Kaune vyko tarptautiniai mainai „Demokratijos dvasia“

  • Teksto dydis:

Asociacija „Unique Projects“ metė iššūkį nuomonei, kad jaunimas nesidomi politika, ir surengė tarptautinius mainus jaunimo pilietiškumui ugdyti. Dešimties dienų mainų programoje dalyvavę jaunuoliai iš Lietuvos, Turkijos, Italijos ir Bulgarijos ne tik pažindinosi su savo šalies valdymo peripetijomis, bet ir užsienio politikos aktualijomis.

Žadino pilietiškumą

„Šiandien pilietiškumo trūkumas jaučiamas įvairiuose visuomenės sluoksniuose. Pernelyg dažnai esame linkę kaltinti valdžią už viską, kas bloga, tačiau patys vis labiau tampame apolitiškais. „Demokratijos dvasia“ projekto tikslas buvo suteikti jaunimui žinių apie pilietiškumo svarbą ir įgūdžių atstovaujant savo interesus. Norime, kad jauni žmonės suprastų, jog kiekvienas iš jų yra labai svarbus visuomenei ir šalies valdymui, kad nuo kiekvieno iš mūsų priklauso tai, kas bus rytoj, kad tik nuo mūsų pačių priklauso mūsų ateitis“, – teigia „Unique Projects“ vadovė Algė Šalkauskaitė.

Šių mainų metu buvo suteikta daugiau žinių jauniems žmonės apie privalumus bei trūkumus, panašumus ir skirtumus įvairių skirtingų šalių politinėse sistemose. Viena iš intensyviausiai analizuojamų temų buvo mažas studentų ir kitų jaunų žmonių įsitraukimas į valstybės politinę veiklą – apolitiškumas, pasyvumas rinkimuose bei neadekvatus balsavimas. Neformalaus ugdymo metu buvo atskleista pilietiškumo ir interesų atstovavimo svarba, galimybės tuo pasinaudoti, patobulinti savo komandoje ir prezentacinius įgūdžius dirbant ties išsikeltomis problemomis, kuriant ir pristatant idėjas demokratiškumo gerinimo klausimais.

Ateitis jaunimo rankose

Pasak Lyubomiro Apostolovo, bulgarų grupės lyderio, jaunimo dalyvavimas šalies valdyme, politinių aktualijų supratimas ir noras prisidėti prie bendros visuomenės ateities yra labai svarbus šiandieninėje visuomenėje. Juk jaunimas yra būtent tie žmonės, į kurių rankas ateityje gali pakliūti valdžios, valstybinių institucijų, savivaldybių ir asociacijų vairai. Tokiai atsakomybei reikia ruoštis iš anksto.

„Pats jau kurį laiką dalyvauju vienos iš savo šalies politinių partijų veikloje. Todėl noriu paskatinti prisidėti prie tokios veiklos ir kitus jaunus žmones, – savo dalyvavimą projekte grindžia L. Apostolovas.

Šiame projekte dalyvavo 28 dalyviai iš Lietuvos, Turkijos, Italijos ir Bulgarijos. Dalyvių auditorija – jauni, veiklūs, linkę domėtis, sužinoti ką nors nauja, žmonės. Tai žmonės, kurie jaučia, jog jiems trūksta žinių ir informacijos apie politinę šalies sistemą, interesų atstovavimo būdus, praktinius atstovavimo aspektus, jų svarbą mūsų gyvenime ir yra noras pakeisti esamą situaciją šiais klausimais.

Kad projektas būtų smagus ir naudingas, dešimties mainų dienų programoje buvo visko: ir diskusijų, ir šmaikščių situacijų, ir ginčų, ir daug juoko. Neformalus švietimas įgavo savo formą ne per paskaitas, o daugiausiai per praktinius patyrimus, kurie, organizatorių nuomone, palieka didžiausią įspūdį. Skirtingų šalių jaunuoliai galėjo įsigilinti ne tik į politikos bendrystes, bet ir skirtybes pasaulio valstybėse. Temos buvo susietos su kiekvienos šalies aktualijomis. Vykdyta atvejų analizė ir kūrybinės dirbtuvės temomis, paremtomis šalių problemomis, tokiomis kaip: silpna opozicija Turkijoje, didelė jaunų žmonių emigracija iš Lietuvos, faktas, Italijoje netiesioginiu būdu renkamas ministras, kuris neatstovauja piliečių interesams, neefektyvi balsavimo sistema Bulgarijoje.

Organizatoriai savo ruožtu džiaugiasi rezultatais ir reiškia didžiulę padėką Erasmus+ programai ir Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūrai Lietuvoje (JTBA), administruojančiai šios programos jaunimo sritį, viešbučiui „Nakties Magija“ ir visam jo kolektyvui, visiems projekte dalyvavusiems jauniems žmonėms, paskaitą apie Europos Parlamento svarbą ir „Kodėl svarbu atstovauti savo interesus” vedusiai Deimantei Savukynaitei, Lietuvos Respublikos Seimui ir mus svetingai priėmusiai administracijai, „Kauno dienai“ ir „Kas vyksta Kaune“.

Gal ir Jūs susidomėjote šia aktyvia ir įdomia veikla bei patys norėtumėte sudalyvauti panašaus pobūdžio projekte, prisijungti prie asociacijos veiklos?
Kreipkitės el.paštu alge@uniqueprojects.eu arba per „Facebook" puslapį www.facebook.com/uniqueprojectseu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
tai ar pamatė kaip valstybės tarnautojai vagia ? ir kaip veikia es sistema užveisiant piderastyną ir niokojant tautas paliekant tik pavadinimus ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių