Kaune treniruosis tūkstantis NATO karių

Prieš pat vasarą mūsų mieste vyks didelės NATO karių pratybos, tačiau organizatoriai tikina, kad kauniečiams kariai bus beveik nematomi.

Nauda miestui

Šių metų gegužės 22 – birželio 2 d. Kaune vyks NATO karinės pratybos "Steadfast Cobalt" ("Tvirtas kobaltas"). Jose bus vertinami NATO sąjungininkų ryšių vienetų gebėjimai užtikrinti informacijos apsikeitimą ir ryšio palaikymą tarp NATO greitojo reagavimo pajėgų kovinių vienetų, jungtinių ir komponentų vadaviečių.

Tai vienos didžiausių pratybų Kaune. Jose dalyvaus net 1 tūkst. karių iš devyniolikos NATO šalių. Tačiau pratybų organizatoriai tikina, kad didelių tankų mieste niekas nepamatys, nes bus naudojamos tik specifinės karinės ryšių priemonės, kurias į Jėgerių batalioną, esantį Vaidoto gatvėje, atveš visos pratybose dalyvaujančios šalys.

"Kariai treniruosis tiek naktį, tiek dieną, tačiau pratybos kauniečiams nebus matomos ar jaučiamos. Gyventojai galės nebent matyti tik gabenant techniką ir įrangą. Pačios įrangos bus tikrai daug, bet technika labai jautri, tad išstačius ją batalione, taip pat nebus viešai prieinama", – "Kauno dienai" pasakojo jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kpt. Tomas Pakalniškis.

Jis užsiminė, kad karinė ryšių įranga iš NATO šalių į Kauną pradės judėti jau nuo balandžio 20 d. Ji bus testuojama, vyks parengiamieji darbai pratyboms.

Pasak kariuomenės atstovo, tokios sąjungininkų pratybos miestui duos ir finansinės naudos. Dabar liko suderinti karių apgyvendinimo klausimus.

"Tas 1 tūkst. NATO karių, kurie dalyvaus pratybose, visi gyvens Kaune, didžioji jų dalis apsistos Kauno viešbučiuose, – pastebėjo kpt. T.Pakalniškis. – Miesto savivaldybei padedant, jau dabar yra rezervuota kiek daugiau nei 600 viešbučių vietų. Tad šios pratybos Kaunui tikrai duos finansinės naudos".

Kariai treniruosis tiek naktį, tiek dieną, tačiau pratybos kauniečiams nebus matomos ar jaučiamos.

Stebino miestiečius

Praėjusiais metais Kauno mieste ir apylinkėse vyko didelės karinės pratybos. Mokymuose buvo vykdomos plataus spektro operacijos, kurios sujungė Lietuvos ir JAV karius, Viešojo saugumo tarnybos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Kauno miesto policijos pareigūnus.

Nuo tradicinių mokymų šie išsiskyrė tuo, kad kariai treniravosi veikti apgyvendintoje vietovėje. Mūšis mieste, civilių gyventojų apgyvendintoje vietovėje, yra detaliau planuojamas, reikalauja specialaus pasiruošimo ir tikslaus vykdymo. Pratybų metu buvo naudojamos garsinės bei dūminės imitacijos priemonės, planuota panaudoti ir aviaciją.

Siekiant pratybas priartinti realioms sąlygoms, į pratybų scenarijų įtrauktos ir miesto savivaldybė bei kitos institucijos. Pratybų vietos ir eiga buvo suderintos su Kauno miesto ir rajono savivaldybėmis bei Kauno apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu, tad kauniečiai maždaug savaitę mieste nuolat sutiko kareivius ir jų galingą techniką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
man nemaišo

...

... portretas
Vos spėjo pasirodyt jau pakeliais koviniai sviediniai mėtytis pradėjo.

kai

kai portretas
mūsų statybininkai veža statybinę techniką sveriančią virš 20 tonų, tai ir tralai pagal apkrovas specialūs turi, o čia apie 70 tonų vikšriniai tankai važinės gatvėmis,kas iš jų liks
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių