Kauniečius šokiravo nuvirtęs tremtinių kryžius

Kauniečiai sunerimo – nejaugi vandalams užkliuvo ilgus metus stovėjęs tremtinių kryžius? Patys tremtiniai ramina, kryžius galėjo nuvirsti pats ir artimiausiu metu bus atstatytas naujas.

E.Fryko gatvės gale, ant kalno, ilgus metus stovėjo tremtinių atminimui skirtas kryžius. Vieta simbolinė, nes nuo čia atsiveria vaizdas į geležinkelio stotį, iš kurios tremties metais buvo išvežta šimtai žmonių.

"Netoli mūsų, ant kalno, stovėjo tremtinių kryžius. Neseniai ėjome pasivaikščioti ir toks liūdnas vaizdas pasitiko, akivaizdžiai nugriautas, net nežinau, kam čia parašyti", – "Kauno dienai" dėstė Ingrida.

Sunerimusius kauniečius ramina tiek paveldosaugininkai, tiek Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Kauno skyriaus atstovai.

"Ta vieta ant kalno nėra labai lankoma, tad mes negalvojame, kad tai vandalų darbas. Tas kryžius jau senas buvo, kelis kartus jį buvome paramstę, bet jis vis tiek nupuvo", – sakė tremtinių atstovas Juozas Yla.

Jau yra pagamintas maždaug 6,5 m aukščio metalinis kryžius, kuris bus pastatytas medinuko vietoje.

"Manau, kad maždaug po mėnesio naujas kryžius bus pastatytas, įbetonuosime jo pamatus, nes kryžius ganėtinai aukštas", – pridūrė tremtinys.

"Seniau pasitaikė, kad tą kryžių nuversdavo, bet žmonės lentutėmis paramstydavo. Tik tai gelbėjo nebent nuo vėjo. Dabar paruošėme projektą ir atstatysime metalinį. Ilgai užtruko dokumentus sutvarkyti, nes senukams sudėtinga ten susigaudyti. Dar su seniūnu susitiksime, viską iki galo sudėliosime", – sakė LPKTS Kauno skyriaus vadovas Juozas Savickas ir pridūrė, kad tremtinius reikia pagirti, nes dažnai garbaus amžiaus žmonės tik kalba, bet nieko nedaro, tačiau šiuo atveju didelė pagarba laimėjo ir kryžius bus atstatytas.

Paveldosaugininkai patikslino, kad kryžius turi būti atstatytas iki birželio 14 d.


Šiame straipsnyje: tremtinių kryžiustremtiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ziurovas

Ziurovas portretas
Šaunuoliai.Padarėt gerą darbą.Tik matau,kad dar reikėtų poveržlių po veržlėmis padėti,kad stipriau būtų. :- )

petris

petris portretas
Kryžius-ne okupacijos, o Prisikėlimo ir Tikėjimo simbolis. Neaišku, kaip ten buvo, Ingrida sako, kad nuverstas, Juozas Yla sako, kad kryžiaus pagrindas nupuvo.

...

... portretas
Kryžius - okupacijos simbolis.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių