Kauniečiai kelias savaites Laisvės alėjoje stebi žiaurią vanago puotą

  • Teksto dydis:

Kauniečiai miesto centre jau kelias dienas pastebi, kaip vanagas doroja pagautus balandžius. Nors plėšriojo paukščio puota ne visiems praeiviams maloni, tačiau ornitologai pastebi, kad vanagų vaikyti nedera, nes tai saugomi paukščiai, o kai kam žiaurus vaizdas yra natūrali gamtos dalis.

„Kaunas. Savivaldybės prieigos. Vanagas puotauja. Sako jau antra diena čia balandžius medžioja“, – socialiniame tinkle „Facebook“ prie nuotraukų, kuriose matosi kaip vanagas snapu kapoja balandį, rašė viena kaunietė Algė.

Komentatoriai tikino, kad tokius vaizdus centrinėje Kauno dalyje jie stebi jau ne pirmą savaitę. Žmonės teigė, kad miškai kertami, todėl vanagai priversti maisto ieškotis miestuose. Tačiau ornitologai pažymėjo kitaip. Pasirodo plėšrieji paukščiai mieste ne tik kuriasi, bet ir ieško maisto, bet ne dėl kertamų miškų, o dėl to, jog žiemos metu dalis paukščių iš Lietuvos miškų išskrenda į šiltuosius kraštus.

„Jokiu būdu negalima paukščių vaikyti iš miesto. Paukštvanagiai arba vištvanagiai peri ne tik kaimuose ar miškuose, bet įsikuria ir miesto parkuose. Pvz., Berlynas labai džiaugiasi, kad turi didžiausią Europoje vištvanagių populiaciją. Šie paukščiai jau priprato prie urbanizuotų teritorijų ir taip išvengia išnykimo. Tikrai nieko papildomai daryti nereikia.

A. Varnaitės nuotr.

Be to, žiemą paukščių šiaip padaugėja gyvenvietėse, nes didžioji dalis jų grobio palieka miškus ir laukus, išskrenda į šiltus kraštus, todėl vanagai priversti skristi į miestus ir ieškoti sau grobio. Dažniausiai jie renkasi prie lesyklų, kur žmonės lesina kitus paukštelius arba vištvanagis neretai maitinasi vien balandžiais“, – portalui kauno.diena.lt komentavo ornitologas Marius Karlonas.

Jokiu būdu negalima paukščių vaikyti iš miesto.

Jis pažymėjo, kad tiek paukštvanagis, tiek vištvanagis yra saugomi paukščiai. Paukštvanagis įrašytas į Raudonąją knygą ir saugomas pagal Europos paukščių direktyvą.

„Tai, kas vyksta miesto centre, yra visiškai normalus reiškinys, tik, žinoma, tai kliūva už žmonių akių, nes tai atrodo žiauru, bet tai yra gamta“, – pridūrė M.Karlonas.


Šiame straipsnyje: paukščiaiLaisvės alėjaVanagasbalandisskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vida

Vida portretas
Tvarkykit pagaliau tuos balandžius Laisvės alėjoje. Atsimerkit ir pažiūrėkit kokie suoliukai, koks Soboras buvo, kad net teko perdažinėti. Tai gal lengviau dergėjus suvaldyti?

Grazuolis vanagas

Grazuolis vanagas portretas
Geriau jau protingi Vanagai, negu buki balandziai. Ir tai yra ne ziauri puota, o isgyvenimas! Visi mes megstam mesyte. Jeigu nebutu supermarketu eitume i medziokle! Taip kaip dare musu proteviai.

jo

jo portretas
Galėtų ir varninių bei kirų pulkus apmažinti Kaune. Be to, Kaune reikėtų griežtai bausti už paukščių lesinimą.
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių