgį – 1982 metais, sulaukęs 49 metų, mirė jos vyras. Tačiau vėliau jai buvo lemta sutikti kitą gyvenimo pakeleivį – Vytautą Gailevičių. Taip iš Jankauskienės ji tapo Gailevičiene.

Kaip vienas didelis kumštis

Moters vyriausiai dukrai Zinai šiemet turėtų sueiti 60 metų, o jauniausioji Aksana gegužę atšvęs 38-ąjį gimtadienį.

„Mūsų šeima – kaip vienas didelis kumštis, padedame vieni kitiems, stengiamės branginti tai, ką turime“, – darnios šeimos receptą atskleidė Mėtos dukra Lena Stanevičienė.

Didelėje šeimoje augę vaikai prisipažino, jog per gyvenimą visko būta: ir džiaugsmo, ir ašarų, ir skausmo, tačiau visos negandos juos užgrūdino.

Didžiausia vertybė M. Gailevičienės vaikams – šeima, todėl visi jos vaikai ištekėjo ar vedė ir gyvena santuokoje.

„Esame be galo dėkingi mamai, kad mus visus išauklėjo dorais žmonėmis“, – sakė vyriausioji dukra Zina Jankauskaitė Benžienė.

Moteris pati turi labai didelę šeimą. Ji pagimdė 16 vaikų ir turi jau 26 anūkus.

M. Gailevičienės šeimyna išsibarsčiusi ne tik po visą Lietuvą – trys jos atžalos gyvena JAV, dalis anūkų išvykę į Angliją, Airiją.

„Jeigu susirinktų visa šeima, vargu, ar visi tilptų į vieną nuotrauką“, – juokavo garbaus amžiaus sulaukusi kaunietė.

Gausu daugiavaikių šeimų

M. Gailevičienės šeima – ne vienintelė tokia gausi šeimyna Kaune, tačiau tikslios statistikos, kiek laikinojoje sostinėje gyvena daugiavaikių šeimų, miesto savivaldybė neturi, nes tokie duomenys jau seniai neregistruojami.

„Nuo 2009 metų išmokas vaikams gauna tik nepasiturinčios šeimos, todėl savivaldybė turi tik dalį statistikos, kiek Kaune šeimų augina daugiau nei du vaikus“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė.

Turimais duomenimis, šiandien Kaune tris vaikus augina 576 šeimos, keturis vaikus – 147, penkis vaikus – 55, šešis vaikus – 11, septynis vaikus – 8, aštuonis vaikus – 2, devynis vaikus – 3 ir 10 vaikų – dvi šeimos. Visos jos kiekvieną mėnesį gauna išmokas vaikams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

graži

graži portretas
šeima, didelė, pergyvenusi ir šilto ir šalto, bet išlikusi didelė ir graži. Didžiuliai sveikinimai ir linkėjimai. Beje, kaip į tokias dideles ir gražias šeimas reaguoja lesbių ir gėjų patronai, pvz., aušrinės-marijos ir kiti? kaip didės ir pilnės mūsų tauta, jei pasiduosime visokių simonkų ir kt. varomai politikai?

Nuostabu

Nuostabu portretas
Kad tokiu doru,graziu,gausiu seimu dar islike..

ruta

ruta portretas
Labai gražu, tikrai jie laimingi ir turtingi bendravimu ir pagalba vieni kitiems.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių