Kauniečiai nuo diabeto bėga ir lakstydami laiptais

Nepaisant medikų, visuomenininkų dedamų pastangų, sergamumas diabetu vis didėja. Šios klastingos ligos mastai jau seniai pasiekę epidemijos lygį.

Šiandien pasauliui minint Diabeto dieną, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentai kauniečiams priminė pagrindinius šios ligos simptomus ir suteikė galimybę nemokamai pasitikrinti, ar ji dar negresia.

Viena vietų, kur buvo galima sužinoti gliukozės kiekį kraujyje, kuris yra vienas svarbiausių rodiklių nustatant diabetą, buvo Kauno miesto savivaldybės Didžioji salė. Čia nuo pat akcijos pradžios prie būsimų medikų nutįso didžiulė eilė.

„Mano gliukozės kiekis kraujyje yra ties riba“, – atsiduso eilėje stovėjusi buvusi gydytoja odontologė Irena Vitkauskienė. Ji neslėpė, kad gresianti diabeto diagnozė ją gąsdina, tad moteris reguliariai tikrina sveikatą bei stengiasi atsižvelgti į gydytojų rekomendacijas.

Tyrimams parodžius, kad gliukozės kiekis kraujyje pakilęs labiau nei reikėtų, ji sakė ribojanti mitybą: vengia saldumynų, miltinių gaminių. Tada situacija pagerėja.

„Einu į visas akcijas, susijusias su diabetu. Šeimos gydytoja retokai gali siųsti tyrimams, tad naudojuosi kiekviena proga“, – aiškino I. Vitkauskienė.

Sužinojusi kraujo tyrimo rezultatus, ji namo dar neskubėjo. „Mane domina, kas susirgus diabetu padeda efektyviausiai: judėjimas, dieta? Mano kelios draugės jau priverstos ir vaistus naudoti“, – apgailestavo buvusi medikė, ir laukė, kada prasidės paskaitos „Diabeto istorija“, „Kodėl mums rūpi cukrinis diabetas?“, „Cukrinio diabeto gydymo naujovės“.

Kaunietis Aidas Rimša taip pat pasinaudojo galimybe nemokamai pasitikrinti.

„Esu kandidatas į diabetikus“, – aiškino pensininkas. Buvęs inžinierius, sužinojęs, kad sutrikusi jo organizmo tolerancija gliukozei, iš dalies pakeitė savo gyvenimo būdą.

„Visas gyvenimas prabėgo už rašomojo stalo. Dabar stengiuosi reguliuoti mitybą, daugiau judėti, pavyzdžiui, sode darbuojuosi. Jeigu gliukozės kiekis būna pakilęs, būna, kad palakstau laiptais aukštyn žemyn“, – pasakojo A. Rimša.

Pasaulinės diabeto dienos minėjimo renginius vainikavo eisena per Laisvės alėją ir vakare mėlyna spalva nušvitusi Kauno rotušė. Diabeto dienos simbolis yra mėlynas ratas, reiškiantis, kad visuomenė privalo vienytis, jog įveiktų šios ligos epidemiją.

Tarp hiperglikemijos požymių yra nuolatinis troškulys, didelis alkis, galvos svaigimas, pilvo skausmas, greitas širdies plakimas. Sveiko žmogaus kraujyje gliukozės kiekis svyruoja maždaug nuo 4,1 iki 6,1 mmol/l. Padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje dar nerodo fakto, kad žmogus serga diabetu, tačiau tai yra ženklas susirūpinti ir atlikti kitus tyrimus.

Šia lėtine liga susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusios jo veiklos audiniuose. Būtent insulinas atsako už tai, kad kraujo gliukozė patektų į ląsteles ir būtų paversta energija. Tiek insulino stoka, tiek sutrikusi jo veikla gausina gliukozės kiekį kraujyje. Dėl to ilgainiui pažeidžiamos organizmo kraujagyslės, įvairūs audiniai ir organai, galima net ir apakti.

Šiuo metu pasaulyje serga apie 246 mln. gyventojų ir prognozuojama, kad 2025 m. pasieks 380 mln. žmonių ribą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tiesa

tiesa portretas
tik negalvokit, kad kam nors r0pi jūsų sveikata. Čia akcija didesniam vaistų pardavimui, nes vaistininkams rengiami seminarai "Kaip parduoti daugiau"... Tas pats ir su Zuokienės "Rožinio kaspino" "rūpesčiu" moterims....

rokas

rokas portretas
Akciją organizavo nepelno siekiančios, nevyriausybinbės LSMU studentų organizacijos (:

1am

1am portretas
Kai pats esi kiaule, tai ir visas pasaulis atrodo tik toks. Tau jau nieko neirodysi.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių