Kauniečiai sukilo prieš savivaldybės įmonę

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Savivaldybės įmonės Kauno komunalinio ir butų ūkio darbų kokybe nusivylę kauniečiai pasirinko kitą administravimo būdą, tačiau atsidūrė teismuose. Savivaldybės įmonės klerkai ieško kabliukų, kaip apriboti gyventojų teisę rinktis.

Savivaldybės įmonės Kauno komunalinio ir butų ūkio darbų kokybe nusivylę kauniečiai pasirinko kitą administravimo būdą, tačiau atsidūrė teismuose. Savivaldybės įmonės klerkai ieško kabliukų, kaip apriboti gyventojų teisę rinktis.

Išreiškė savo valią

Sąjungos a. 11 daugiabučio gyventojai sako seniai buvę nepatenkinti jiems paskirtu savivaldybės įmonės Kauno komunalinio ir butų ūkio administratoriumi.

"Namas senas, seniai reikia tvarkyti stogą, dėl to šlampa sienos, – pasakojo šiame daugiabutyje gyvenantis Antanas (pavardė redakcijai žinoma). – Kaupiame lėšas remontui, bet neaišku, kur jos dingsta. Negana to, nuo rugsėjo atsirado nauja eilutė administratoriaus sąskaitoje avariniams darbams."

Kiti namo gyventojai skundėsi, kad nėra jokio ryšio su administratoriaus vadybininkais. Jų teigimu, daugelis žmonių sutiktų investuoti į namo atnaujinimą, norėtų aptarti renovacijos galimybes.

"Tačiau niekam nebuvome įdomūs. Niekas nepasidomėjo, kodėl esame nepatenkinti administratoriumi ir norime patikėti valdymą kitai įmonei", – tvirtino gyventojai. Jie prašė neskelbti jų pavardžių, nes sako nenorintys būti įvelti į asmeninį bylinėjimąsi su administratoriumi, savivaldybės kontroliuojama įmone.

Kai įstatymai leidžia patiems būstų savininkams rinktis valdymo formą ar pasirašyti jungtinės veiklos sutartį su atstovu, daugiau kaip pusė Sąjungos a. 11 gyventojų nusprendė atsisakyti Kauno komunalinio ir butų ūkio paslaugų. Rudenį jie pasirašė jungtinės veiklos sutartį su kita įmone, įregistravo sutartį Registrų centre, tačiau tuomet ir prasidėjo jų bėdos.

Tenka bylinėtis

Pasirodo, Sąjungos a. 11 gyventojai per anksti patikėjo galimybe patiems spręsti, kaip tvarkytis su savo turtu, kam patikėti jo valdymą.

Savivaldybės kontroliuojamas Kauno komunalinis ir butų ūkis ignoravo jų sprendimą ir toliau siuntė savo sąskaitas. Tada žmonės kreipėsi į Seimo kontrolierių, šis – į savivaldybę bei Valstybinę konkurencijos tarnybą.

"Metų pradžioje sužinojome, kad jungtinės veiklos sutartis jau apskųsta teismui", – piktinosi gyventojai.

Į teismus buvo įtraukta ir nemažai kitų, ne tik Vilijampolėje esančių daugiabučių namų gyventojų. Užginčytos jungtinės veiklos sutartys, kurias sudarė daugiabučių, esančių Neries kr., Panerių, Marių g., Smetonos al. gyventojai. Jie visi nori atsisakyti bendrovės Kauno komunalinio ir butų ūkio paslaugų.

"Nežinau, kodėl taip elgiasi savivaldybės įmonė. Ar tai tik būdas vilkinti laiką, o gal tiesiog nenori atiduoti mūsų sukauptų lėšų? Juk mokėjome kaupiamąjį mokestį, o ar šių pinigų jie nepravalgė – nežinome", – svarstė gyventojai.

Varžo gyventojų laisvę

Viena įmonių, siūlanti gyventojams pasirašyti jungtinės veiklos sutartį, yra "Santermita".

Įmonės direktorius Ramūnas Radavičius tikina susidūręs su savivaldybės įmonės bandymais trukdyti žmonėms rinktis pigesnes paslaugas.

"Gyventojai įveliami į teisminius ginčus dėl biurokratinių ir formalių dalykų rengiant susirinkimus", – pasakojo R.Radavičius. Pasak jo, Kauno komunalinis ir butų ūkis, pasitelkęs savo teisininkus, yra palankesnėje situacijoje nei gyventojai.

"Daug kas pagalvoja, ar verta gaišti daug laiko bylinėjimuisi, eikvoti energiją. Todėl nemažai sutinka mokėti brangiau už administravimo paslaugas, bet taip iš tikrųjų suvaržoma jų laisvė disponuoti savo turtu", – mano jis.

Būdas įbauginti?

Įmonės Kauno komunalinio ir butų ūkio generalinis direktorius Virginijus Tamošiūnas tikino, kad įmonė esą nebando bauginti ir paveikti gyventojų.

"Niekas nevaržo teisės pasirašyti jungtinės veiklos sutartį, bet viskas turi būti atlikta pagal Civilinį kodeksą, – pareiškė jis. – Jei jungtinės veiklos sutartimi daugiabutį patikima administruoti juridiniam asmeniui, šį įgaliojimą turi patvirtinti notaras. Būtina, kad gyventojų susirinkime, kur priimamas sprendimas pasirašyti jungtinės veiklos sutartį, turi būti kviečiamas dalyvauti ir administratoriaus atstovas. Jei šios sąlygos nevykdomos, negalime perduoti įgaliotam atstovui dokumentų."

Įmonės ateitis neaiški

Ginčai su gyventojais – ne vienintelis Kauno komunalinio ir butų ūkio vadovų galvos skausmas. "Kauno diena" rašė, kad nuo pernai įsigaliojusios Civilinio kodekso pataisos nurodo, kad bendrojo naudojimo objektų administratoriai negali turėti Konkurencijos įstatyme apibrėžtų sąsajų su šilumos, elektros energijos, dujų, vandens tiekėjais, atliekų vežėjais ir liftų prižiūrėtojais.
Kauno komunalinio ir butų ūkio atstovai vis dar bando įrodinėti, kad su tokių paslaugų tiekėjais esą nėra susiję. Tačiau įmonė priklauso savivaldybei, kaip ir kai kurias iš išvardytų paslaugų teikiančios bendrovės. Kitaip tariant, Kauno komunalinis ir butų ūkis su "Kauno švara", "Kauno vandenimis" ir "Kauno energija" – lyg broliai ir seserys.

"Sąsajos yra akivaizdžios", – dienraštį konsultavo teisininkas Mindaugas Steponavičius.

Savivaldybės įmonė Petrašiūnuose, Panemunėje ir Vilijampolėje administruoja apie 400 daugiabučių. Nuo liepos jų gyventojai gali likti be administratoriaus, jeigu Kauno komunaliniam ir butų ūkiui bus uždrausta teikti šias paslaugas.

Nors savivaldybė ir ieško būdų, kaip išgelbėti saviškius, tačiau "Kauno dienos" kalbinti teisininkai įsitikinę, kad Kauno komunaliniam ir butų ūkiui liepą neatsisakius šios veiklos, ji būtų sustabdyta per teismus.

"Įmonės perspektyvos yra liūdnos. Veikla gali būti stabdoma, nes pagal įstatymą jie net negali teikti kai kurių kertinių paslaugų", – dienrasčiui anksčiau yra sakęs Kauno savivaldybės tarybos Miesto ūkio komiteto narys Vygantas Gudėnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man

man  portretas
labai patinka kai Komunalkes diedukas, ale nama priziurintis santechnikas, pagal savo norus pareguliuoja karsto vandens temperatura. Padaro ji vos drungna, tipo cia jusu naudai. Po juo net maudytis salta, ka jau kalbeti apie visokiu "koku" prisiveisima. Reiktu dar ir higienos centrui pasidometi kas teka musu vamzdziais po tokiu administravimu, o stai moketi Kauno energijai tenka pilna kaina...

man

man  portretas
labai patinka kai Komunalkes diedukas, ale nama priziurintis santechnikas, pagal savo norus pareguliuoja karsto vandens temperatura. Padaro ji vos drungna, tipo cia jusu naudai. Po juo net maudytis salta, ka jau kalbeti apie visokiu "koku" prisiveisima. Reiktu dar ir higienos centrui pasidometi kas teka musu vamzdziais po tokiu administravimu, o stai moketi Kauno energijai tenka pilna kaina...

gal

gal portretas
savivaldybė administruojanti įmonė gauna iš gyventojų techninės priežiūros lėšas, šiluminio mazgo aptarnavimo lėšas.Kas mėn turėtų ateiti,apžiūrėti namą administratorė ir nuspręsti ką iš techninės priežiūros lėšų turėtų namui padaryti.Yra paslaugų sąrašas,kuriuo turėtų vadovautis paslaugų tiekėjo vadybininkas apžiūrėdamas pastatą?:metras vamzdžio,kelios plytos,keli šiferio gabalai ir tt.Administratorė nepasirodo ir nieks nedaroma,kur tada galimai nukeliauja tie per kokius 6-10 mėn susidarę namui priklausantys metrai vamzdžio ir tt.Žmonės klausė ar tada negali iš tų techninės priežiūros lėšų pagal mėn skaičių pvz 8 metrus vamzdžio pakeisti jei nepasirodo administratorė taip ilgai atsakymas:taip aktuoti negalima.Gaunas taip lyg gyventojai turėtų nuolankiai mokėti ir tylėti.Tai paslaugą teikia gyventojai, mokėdami pinigus, ar paslaugą teikia administruojanti įmonė,vykdydama darbus,prižiūrėdama pastatą civilizuotai,juos pasamdžiusiems paslaugų užsakytojams??????????
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių