Kaune šiemet potvynis negąsdina

"Polaidis jau prasidėjęs, bet šiemet nebuvo nei ledų, nei storo sniego sluoksnio, tad tokio potvynio, kuris apsemtų užliejamas pievas arba namus, tikrai nesitikime", – optimistiškai nusiteikęs Kauno miesto savivaldybės Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas Gediminas Jankus.

Jis neabejoja, kad Neryje ir Nemune vandens lygis dar turėtų kilstelėti, tačiau tai neturėtų sukelti didesnių problemų.

"Vandens lygis paprastai daugiau pakyla Neryje. Įspėjame tuos gyventojus, kurių namai ar kitoks turtas arčiau vandens, pavyzdžiui, Kleboniškyje, taip pat Kauno rajone, Radikiuose, kad nelaikytų kiemuose automobilių ar kito vertingo turto, pasirūpintų namuose esančių daiktų saugumu. Skaudi pamoka buvo 2010-aisiais, kai ledonešis ir potvynis žmonėms pridarė didelių nuostolių", – prisiminė G.Jankus.

Po tais metais labai staigiai kilusio potvynio ir neregėtai stipraus ledonešio Neryje, kai milžiniškos ledo lytys laužė tvoras, namus, kiemuose buvusius automobilius, o vanduo užliejo būstus ir visą žmonių turtą, imtasi atsargumo priemonių. Pasak Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjo, ties Kleboniškiu ir Radikiais yra įrengtos perspėjimo sirenos, vandens lygis nuolat stebimas ir reaguojama į pokyčius.

Po stichinės nelaimės būta kalbų, kad ledų sangrūdoms trukdė Neryje suneštos smėlio salelės, kurias reikėtų nukasti.

"Svarstymų būta įvairių, posėdžiavome ir su Kauno rajono savivaldybės specialistais. Tas saleles jau pamėgo įvairūs paukščiai, tad nežinia, kaip salelių panaikinimas paveiktų jų populiaciją. Kadangi tokių potvynių ir ledonešių rizika nėra didelė, šios priemonės nesiimta", – kalbėjo miesto savivaldybės atstovas.

Anot G.Jankaus, ir priemonių ledų sangrūdoms išsklaidyti dabar yra įvairių, tad kištis į tai, kas natūraliai vyksta gamtoje, vargu ar būtų išmintinga.

Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas sakė kito tokio rimto ir Kaunui nuostolių pridariusio potvynio per atkurtos nepriklausomybės laikotarpį nepamenantis. "2012 m. grėsmė buvo, Neris buvo užšalusi, vandens lygis kilo, bet tokio, kaip 2010-aisiais, nepasiekė. Ir 2014 m. nedidelio potvynio būta. Kol nebuvo hidroelektrinės Nemune, tai upės vanduo užliedavo visą Senamiestį ir miesto centrą. Bet tai jau istorija", – šyptelėjo pašnekovas.

G.Jankus atkreipė dėmesį, kad žmonės veržiasi gyventi kuo arčiau vandens – stato namus prie pat upių, tačiau Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas įsitikinęs, kad tokias vietas pasirinkę gyventojai ir patys turėtų būti gerokai budresni pavasarį, kai gamta kartais gali būti neprognozuojama.


Šiame straipsnyje: potvynispavasariskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Xcfvg

Xcfvg portretas
Iš kur tas potvynis gali būti? Nebuvo sniego o ir žiemos galima sakyti ,kad nebuvo.Savaitė,dvi būdavo pašala ,paskiau dvi savaites pavasaris.Smegenyse potvynis pas tą ,kuris kalba apie potvynį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių