Kauniečiai per du mėnesius surinko beveik 9 mln. pakuočių

  • Teksto dydis:

Kauniečiai itin aktyviai grąžina gėrimų pakuotes, tad tiek Kauno marių, tiek Neries ir Nemuno pakrantėse užstato sistemoje dalyvaujančios taros neliko.

Geba pasirūpina aplinka

Kauno gyventojai į taromatus grąžina virš 90 proc. gėrimų pakuočių. Skaičiuojama, jog vien per šiuos metus kauniečiai grąžino beveik 9 mln. gėrimų pakuočių – sausį atnešta beveik 4,8 mln., o vasarį – daugiau kaip 4 mln. pakuočių.

Daugiausia kauniečiai grąžino plastikinių butelių. Sausio–vasario mėnesiais grąžinta beveik 5 mln. tokių pakuočių. Tuo metu skardinių grąžinta mažiau – per 3 mln., o mažiausiai stiklinių butelių – 0,5 mln.

"Vos per porą mėnesių kiekvienas miesto gyventojas taromatuose bei taros surinkimo punktuose pridavė maždaug po 30 pakuočių. Todėl galima drąsiai teigti, kad kauniečiai tikrai nori ir geba pasirūpinti savo aplinkos švara. Belieka tikėtis, kad ir kitų rūšių atliekoms tvarkyti bus sukurta patogi sistema, nes tiek Kauno, tiek visos Lietuvos gyventojai yra pasirengę labiau rūpintis aplinka", – sakė nepelno siekiančios viešosios įstaigos "Užstato sistemos administratorius" (USAD) vadovas Gintaras Varnas.

Vos per porą mėnesių kiekvienas miesto gyventojas taromatuose bei taros surinkimo punktuose pridavė maždaug po 30 pakuočių.

Kaune – 120 taromatų

Visoje Lietuvoje yra beveik 3 tūkst. taromatų bei taros surinkimo punktų. Vien Kaune yra 120 taromatų. Pagal USAD pateikiamą informaciją, populiariausi taromatai, t. y. tie, į kuriuos kauniečiai suneša daugiausia taros, įrengti ties didžiaisiais prekybos centrais Savanorių ir Pramonės prospektuose bei Raudondvario plente.

"Šis taromatas arčiausiai mano namų, todėl čia ir nešu pakuotes. Kitais taromatais pasinaudoju tik tuomet, kai nenoriu nusipirkto ir išgerto buteliuko neštis į namus.

Anksčiau plastikinius butelius tiesiai į konteinerį mesdavome, o dabar atnešame čia. Mano pažįstami į visa tai iš pradžių žiūrėjo skeptiškai, nes pirko mažai gėrimų, kurių pakuotes galima priduoti. Tačiau dabar ir jie kaupia butelius", – kalbėjo prie Savanorių prospekte esančio taromato sutikta Elena.

Švaresnė gamta

Pradėjus veikti užstato sistemai, Kaune ėmė mažėti šiukšlių. Tiek miesto gatvėse, tiek žaliuosiuose plotuose žmonės išmeta mažiau atliekų. Tai džiugina ir aplinkosaugininkus.

"Šiukšlių gamtoje pasitaiko visada, tačiau matome, kad labai sumažėjo išmetamų plastikinių butelių", – sakė Kauno marių regioninio parko direktorė Nijolė Eidukaitienė.

Bendrovės "Spinter tyrimai" tyrimas atskleidė, kad ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje gyventojai pastebi – po užstato sistemos starto, žmonių lankomose vietose šiukšlių sumažėjo. 61 proc. apklaustųjų teigė, kad labai sumažėjo, o dar 34 proc., kad šiek tiek sumažėjo.

Ta pati reprezentatyvi apklausa parodė, kad užstato sistema naudojasi 87 proc. šalies gyventojų, o švaresnę aplinką labiausiai pastebi tie, kurie priduodami pakuotes patys prisideda prie jos gražinimo.

"Gamtoje ar mieste stiklinių alaus butelių ir taip mažai būdavo, nes juos greitai surinkdavo. Dabar matau, kad ir plastiko mažai beliko. Manau, žmonės nori atgauti sumokėtą užstatą, bent jau aš noriu, todėl ir atnešu visą tinkamą tarą", – pasakojo kaunietė Marija.

Per visus praėjusius metus USAD surinko 92 proc. į rinką išleistų pakuočių. Diegiant sistemą, tokį procentą planuota pasiekti tik 2020 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tara

Tara portretas
Kada bus galima stiklainius (lietuviskus) priduot?! Gaila dauzyt, metant i konteineri; juk isplautus galetu naudot, kaip ir kita uzstatine tara!

a

a portretas
žurnaliste prieš rašant išsiaiškink ką reiškia surinkt ir ką gražint su užstato sistema, eilinis paspiskicho žodžiais ''tūpas žurnalistas''

tiri piri

tiri piri portretas
už tarą parduotuvės mokestį 10 kapeikų ima iškart ir nuo visų o kada atneša priduot dejuoja ,kad labai stropūs lietuviai -kuo ne vagiai ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių