Kauniečiai neskuba skųsti kaimynų dėl triukšmo

Nuo metų pradžios apie buto remonto planus būtina įspėti savivaldybę, tačiau kauniečiai to daryti neskuba. Be to, gyventojai prisipažįsta, kad skųsti kaimynus dėl remonto triukšmo jie nelinkę.

Nauja tvarka

Nuo sausio 1 d. įsigaliojo Vyriausybės patvirtintos nuostatos, numatančios, kad, norint remontuoti butą, reikia apie tai pranešti savivaldybei. Taip pat būtina nurodyti ir triukšmo mažinimo priemones. Savivaldos atstovai turi paskirti atsakingus asmenis, kurie kontroliuotų buitinį triukšmą. Taip siekiama išlaikyti poilsio laiką ir leisti žmonėms ramiai pailsėti, o ne vargti nuo kaimyno grąžtų ar kaltų triukšmo.

Nuostatose numatyta, kad dienos laikas laikomas nuo 7 iki 19 val. Šiuo metu leidžiamas ne didesnis kaip 55 decibelų (dB) triukšmas. Vakaro metu – nuo 19 iki 22 val. triukšmas mažinamas iki 50 dB. Nakties metu negalima triukšmauti garsiau nei 45 dB.

Vyriausybė taip pat šiek tiek patikslino nakties laiką. Darbo dienomis jis yra nuo 22 iki 7 val. ryto, anksčiau jis tęsėsi iki 6 val. ryto. Švenčių ir poilsio dienomis nakties laikas yra nuo 22 iki 9 val. ryto. Specialistai pažymi, kad remontuoti butą naktimis iš viso yra draudžiama.

Norint pradėti buto remontą, apie tai miesto savivaldybę reikia informuoti prieš septynias darbo dienas. Pateiktoje informacijoje turi būti nurodytas tikslus buto adresas, planuojamas remonto darbų laikas ir kokiomis priemonėmis bus mažinamas triukšmas. Tai reikalinga tam, kad kaimynai patirtų kuo mažiau nepatogumų.

Jei kaimynai pradės skųstis remonto keliamu triukšmu, buto savininko laukia administracinės baudos nuo 50 iki 300 eurų. Jei buto remonto triukšmas pakartotinai fiksuojamas draudžiamu laiku, gali tekti susimokėti net iki 600 eurų.

Kauno situacija

Savivaldybę apie planuojamą buto remontą reikia informuoti jau daugiau nei mėnesį, tačiau kauniečiai to daryti neskuba. Iki šiol apie 20 Kauno miesto gyventojų pranešė apie planuojamus atlikti statybos, remonto ar rekonstrukcijos darbus. Be to, nors ir privaloma nurodyti triukšmo mažinimo priemones, dauguma nesivargina paieškoti mažiau triukšmingų remonto darymo priemonių ir tiesiog nurodo tiesiog laiką, kada planuoja dirbti.

"Paprastai gyventojai nenurodo jokių triukšmo mažinimo priemonių. O jeigu nurodo, tai dažniausia įvardija darbų laiko parinkimą. Tai yra vidurdienį, kai mažiausia tikimybė, kad gyventojai bus namuose ir girdės triukšmą, ypač jei darbai vykdomi butuose. Jei darbai vykdomi atviroje teritorijoje, kaip triukšmo mažinimo priemonę kauniečiai dažnai nurodo teritorijos aptvėrimą", – komentavo Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Asta Garmienė.

Triukšmo taisyklių kontrolę mieste vykdo Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius. Patikrinimai rengiami tik tuo atveju, jei iš kaimynų buvo gautas skundas. Šio skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius dienraščiui "Kauno diena" teigė, kad šiemet remonto triukšmo skundų dar nebuvo, todėl specialistai patikrinimų nevykdė.

Atrodo, kad kauniečiai iš viso nėra linkę skųstis dėl keliamo triukšmo, nes praėjusiais metais, anot Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, taip pat neteko nė karto vykti raminti garsiai sienas gręžiančių kauniečių.

"Anksčiau buvo taikoma ta pati praktika, gavus skundą vykdomas aplinkybių patikrinimas ir joms pasitvirtinus baudžiama. Pagal pateiktus gyventojų skundus galimi pažeidimai visuomet tikrinami vietoje. Praėjusiais metais tokių skundų nebuvo", – sakė V.Jurkevičius.

Linkę susitarti

Gatvėje sutikti kauniečiai skirtingai vertino naujas Vyriausybės nuostatas dėl buto remonto. Dauguma kalbintų žmonių tikino, kad nėra girdėję apie tai, kad nuo metų pradžios, jei planuoji buto remonto darbus, būtina informuoti savivaldybę. Be to, daugelis tikino, kad pirmiausia reikėtų pakalbėti su kaimynais, o tik tada skųsti įvairioms institucijoms.

Dvylika valandų gręždavo, net kraujospūdis pakildavo. Per tą triukšmą vos į duris prisibelsdavau, bet jis man atrėždavo, kad jam reikia remontą daryti ir ne jo bėdos, kad man jau visa galva išūžta.

"Tikrai yra tekę susidurti, kai kaimynai gręžia sienas. Tačiau aš juos suprantu, nes dienomis juk jie dirba, tai kada jiems pasitvarkyti? Žinoma, jei jau labai naktį garsiai kaltų, tai nebūtų smagu, bet manau, kad, nuėjus ir pakalbėjus, triukšmo problema išsispręstų", – kalbėjo Dainavos mikrorajone gyvenanti Ilona.

"Mes turime supratingus kaimynus. Kai jie darėsi remontus, o mūsų mažiukui reikėjo pietų miego, su jais pakalbėdavome ir jie kelias valandas užsiimdavo kitais, o ne gręžimo darbais", – sakė Kostas.

Vis dėlto kai kurie miestiečiai papasakojo ir apie karčią patirtį, kai kaimynai remontavo savo būstą. Kaunietė Vilma prisiminė, kad prieš kelerius metus virš jos gyvenantis kaimynas piktybiškai triukšmavo remonto metu ir į jokias kalbas nesileisdavo.

"Dvylika valandų gręždavo, net kraujospūdis pakildavo. Per tą triukšmą vos į duris prisibelsdavau, bet jis man atrėždavo, kad jam reikia remontą daryti ir ne jo bėdos, kad man jau visa galva išūžta. Bambėdavo, kad eičiau kur į parką pasėdėti, jei jau taip trukdo", – sakė daugiabutyje gyvenanti moteris. Tačiau ji taip pat prisipažino, kad dėl buitinio triukšmo ji jokioms institucijoms nesiskundė.

Gyventojai, planuojantys atlikti buto remontą, privalo apie darbus informuoti Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus specialistus telefonu (8 37) 200 247 arba elektroniniu paštu sveikatos.apsaugos.skyrius@kaunas.lt. Jokių papildomų dokumentų be pranešimo specialistams pateikti nereikia.


Šiame straipsnyje: remontastriukšmasskundai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesąmonė

Nesąmonė portretas
Ne per garsiai žiūrint tv garsas 65db. Jei pensininkas neprigirdi - jis leidžia tv ir 80db. Tad jei baustų pagal tai kiek skleidžia garsą šaltinis - reiktų baust 100% visus. O jei matuojamas triukšmas koks išeina už patalpų - tada irgi nesąmonė, nes tai reiškia kad kažkas naktį tiesiai tau į ausį pusbalsiu kalba 45db garsu. Tada daugiabutyje turi vykti toks tūsas, kad ten muzika ir mergų klykimas turi būti ne mažesnis nei 100db kuriame niekas nesusišnekėtų

Juokinga

Juokinga portretas
Nepatinka, drožkit gyvent i kaimą, vienkiemį. Ten bus tik pauksteliai, bet manau ir tuos šaudyt pradės.

As

As portretas
45 leidziama nakti. Kaip galima uzmigti , kai istisai girdi kaimyno televjzoriu, tau burba ... Ir taip liekviena naktj?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių