Kaune – santuokų bumas

Šiemet Kaune drastiškai padaugėjo norinčiųjų tuoktis. Laisvų vietų gegužę–rugsėjį santuokų registracijos tvarkaraštyje šiuo metu likę tik darbo dienomis arba itin ankstyvais šeštadienių rytais.

Vestuvių padvigubėjo

Anksčiau kovą–balandį tuokdavosi, geriausiu atveju, po dešimt porų per dieną. Šiandien Kaune tuokiasi 19, praėjusį šeštadienį susituokė 23 poros. Pagal užimtumą tai nėra kuo nors išskirtiniai šio pavasario savaitgaliai.

"Dar nė vienais metais nėra buvę, kad jau kovo pabaigoje–balandį tektų registruoti po 20 santuokų per dieną. Šiemet tiek teko registruoti net ir vieną vasario šeštadienį", – pasakojo Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Rugsėjo savaitgaliai Kauno civilinės metrikacijos skyriuje, kuris įsikūręs Kauno rotušėje, taip pat jau beveik pilni, nekalbant apie populiarųjį rugpjūtį. Dienos santuokų rekordas – 36. Vasaros vidurkis – apie 30 santuokų per dieną.

Jau plaukia prašymai tuoktis kitais metais.

Tuokiasi ir laive

A.Augonė mano, kad toks vestuvių bumas Kaune atsirado dėl pakeistų taisyklių, dabar leidžiančių tuoktis nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos.

Jaunųjų antplūdis, anot jos, susidaręs dėl to, kad įspūdingai atrodanti Kauno rotušė priviliojo nemažai kitų savivaldybių gyventojų, kuriems anksčiau nebuvo leidžiama čia prisiekti amžinosios meilės.

Tuoktis galima nebūtinai Civilinės metrikacijos skyriuje. Kai kurios poros santuoką įregistruoti nusprendžia Pažaislyje, Botanikos sode ar dar kur kitur, pavyzdžiui, laive Kauno mariose.

Iš Nigerijos ir Ukrainos

A.Augonė pastebėjo, kad vis daugiau užregistruojama santuokų su užsieniečiais. Pavyzdžiui, šiandien Kaune bus sudarytos mažiausiai keturios Lietuvos piliečių santuokos su kitų šalių atstovais.

Anot pašnekovės, daugiausia lietuvių tuokiasi su Nigerijos ir Ukrainos piliečiais.

Tarp besituokiančiųjų daugiausia – 30–35 metų jaunųjų. Vis dėlto pasitaiko ir labai jaunų, ir itin brandaus amžiaus žmonių vedybų.


Teisingumo ministerijos duomenimis, Lietuvoje santuokų registruojama daugiau jau antrus metus iš eilės. 2015 m. Lietuvoje įregistruotos 23 081 santuoka, o užpernai – 22 908. "Didesnė jų dalis (13 737) buvo registruota civilinės metrikacijos skyriuose, reprezentacinėse arba pačių jaunavedžių pasirinktose vietose. Likusios santuokos buvo registruotos bažnyčiose (6 471) arba užsienyje (2 873) ir vėliau įtrauktos į apskaitą“, – sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama savivaldybės tarybos nustatytose reprezentacinėse vietose santuokoms registruoti. Jeigu reprezentacinės vietos nėra nustatytos, santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama norinčių susituokti pasirinktoje vietoje, jeigu tai neprieštarauja viešajai tvarkai ir gerai moralei, nekelia pavojaus gyvybei ar sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fgh

fgh portretas
..o kiek istuoku per siuos men bus???

bv

bv portretas
o kiek santuoku is tu vietu kur yra perbegeliu centrai?nemazai teroristu saugiai gyvens lietuvoje...

alegi

alegi portretas
Atsiranda dar tokių kur pančiojasi o paskui galvos kaip atsipančiot. Ir kam tas cirkas šiais laikais
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių