Uždarymas, dėl kurio neliūdna: Kaunas atsisveikino su ištuštėjusiais vaikų namais

Kaune uždaryti vaikų globos namai „Atžalynas“, juose gyvenę vaikai išsikraustė gyventi į šeimynas. Ant globos namų durų Partizanų gatvėje šiandien užkabinta iškalbinga lentelė su užrašu „Uždaryta“.

Įsikūrė naujuose butuose

Ant vaikų globos namų "Atžalynas" pagrindinių durų nuo šiandien kabo lentelė su užrašu "Uždaryta", tačiau čia vis dar galima sutikti ankstesnio gyvenimo liudininkų: fotoaparatu sustabdytų globotinių šypsenų, sofos viduryje pūpsantį žmogaus dydžio pliušinį zuikį, kelis indus ir tuščią dujinę viryklę virtuvėje, pavienių baldų sporto salėje.

Kone pusšimčio globos namų auklėtinių čia nerasite nė su žiburiu. Jau kurį laiką jie šeimininkauja naujuose jaukiuose butuose ir vadina juos tikraisiais savo namais.

"Žinote, kas smagiausia? Mokyklose pildydami dokumentus, eilutėje, kur reikia rašyti savo adresą, dabar vaikai išdidžiai raito konkrečią gatvę, namą ir butą. Anksčiau jie rašydavo –  vaikų globos namai", – iš lauko žvelgdama į pustuštį pastatą kalbėjo viena globos namų darbuotojų.

"Kauno diena" rašė, kad pirmieji vaikai su "Atžalynu" atsisveikino dar prieš didžiąsias metų šventes. Dvylika jų baigiantis gruodžiui iškeliavo į naujai įrengtus butus Eigulių mikrorajone, likusieji šeši apsigyveno keturių kambarių bute Šilainiuose. Naujuosius namus vaikai kūrė patys. Rinkosi sienų spalvas, vonios plyteles ir kitas, jų manymu, namams itin svarbias detales. Butuose, kuriems įrengti miesto savivaldybė išleido 80 tūkst. eurų, naujakuriai įkurdinti atsižvelgiant į giminystės ryšius ar mokyklas, kurias jie lanko.

Lietus neša laimę

Su kiekviena šeimyna dirba po šešis specialistus: du socialinius darbuotojus, porą padėjėjų dienos metu ir tiek pat naktinių talkininkų.

Jiems patikėtas itin svarbus prarastų namiškių ir elementarių socialinių įgūdžių skiepytojų vaidmuo, kuris esą jau davė teigiamų postūmių. Pasikeitus aplinkai ir auklėtojų statusui, vaikai noriau ėmė lankyti mokyklas, tapo atviresni.

"Dabar vaikai tapo bendruomenės nariais. Jie patys gamina, skalbia, tvarko namus. Visa tai suteikia pozityvių emocijų, potyrių ir pokyčių. Tikimės, kad ir kiti vaikai ras tokius jaukius namus", – apie tai, kaip vaikams sekasi atsikratyti valdiškos įstaigos antspaudo ir kibti į naująjį gyvenimą, pasakojo vaikų globos namų "Atžalynas" laikinoji vadovė Elena Trimonienė.

"Atžalyno" vaikų globos namų uždarymo ceremonijoje dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis neabejojo, kad nauji būstai vaikams suteiks kur kas daugiau nei privačią erdvę. L.Kukuraitis buvo įsitikinęs, kad naujųjų namų slenkstis jiems padės atsispirti į sėkmingą gyvenimą.

"Lietus iš paties ryto nuliūdino, tačiau netrukus prisiminiau senolių išmintį, esą per šventes lietus neša sėkmę. Būtent jos ir linkiu vaikams, kurie pradeda gyventi bendruomenėje, šeimoje.  Kaunui dėkoju už tai, kad uždaro savivaldybei priklausančius globos namus", – rankose žvangindamas naujųjų butų raktus, džiaugsmo dėl drąsių miesto žingsnių neslėpė L.Kukuraitis.

Dvi medalio pusės

Ministrui antrino ir Prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė. Viešnia pridūrė, kad visi vaikai turi prigimtinę teisę gyventi mylinčioje, atsakingoje ir sąmoningoje šeimoje, jei aplinkybės jam neleido augti su biologiniais tėvais.

Vaikų globos namai yra sovietmečio palikimas, kurio mums nereikia.

"Kaune pertvarka vyksta aktyviai ir sėkmingai. Čia žmonės tiki, kad tokie procesai yra būtini, o vaikai – mūsų visų vaikai ir turi gyventi šeimose. Kai toks politikų nusiteikimas, tada tiki ir visa Lietuva. Deja, taip yra ne visuose miestuose, todėl reikia nueiti kelią, kad ir kiti patikėtų taip, kaip tiki Kauno meras. Neabejoju, ateis diena, kai Lietuvos vaikai negyvens institucijose", – globos namų uždarymo ceremonijoje kalbėjo Prezidentės patarėja. Tiesa, ji atkreipė dėmesį ir į kitą medalio pusę –  pokyčiai, kurie vieniems teikia džiaugsmo, kitiems dėl nežinojimo esą sėja nerimą.

"Ypač tai aktualu mažesnėms savivaldybėms, kur vaikų globos namai yra vienas pagrindinių darbdavių. Tada žmonėms natūraliai kyla klausimas: kas bus su manimi? Jei vietos valdžia darbuotojams neaiškina, žmonės nesuvokia, kad jie gali būti sėkmingai perorientuojami ir darbuotis faktiškai toje pačioje srityje", – bendrauti darbuotojus ir savivaldybes kvietė L.Antanavičienė.

Laukia daugiau permainų

Sulaukęs pagyrų iš L.Kukuraičio ir L.Antanavičienės, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis prasitarė, kad apie vaikų globos pokyčius kalbėta jau seniai, tačiau realių darbų iki šiol nebuvo imtasi. O Kaunas ėmė ir padarė tai, kuo visą laiką tikėjo.

"Vaikų globos namai yra sovietmečio palikimas, kurio mums nereikia, – meras šiuo klausimu buvo kategoriškas. – Dar šiemet planuojame pertvarkyti ir antrąją įstaigą – Kauno miesto savivaldybės vaikų globos namus." Juose šiuo metu gyvena vaikai, turintys sunkią negalią, todėl permainos čia vyks kiek kitaip nei "Atžalyno" atveju, nes ne visi vaikai galės persikelti į butus.

Pasak mero, tai ne Kauno, tai ES ir Lietuvos Prezidentės idėja.

"Vaikai negali gyventi rezervatuose", – V.Matijošaitis miestiečius kvietė atverti ne tik širdis, bet ir savo namų duris.

Planuojama, kad šalyje vaikų globos namų nebeliks iki 2020 m.

Tiesa, nuo 1985 m. Partizanų gatvėje stovintis 85-uoju numeriu pažymėtas maždaug 12 tūkst. kv. m gigantas neliks tuščias. Uždarymo ceremonijos pradžioje žadėjęs palikti intrigą, jau netrukus V.Matijošaitis prasitarė, kad čia planuojama perkelti auklėtinius iš Apuolės gatvės. Tiesa, prieš tai turėtų būti atliktas pastato remontas.

"Nors paskutinį kartą jis darytas prieš septynerius metus, to nematyti", – priekaištų negailėjo miesto galva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dviese dirbdami

Dviese dirbdami portretas
Negalim kompo nupirkt vaikams ar modernu baldeli O ce viskas ant lekstutes vot ir išauks pašalpiniu banda.

to ponas

to ponas portretas
girdejau reik duot 500 € ir atsiranda vieta darzelyje

ponas

ponas portretas
Mere, pasirupinkite vaiku darzeliais Silainiuose. Nera vietos, neimanoma vaikui pakliuti i darzeli. Vaikeliui jau 3 o jis dar be vietos darzelyje
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių