Kaune startuoja animacijos festivalis „Tindirindi"

Jubiliejinis 10-tasis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ atkeliauja į Kauną, šiais metais – į įstorinį „Romuvos“ kino teatrą. Per visą savaitę truksiantį festivalį žiūrovai pamatys didžiulę lietuvių ir užsienio animatorių sukurtų filmų programą, taip pat bus išdalyti prizai laureatams.

Kvies kūrybinės dirbtuvės

Anksčiau Kauną aplenkdavusi animacinių filmų šventė į laikinąją sostinę užsuka jau antrus metus. „Džiaugiamės, kad šįmet festivalis vyks „Romuvoje“, visi to labai norėjome“, – kalbėjo žinomas animatorius Vladislavas Berežokas, kurio animacinis filmas „Zuikio kopūstai“ pernai buvo pastebėtas ir „Sidabrinių gervių“ komisijos.

Spalio 29 d., pirmadienį, 14.30 val. su V.Berežoku vaikams vyks kūrybinės dirbtuvės, jose animatorius mažuosius žiūrovus supažindins su animaciniu filmukų gimimo procesu, kūrybinėmis subtilybėmis.
„Savo 5 min. trukmės filmuką „Zuikio kopūstai“ kūriau dvejus metus, – pasakojo menininkas, – nes tai išties sunkus darbas. Džiaugsmą ir euforiją suteikia tik idėjos gimimas, režisūrinės kadruotės paruošimas, stilistikos pasirinkimas, o paskui prasideda sunkus, kantrybės reikalaujantis kasdienis darbas.“

Apskritai, lietuvių animatorių kūryboje dominuoja rankų, ne kompiuterio, darbas, tai, žinoma, ir sunkiau, reikalauja daugiau laiko ir jėgų, kita vertus, menininkai išlaiko individualumą, unikalią stilistiką ir dėl to lietuvių animacija užsienyje labai vertinama.

Plati programa

Iškilmingas festivalio atidarymas įvyks po kūrybinių dirbtuvių, pirmadienį 18 val., renginį ves žinomi Kauno animatoriai Sigita Kučikaitė ir V.Berežokas. Per atidarymą bus parodyta Lietuvos animatorių konkursinė programa. „Pirmadienį greičiausiai jau žinosime ir konkursinėje programoje dalyvavusius laureatus“, – tikisi V.Berežokas.

Beje, animaciniai filmai – toli gražu skirti ne vien vaikams. Daugiausia filmukų mažiesiems žiūrovams bus parodyta lietuvių kūrėjų konkursinėje programoje festivalio atidarymo dieną.

Greta 26 lietuvių animatorių darbų bus galima išvysti trumpametražių ir pilnametražių animacinių filmų beveik iš visų pasaulio kontinentų. Žiūrovai galės rinktis filmus iš 28 skirtingų programų, tarp jų ne tik „Vaikų sukurti filmai“, bet ir „Žaidimai suaugusiems“, šiek tiek „Meilės skonio“ bei „Siaubų ir sapnų“ animacija.

Be prodiuserio – nė iš vietos

„Tindirindyje“ bus parodyti geriausi nekomercinės animacijos filmai iš viso pasaulio. „Patys įdomiausi filmai iš daugelio pasaulio festivalių programų pateko ir į „Tindirindį, – kalbėjo festivalio direktorius Valentas Aškinis. – Šiemet į atranką buvo atsiųsta apie tūkstantį animacinių filmų, iš kurių tik ketvirtadalis buvo atrinkta į konkursines programas.“

Simboliška, kad šiemet jubiliejų švenčia ne tik „Tindirindis“: pasaulinė animacija mini 120 metų. Šventes temdo liūdni faktai. „Lietuvos trumpametražių animacinių filmų gamyba ir industrija toliau traukiasi, – konstatuoja V.Aškinis, – nes šiais metais Kultūros ministerija neskyrė finansavimo nė vienam net ir trumpo metražo animacinio filmo gamybai. Stebėdami Europos šalių ir Rusijos animatorių galimybes pajutome didelę nuoskaudą dėl valstybinių institucijų požiūrio į šio meno palaikymą ir paramą Lietuvoje."

Šiemet festivalio lietuvių animacijos programą sudaro daugiausia jaunų autorių, studentų ir debiutantų filmai, vieno kito profesionalo juostos, kurių biudžetai buvo simboliniai ir kurios buvo sukurtos daugiausia iš didžiulio entuziazmo ir meilės savo menui.

„Norėdamas realizuoti savo sumanymus, šiuolaikinis animatorius turi ieškoti prodiuserio, reikia gerokai pasukti galvą, o ir turėti patirties siekiant sudominti rėmėją“, – mintimis pasidalijo V.Berežokas. Ant kauniečio darbo stalo – 20 minučių animacinio filmo „Stebuklingos upės istorijos“ medžiaga. „Su Kauno kino studija įgyvendinu projektą – animacinį serialą „Linksmosios Kauno istorijos“, jame turėtų atgyti pagal tikrus faktus, bet to meto paprasto žmogaus žvilgsniu pamatytos ir papasakotos istorijos apie Kauną“, – animatorius vylėsi, kad projektas pavyks. – Juk animacijos kalba galima kalbėti ir apie linksmus, ir apie sudėtingus dalykus.“

„Lietuvių programa“

Išvysime debiutinius filmus: U.Budinaitės „Nepriklausomybės diena“, kuris šiais metais jau suspėjo pagauti „Sidabrinę gervę“ už geriausią metų animacinį filmą, V.Lažinskaitės filmą „3–2–0“, I.Miškinytės „Sagą“. Profesionalų programoje – N.Valadkevičiūtės „Aš esu“ (kitą jos filmą „Laikas ir erdvė. Maironis“ pamatysime eksperimentinių filmų programoje), A.Skučo „Seniai toli. Jurga“, „Ką kuždėjo Nidos kopa?“, „Varpo pelkė“, V.Aškinio ir J.Leikaitės-Aškinienės „Senelės pasaka. Laimė – nelaimė“ ir kiti. Lietuvių studentų programoje šiais metais išvysime originalių darbų, kuriuos sukūrė VDA, VTDK ir kitų aukštųjų mokyklų studentai, džiuginantys ryškiu autoriniu braižu. Bus parodyti filmai: G.Stančiauskaitės „Užribis“, B.Gaidamovič „Žvirblis“, H.Kuzmicko „Untitled. A Story of Love, Adventure and Revenge“, A.Armanavičiūtės ir A.Kuzminos „Do Rė Mi Fa Sol La Si“, J.Liuberto „Pirmoji Jonuko žuvis“, L.Bukavecko ir I.Červiakovo „Auksinė boba“, S. Marčauskaitės „Viltis“, K. Šalčiūno „Mūū ir bee“ ir „Pajauta“.

Trumpametražių filmų tarptautinė programa

Pagal temas filmai sugrupuoti į atskiras juokingų ir linksmų, muzikinių, siaubo, jausmingų, sielas sukrečiančių ir mąstyti verčiančių filmų programas. Čekų „Tramvajus“ (rež. M.Pavlatova) pasakoja apie tramvajaus vairuotoją ir pilką bei apatišką keleivių vyrų minią. Šis filmas šiemet laimėjo „Anesi“ festivalio „Grand Prix“ ir „Fipresci“ apdovanojimą. Kanadiečių ir prancūzų filmas „Edmondas buvo asilas“ (rež. F.Dion) pasakoja apie mažą žmogutį, kurio beveik niekas nepastebi, o jei pastebi, tai tyčiojasi. Ši mažojo žmogaus tragedija sujaudino daugelio „Anesi“ festivalio žiūrovų ir žiuri širdis. Jis apdovanotas Specialiuoju žiuri prizu.

Belgų ir olandų filmas „Oh Willy“ (rež. E.De Swaef ir M.J.Roels) apie bejėgiškumą ir priklausomybę surinko daugelio festivalių laurus, tarp jų – ir prestižinio Štutgarto festivalio. Olandų filmas „Junkyard“ („Sąvartynas“, rež. H.Hulsingas) nagrinėja skaudžias šiandienio jaunimo problemas. Vyrui, kurį apiplėšė ir nužudė narkomanas, per paskutiniąsias gyvenimo sekundes akyse prabėga vaikystės prisiminimai apie apgailėtiną narkomanų ir nusikalstamumo pasaulį, apie jo vaikystės draugo smukimą. Likimo ironija, žudikas – tai jo vaikystės draugas. Rusų filmas „Snieguotas raitelis“ (rež. A.Turkus) tai prisiminimai apie vaikystę, apie vaiko ir tėvo santykius. Filmas laimėjo pagrindinį prizą Suzdalės festivalyje.

Programa vaikams

Filmai įgarsinti lietuviškai. Tradiciškai naujausios ir gražiausios animacinės įvairių šalių pasakos surinktos programoje „Pasakų pasaulis“. Pažintiniai filmai, praplečiantys vaikų akiratį sudėti programoje „Pasaulio pažinimas“. Patiems mažiausiems žiūrovams šilti ir linksmi filmai surinkti programoje „Istorijos mažyliams“, apie vaikų draugus programoje „Geri draugai“. Švedų filmas „Astono dovanos“ (rež. U. Ir L. Geffenbladai) pasakoja apie mažąjį šuniuką ir jo šeimą. Rusų filmai apie mažąją mergaitę Mašą ir lokį „Didžioji pianino pamoka“, „Viena namuose“ ir „Skalbimo diena“ tikrai pralinksmins jaunuosius žiūrovus. Estai toliau tęsia filmų ciklą apie populiariąją Miriamą, pasakoja apie jos ir draugų nuotykius animaciniuose filmuose „Miriamos maisto kombainas“ ir „Miriamos žalieji spuogeliai“.

Latvių filmo „Korida“ (rež. J.Cimermanis) gerai žinomi „Avarijos brigados“ nariai patenka į Europą, kur dalyvauja tikroje koridoje ir patiria daug juokingų nuotykių. Rusų filmas „Pasaka apie eglutę“ (rež. M.Muatas) primins mus Kalėdų šventę ir papasakos istoriją apie eglutę, kuri galėjo pasiversti maža mergaite. Tai tikras klasikinis animacinis perliukas vaikams, apdovanotas Suzdalės festivalio žiuri. Žiūrovai pamatys ir populiariojo vengrų pasakų ciklo filmą, ir pasaką apie Džeką ir pupos stiebą, ir filmą apie Kalėdų dovanėlę, ir Undinėlės istorijos šiuolaikinę versiją, ir dar daug nuostabių istorijų, sukurtų įvairiose šalyse.

Eksperimentinių filmų programa

Filmuose „Forma T“ eksperimentuojama su formomis. Programos „Figūra Z“ filmuose eksperimentuojama su figūromis. Austrų filmas „Saulėta popietė“ (rež. Th.Renoldneris) – tai avangardinio filmo ir muzikinio videofilmo konfrontacija. Filme „Perkūno upė“ (rež. P.Hebertas) ant akmeninių upės šlaitų atgyja animacinės piktogramos. Filme „Laikas ir erdvė“ (rež. N.Valadkevičiūtė) tarp eilėraščių eilučių vizualinėse kompozicijose šmėkštelėja poeto Maironio atvaizdai. Filme „Vertige“ („Svaigulys“, rež. Ch.Gautry ir M.Brisebras) sprendžiamas žmogaus ir jį supančios aplinkos konfliktas.

Pilnametražių filmų programa

Vengrų animatorių darbas „Žmogaus tragedija“ (rež. M.Jankovics) – tai amžinos kovos alegorija, pasakojanti apie pirmąją žmonių porą, išvarytą iš Edeno sodo, ir jų kelionę per istoriją kartu su Šėtonu. Galiausiai Adomas praregi ir suvokia, kad „tikslas yra mirtis, o gyvenimas susideda iš kovos, ir kad kova pati turi būti tikslas“. Filmas pradėtas kurti 1989 m. buvo užbaigtas tik 2011m.

Astų ir latvių filmas „Lotte ir Mėnulio akmens paslaptis“, rusų „Caraitis ir Pilkasis vilkas“ ir „Kikoriki. Nenugalimoji komanda“ sudomins mažuosius žiūrovus ir jų tėvelius.

Kitos programos

Būsimų pasaulinės animacijos žvaigždžių filmai yra programoje „Žvaigždžių debiutai“.

Studentų filmų programoje „Siaubai ir sapnai“ filmai apie siaubą. Programoje „Juokai juokais“ daug puikių juokingų studentiškų filmų. Programoje „Žaidimai suaugusiems“ – filmai apie suaugusių žmonių problemas. Programos „Gyvenimo metamorfozės“ filmai atskleis ne vieną žmonių gyvenimo metamorfozę ir žlugusias svajones.

Muzikinių vaizdo klipų programos „Muzikos animacija“ filmų vienas iš pagrindinių dramaturgijos elementų – muzika, kuriai paklūsta vaizdai ir plastika, tai animaciniai vaizdo klipai iš įvairių pasaulio šalių.
Filmų suaugusiesiems programoje „Meilės skonis“ – filmai suaugusiesiems, kuriuose kalbama apie meilę, aistrą, seksą, apie sudėtingus žmonių santykius ir problemas.

Programoje „Vaikų sukurti filmai" linksmai ir žaismingai“ pristatomi darbai, kuriuos sukūrė moksleiviai iš skirtingų Lietuvos miestų ir užsienio.


Šiame straipsnyje: animacijafestivaliskinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Visada taip

Visada taip portretas
Kai tik kas nors įdomesnio, tai informacijos nulis... Ar dar įmanoma bilietus į renginį nusipirkt? Jei prieš pat atidarymą į "Romuvą" ateit, tai bilietų tikriausiai nebus jau? Ar festivalio metu bus galima įsigyti CD/DVD su norimais filmukais? Kokiu metu kokios programos vyks? Mane, pavyzdžiui, juokinga animacija domina. Iš tiesų tai ačiū už pranešimą apie festivalį. Norėtųsi sudalyvauti, bet ar pavyks? Info apie bilietus ir panašius dalykus sugūglint nepavyksta, o eit "ant durniaus" ir musę kandus spūdint sau nesinori...

Tindis

Tindis portretas
Visa info rasite romuvos kino teatro puslapije
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių