Kauniečiai susiburs po Laisvės alėjos liepomis

Per visą Laisvės alėją po liepomis besidriekiantys stalai ir prie jų susėdę kauniečiai. Tokią Kaimynų dienai skirtą šventę miesto širdyje organizuoja neįprastais renginiais pagarsėjusi "Kiemo galerija" kartu su generaliniu rėmėju "Kauno centro būstu".

Kviečia dalytis emocija

Gegužės 25 d. vyksiančioje Kiemų šventėje po Laisvės alėjos liepomis tikimasi suburti kaimynus plačiąja prasme. "Mes kaimynus suprantame kaip žmones, norinčius pajusti bendrystę, bendrauti. Kviečiame ir miesto, ir rajono gyventojus, emigrantus ir miesto svečius, įvairių tautų ir rasių atstovus – visus, kurie norėtų prisijungti", – pasakojo šventės idėjos autoriai menininkai Vytenis Jakas ir Giedrė Do.

Visi panorusieji dalyvauti šioje iniciatyvoje turėtų atsinešti vaišių, patys pasirūpinti ir kėdėmis bei stalais. "Nors ir kuklios vaišės, kurios padės pajusti bendrumą, stalas, kėdės, balta staltiesė – būtini šventės atributai. Tai padės sukurti šventės aurą", – įsitikinusi Giedrė Do.

Tikimės, kad Kiemų šventė taps degtuku, įžiebsiančiu panašias iniciatyvas visoje Lietuvoje.

Šventės organizatoriai prisipažino, kad dėl atsineštinių vaišių buvo sunkiau savivaldybėje gauti leidimą šiai šventei. "Tačiau dalijantis maistu juk ir sukuriamas gražaus bendravimo, bendrystės pojūtis", – sakė Giedrė Do.

Vienintelis apribojimas vaišėms – ant stalų nelaukiamas alkoholis. Kitas šventėje nepageidaujamas atributas – tiesiogiai bendrauti trukdantys mobilieji telefonai. Vietoje jų šventės organizatoriai ragina kauniečius atsinešti fotoaparatus, jais įamžinti save ir renginio nuotaiką.

Šventėje turėtų netrūkti ne tik vaišių, bet ir klezmerių muzikos, šokių. "Kas jau buvo "Kiemo galerijos" rengiamose šventėse, pajuto emociją. Šioje šventėje taip pat kviečiame dalytis gerąja emocija", – kvietė V.Jakas.

Įžiebs panašias iniciatyvas?

Ruošdamasis akcijai, jis sukūrė fotomontažą, kuriame matyti įsivaizduojamas šventės vaizdas: kaimynų stalai po Laisvės alėjos liepomis driekiasi iki pat Įgulos bažnyčios. Kada iš tiesų stalai drieksis per visą alėją? "Tai nėra taip svarbu. Tikimės, kad Kiemų šventė taps degtuku, kuris įžiebs panašias iniciatyvas visoje Lietuvoje, kad ir kitur žmonės kartu susės prie stalo ir pradės bendrauti, kalbėtis. Ne tik apie save – ir apie susvetimėjimą, emigraciją, Lietuvą", – sako menininkas.

"Šiemet per visą alėją kauniečių stalai greičiausiai nesidrieks. Juos statyti į abi puses pradėsime nuo Laisvės alėjos širdies – fontano", – prisipažino Giedrė Do ir vylėsi, kad kiekvienais metais stalų eilė ilgės. – 2022 m., kai Kaunas taps Europos kultūros sostine, galbūt mūsų stalai pasieks Vilnių? Juk kažkada žmonės nuo miesto iki miesto buvo susikibę rankomis. Kodėl negalima susikibti susėdus prie stalo?" Menininkai pabrėžė šventę organizuojantys ne dėl rekordų. "Galbūt tai ir taps savotišku rekordu, tačiau tai nėra mūsų tikslas. Mums svarbiausia – pajusti bendrystę", – sakė V.Jakas.

"Šia akcija norime ir padėkoti tiems, kurie dar neišvažiavo, yra čia ir dabar su mumis, – dar vieną šventės siekį įvardijo Giedrė Do. – Juk kiek yra tuščių ne tik butų, bet ir pastatų – turime ir ištuštėjusių kaimų."

 

Vytenio Jako vizualizacija

Švęs bet kokiu oru

Kiemų šventės generalinio rėmėjo bendrovės "Kauno centro būstas" direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė tikisi, kad ši iniciatyva paskatins kauniečių bendruomeniškumą. "Šiais laikais mieste pastebime labai daug susvetimėjimo. Dėl šios priežasties, taip pat dėl išvykusių savininkų, mums, būsto administratoriams, sudėtinga priimti sprendimus dėl namo remonto darbų. Kiemų šventė – tai bandymas tirpdyti kaimynų susvetimėjimą, susodinti juos prie bendro stalo ir pradėti kalbėtis", – J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė vylėsi, kad šventė padės susitaikyti susipykusiems kaimynams.

Jei lis, mes šoksime kartu su lietumi. Net jeigu į baltą mišrainę prilis – nieko tokio, juk tai tik lietus.

Pasak jos, būsto administratorius visuomenė dažnai suvokia šabloniškai, kaip labai formalius pastatų prižiūrėtojus. "Tačiau mes norime ne tik administruoti – mes norime ir burti kaimynų bendruomenes tam, kad visi kartu kurtų grožį, šiuo atveju – reginį, – pašnekovė vylėsi, kad šventei nepakiš kojos lietuviškas kuklumas. – Tikiuosi, kad kauniečiai neims galvoti: kaip aš dabar eisiu su vaišių krepšiu, juk aš tų žmonių nepažįstu? Mes kviečiame nesivaržyti, ateiti, atsipūsti, bendrauti, – švęsti gyvenimą."

Stalai Laisvės alėjoje gegužės 25 d. stovės bet kokiu oru. "Juk yra tokia frazė: nėra blogo oro – yra tik netinkama apranga. Jei lis, mes šoksime kartu su lietumi. Net jeigu į baltą mišrainę prilis – nieko tokio, juk tai tik lietus. Ir net jeigu niekas neateis, mes su Vyteniu, Jurgita sėdėsime prie bendro stalo, ir šventė vis tiek įvyks", – šyptelėjo Giedrė Do.

Šventė vyks 19–21 val. Panorusieji joje dalyvauti su vaišėmis, stalais ir kėdėmis kviečiami pasirodyti likus valandai iki renginio. Skirtingų namų, kiemų, kitų bendruomenių ar organizacijų atstovus šventės organizatoriai prašo savo stalus paženklinti tam tikra atributika: pažymėti juos lentelėmis, atsinešti vėliavas ar patiems apsirengti vienodais marškinėliais. "Taip bus matyti, kiek skirtingų bendruomenių susibūrė į vieną vietą", – užsiminė V.Jakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Negali būti nieko tobulai. Varnos ar benamiai tikrai nesutrukdys. Tiesiog pabendrauti, pasižmonėti, padainuoti tyliai po liepomis

Ne

Ne portretas
Kam tokiu nesamoniu reikia? Neturit ka veikti? As geriau namie prietelevizoriaus ar interneto oabusiu. Tokiom nesamonem neuzsiimsiu. Avinu banda gaunasi

Vil

Vil portretas
ateisim. Bandysim palaikyti tokią gražią idėją.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių