Eksperimentas Kaune: kas šienauja geriau?

Miesto valdžia nusprendė, kad dalį Kauno žaliųjų plotų turi šienauti savivaldybės kontroliuojama bendrovė "Kauno švara". Daugiau kaip dešimtmetį tai dariusi "Irgita" nebeįtinka?

Išbandys šienpjovius

2014 m. kovą trejiems metams savivaldybės pasirašyta sutartis su bendrove "Irgita" tebegalioja, tačiau savivaldybė nusprendė, kad miesto žaliuosius plotus turėtų šienauti bendrovė "Kauno švara". Savivaldybės taryba pritarė bendrovės pateiktiems paslaugų įkainiams.

"Norime patikrinti, kas dirba geriau ir pigiau: ar "Irgita", ar "Kauno švara". Tai, kad "Irgita" jau trylika metų dirba ir niekas kitas negali ateiti, atrodo keistai. Kol kas tai tik eksperimentas – "Kauno švara" šienaus 20–25 proc. miesto žaliųjų plotų", – aiškino savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas. Anot jo, "Kauno švaros" šienpjoviams bus patikėta rūpintis teritorija tarp Jonavos gatvės, Savanorių prospekto ir Islandijos plento.

Sutartyje su "Irgita" savivaldybė įžvelgė, kad neprivalo užsakyti visų joje nurodytų paslaugų ir kiekių, tad tuo ir pasinaudojo pirkdama paslaugą iš "Kauno švaros". Tokiam savivaldybės užmojui neprieštaravo ir Viešųjų pirkimų tarnyba, pritarusi sandoriui su "Kauno švara", nes tokią galimybę numato ir Viešųjų pirkimų įstatymas.

Kemsynų bus mažiau?

"Vejų šienavimo paslaugų įkainiai, kuriuos pateikė "Kauno švara", yra mažesni nei "Irgitos". "Kauno švara" yra savivaldybės kontroliuojama bendrovė, galinti savo pajėgumais užtikrinti kokybišką paslaugos teikimą", – teigiama savivaldybės tarybai parengtame dokumente. Tam, kad "Kauno švaros" šienpjoviai galėtų dirbti, bendrovei reikės įsigyti naujos technikos.

"Kauno švara" siūlo 1 ha vejos traktorine šienapjove nušienauti už beveik 84 eurus. Šienavimas mažąja technika gerokai brangesnis – beveik 172 eurai už 1 ha. Jeigu norima, kad nupjauta žolė būtų surinkta, toks šienavimo būdas atsieis 198 eurus už 1 ha. Paslaugos kaina didėja, jeigu reikia pjauti žolę šlaituose, po medžiais ar betonuotose krantinėse. Brangiausia paslauga – Sosnovskio barščių pjovimas. Lygioje vietoje tai kainuos beveik 344 eurus, o šlaituose – 447 eurus už 1 ha.

G.Petrauskas žada, kad šiemet šienpjoviai pasirūpins didesniais vejų plotais nei ankstesniais metais, tačiau tikslesnių teritorijų neįvardijo. "Planuojame, kad bent jau važiuojant pagrindinėmis gatvėmis kemsynų neturi matytis", – sakė administracijos direktorius. Pasak jo, ten, kur žolė vešlesnė, "Irgitos" šienpjoviai jau triūsia, o atšilus orui šienauti bus pradėta visame mieste.

Apie konkurenciją nežino

"Ačiū, kad pasakėte. Pradėsiu dabar domėtis, kas ir kaip, tada ir galėsiu vertinti", – tikino bendrovės "Irgita" direktorius Robertas Mačiulis, paklaustas, kaip vertina savivaldybės užmojus patikrinti, kurios bendrovės šienpjoviai dirba geriau ir pigiau.

Jis neslėpė, kad tokia žinia gerokai nustebino. "Sutartis tebegalioja, užtat ir pasakėte naujieną. Man buvo pasakyta ruoštis darbams gegužės mėnesį, o apie tai, ką jūs sakote, visiškai nesu informuotas. Gal ta informacija slepiama?" – praėjusią savaitę svarstė R.Mačiulis ir žadėjo aiškintis, ar toks savivaldybės veiksmas teisėtas.

Pernai po rinkimų naujasis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis viešai pareiškė, kad miestas dešimt metų permokėdavo už šienavimo ir želdynų priežiūros paslaugas. Miesto vadovas džiaugėsi, kad daugiau kaip dešimtmetį miesto žaliųjų plotų šienavimo ir želdynų priežiūros paslaugas Kaune teikianti įmonė "Irgita" savo teikiamų paslaugų kainą sutiko sumažinti 18 proc. ir dirbti kokybiškiau. Tada skelbta, kad iki 2015 m. pabaigos miestui tai leis sutaupyti daugiau kaip 78 tūkst. eurų. Iki tol šios paslaugos miestui atsieidavo apie 434 tūkst. eurų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LLL

LLL portretas
Jeigu paslaugų kaina sumažės - viskas O.K

Matijosius

Matijosius portretas
Siauteja

cha cha cha

cha cha cha portretas
taupykime, taupykime...ir dar užpirkime reklamų :D
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių