Kaune viešėjo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje

Minint ketvirtąsias įvykių Maidane metines, Kaune lankėsi Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.

Aptarė dvišalius santykius

Prieš vakaro diskusiją Kauno įgulos karininkų ramovėje "Vis dar besitęsiantis karas Ukrainoje – grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui ir visos transatlantinės šeimos saugumui", ambasadorius susitiko su Kauno miesto meru Visvaldu Matijošaičiu.

"Aptarėme tiek Lietuvos bendradarbiavimą su Ukraina, tiek Kauno ryšius su partneriais Ukrainoje, – keliolika minučių trukusį pokalbį reziumavo M.Janukonis. – Esu dėkingas aktyviems kauniečiams, kurie mane pakvietė į Maidano renginius Kaune. Tai bus dar viena proga priminti visuomenei apie Ukrainą ir ten vykstantį karą. To negalima užmiršti, apie tai būtina kalbėti."

Maidano įvykiai, anot jo, ne tik sutelkė ukrainiečių tautą, bet ir parodė tikrąjį Rusijos veidą – jos agresiją Rytų Ukrainoje, Krymo aneksiją.

"Šie įvykiai yra ir Lietuvos, ir tarptautinės bendruomenės dėmesio centre. Mes suinteresuoti, kad padėtis Ukrainoje ir parama šaliai toliau išliktų tarptautinės bendrijos akiratyje", – diplomatinis atstovas pabrėžė, kad įvykiai Ukrainoje – vieninteliai aktyvūs karo veiksmai, kurie šiuo metu vyksta Europoje.

M.Janukonis/ Vilmanto Raupelio nuotr.

Nesikeičiant agresyviai Rusijos politikai, konfliktas, pasak M.Janukonio, neigiamai veikia pačios Ukrainos veidą ir čia gyvenančius žmones.

Ambasadorius pasakojo, kad Ukrainoje formuojasi įvairios jėgos, neretai – radikalios. Antai praėjusį sekmadienį Kijeve apie 100 Ukrainos nacionalistų organizacijos aktyvistų akmenimis ir kiaušiniais apmėtė Rusijos tarptautinio bendradarbiavimo organizacijos "Rossodtrudničestvo" pastatą, išdaužė daugelį langų, o ant sienų paliko užrašą "Mirtis Rusijai". Tai esą ne pirmas toks išpuolis.

Mato teigiamų pokyčių

M.Janukonio tikinimu, karas Ukrainoje nėra vien tik ukrainiečių reikalas. Nuo jo baigties priklausys ir Lietuvos ateitis.

"Lietuva yra netoli Ukrainos, todėl Rusijos elgesį jaučiame ir mes. Saugumo grėsmės išlieka visiems bendros, todėl tai – ir mūsų saugumo interesas, kad situacija Ukrainoje išsispręstų", – pabrėžė ambasadorius.

Viena, jei Ukrainai pavyks apginti nepriklausomybę ir tapti visaverte tarptautinės bendrijos nare, ir visai kas kita, jeigu jos laisvė bus paminta.

"Kokiomis nuotaikomis dabar gyvena Ukrainos žmonės? Tai labai didelė valstybė, jei bandysime ją įsivaizduoti geografiškai. Rytų Ukraina, kurioje vyksta karas, yra 700 km nuo Kijevo – tai gana toli. Likusioje Ukrainos dalyje žmonės, be abejo, išgyvena ir supranta realią padėtį, nes tai liečia daugelį šeimų. Nepaisant to, visi jie bando gyventi normalų gyvenimą", – M.Janukonis džiaugėsi viltingais pasikeitimais šalyje.

Anot jo, į Ukrainą atvyksta vis daugiau turistų. Nemažai jų – iš Lietuvos. Po 2014–2015 m. ekonominio nuosmukio jaučiami teigiami pokyčiai ir šioje srityje.

Esu dėkingas aktyviems kauniečiams, kurie mane pakvietė į Maidano renginius Kaune.

Renkasi Lietuvą

Anot M.Janukonio, Lietuvos parama Ukrainai buvo ir yra viena plačiausių, geriausiai organizuotų paramos akcijų tiek valstybiniu, tiek nevyriausybiniu lygiu. Skaičiuojama, kad 2014–2017 m. Ukrainai suteikta pagalbos už 8,6 mln. eurų.

"Politikai ir visuomenė konsolidavosi Ukrainos klausimu. Paramą teikė ne tik valstybinės institucijos, bet ir žmonės, visuomeninės organizacijos", – lietuvių vieningumą gyrė ir į šalį atvykstančių ukrainiečių srautus skaičiavo svečias.

Remiantis statistika, praėjusiais metais į Lietuvą atvyko dirbti beveik dvigubai daugiau užsieniečių nei 2016-aisiais. Bene 70 proc. atvykėlių sudarė ukrainiečiai. M.Janukonio teigimu, Lietuvos ambasada Ukrainoje kasdien išduoda apie 150 nacionalinių vizų vietiniams, kurie į Lietuvą važiuoja dirbti statybininkais ar vairuotojais.

"Pastaraisiais metais į Lietuvą, ir ypač Kauną, atvažiuoja daug ukrainiečių. Su ambasadoriumi kalbėjome apie jų gyvenimo, darbo sąlygas ir ateitį. Taip pat aptarėme ambasadoriaus pagalbą į Kauną pritraukiant Ukrainos oro linijas. Regis, pas mus atvažiuojančių ukrainiečių skaičius nemažės, todėl poreikis turėti tiesioginę oro jungtį su Kaunu tik didės", – išlydėjęs svečią kalbėjo V.Matijošaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA  portretas
didesnė reklama padaryta ,______pagal nuotrauka matosi ,kad stipriai susireikšmines pozuoja viduryje , konservatorius , keliantis save į prezidentus ,o anūkėlis kodėl užmirštas ,juk jis atstovauja Kauną ,,,,,sėkmės ,nemokamoms reklamoms ,,,

komedija

komedija portretas
Lietuviai varomi iš Lietuvos, o ukrainiečiai priimami:) Nuostabi politika!

NEILGAI REIKĖS LAUKTI...

NEILGAI REIKĖS LAUKTI... portretas
Lietuva, kaip visuomet - kur tik kokie nusikaltėliai visuomet juos priglaudžia, paglosto, pamaitina...Nesuprantu - iš kur tas potraukis nusikaltėliams? Juk greitu laiku bus įrodyta, kad Maidano dalyviai - NUSIKALTĖLIAI, kurie padarė Ukrainoje valstybės perversmą ir kurių dėka liejamas kraujas iki šiolei.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių