Kauniečių meilė Bitei neblėsta: miestą papuoš senbernarės skulptūra?

Vasario 16-osios išvakarėse baigėsi laikas teikti skulptūrų idėjas miestui trečius metus iš eilės vykstančiam konkursui "Kauno akcentai". Tarp pateiktųjų didžiulio kauniečių susidomėjimo ir palaikymo socialiniuose tinkluose sulaukė senbernarės Bitės atminimui skirta skulptūra.

Vienas iš Kauno simbolių

Minėtame konkurse idėjų autorių nevaržė jokie apribojimai, tačiau dizaino objektai privalėjo turėti meninę vertę, būti išskirtiniai, sukurti iš patvarių medžiagų, kad galėtų papuošti bet kurią Kauno miesto vietą, o ypač – Naujamiesčio ir Senamiesčio viešąsias erdves.

Pasidomėjus, koks siūlomas objektas labiausiai sudomino kauniečius feisbuke, tapo aišku – senbernarės Bitės skulptūra teigiamų reakcijų ir komentarų skaičiumi nepralenkiama. Ir tai nenuostabu, nes Bitė – vienas iš legenda tapusių Kauno simbolių. Beje, "Kauno diena" buvo pirmoji, atkreipusi visuomenės dėmesį į senbernarę mieste ir liko jai ištikima iki Bitės gyvenimo pabaigos. Senbernarė iškeliavo į amžinybę 2016 m. rudenį savo gimtadienio dieną ir valandą – gegužės 30-ąją, šeštą valandą vakaro, nespėjusi įžengti į 13-uosius savo gyvenimo metus. Bitė nebūtų pasiekusi tokio rekordinio amžiaus, jei ne geranoriško veterinarijos gydytojo Artūro Džiugos profesionalumas.

Senbernarės įamžinimas

Idėjos meniniu akcentu įamžinti Bitę iniciatorius ir buvęs jos šeimininkas Algimantas Bakas kreipėsi į bendrovę "Kaukai" ir pasirašė bendradarbiavimo sutartį su šios bendrovės direktoriumi skulptoriumi Luku Šiupšinsku. Skulptorius jau vizualizavo A.Bako idėją ir yra pasižadėjęs toliau kartu dirbti įgyvendinant šį projektą. Jei projektas laimėtų konkurse, natūralaus dydžio, realistinio stiliaus bronzinė Bitės skulptūra atsidurtų įprastoje senbernarei vietoje – Laisvės alėjoje, kur ją sutikdavo kauniečiai su krepšeliu dantyse.

Bitė yra išgelbėjusi ir skęstantį vaiką, ir viščiukus su dėže iš po pajudėjusio sunkvežimio, ir parnešusi į namus dešimtį benamių kačiukų bei juos užauginusi.

"Tokį skulptūrinį objektą įgyvendinti būtų rimtas ir labai atsakingas uždavinys. Kurdamas skulptūrą turėčiau atsižvelgti į tai, kad kūrinys stovės viešojoje erdvėje ir bus skirtas ne vien pažinojusiesiems Bitę, bet ir miesto svečiams, kurie šį kūrinį vertins tik kaip skulptūrinį objektą. Tad turėsiu skulptūroje perteikti Bitės panašumą, jos nuotaiką ir kartu sukurti kokybišką, skoningą skulptūrinį objektą, kuris organiškai įsilietų į pėsčiųjų srautą Laisvės alėjoje", – įsitikinęs skulptorius L.Šiupšinskas.

Išniekino atminimą

Daugybė kauniečių pažinojo senbernarę – ją su šeimininku buvo galima dažnai sutikti Laisvės alėjoje, Žaliakalnio turgavietėje, miesto šventėse, stebėtis begaline šuns kantrybe klegančių vaikų apsuptyje.

"Bitė yra išgelbėjusi ir skęstantį vaiką, ir viščiukus su dėže iš po pajudėjusio sunkvežimio, ir parnešusi į namus dešimtį benamių kačiukų bei juos užauginusi. Savo gerais darbais, neįtikimai draugišku būdu, gebėjimais ji taip išgarsėjo, kad senbernare buvo susidomėję užsienio šalių kinologai, Rusijos ir Lenkijos cirko trupės, jos atvaizdas puikavosi net Niujorko Taimso aikštėje", – vardijo A.Bakas.

Beje, Bitė jau niekada nesužinos, kad namas, kuriame prabėgo jos visas gyvenimas, sudegė (padegėjai nesurasti), o jos palaidojimo vieta buvo kelis kartus išniekinta. Tarsi atsakydami į vandališkus išpuolius prieš geraširdės Bitės atminimą, kauniečiai lyg susitarę palaiko jos skulptūros idėją "Kauno akcentų" konkurse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algimantas Bakas

Algimantas Bakas portretas
Tokia saskaita buvo atidaryta dar 2016 m., bet kadangi projektas nepajudėjo, teko ją uždaryti. Visi surinkti pinigai (gal apie 200 eurų) tikrai niekur nedingo ir jie bus panaudoti Bitės įamžinimo tikslams. Nežinau kiek tų pinigų gausime iš savivaldybės. Manau, jog teks ieškoti rėmėjų. Pasiskambinkite man 861481965 viską aptarsime ir paskelbsime sąskaitą, į kurią galėsite pervestų pinigus.

Karatas

Karatas portretas
O TAIP ! Be to šie 2018-ji metai ir yra šuns metai. Norėtume finansiškai prisidėti prie šios skulpturos įgyvendinimo, kur galima pravesti pinigėlius t.y. į kokią sąskaitą.

Ruta

Ruta portretas
Pati geriausia zinia, kokia isgirdau siomis dienomis. Klaipeda turi mazo Peliuko skulpturele, kurio ausyte stengiasi paglostyti visi praeiviai ir tiki, kad jis atnesa sekme. Kaunas turetu, taip pat, savo talismana, kuri pagloscius , ateitu sielos ramybe ir gerumas. Bite to vera- ji skleide geruma. As ja gerai zinojau, tai nepaprastas SUO!
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių