Kaune prasidėjo paroda „AgroBalt 2012“

Šiandien Kaune prasidėjo tarptautinė žemės ūkio ir maisto pramonės paroda „AgroBalt 2012“.

Pasak žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus, „AgroBalt“ unikali tuo, kad tai – ne tik tarptautinė paroda, kurioje vyksta maisto produktų, naujausių technologijų, gyvulių demonstravimas, bet ir vieta, kurioje susitinka daugelio šalių vyriausybių, oficialių delegacijų atstovai, žemės ūkio specialistai, organizuojami susitikimai, seminarai maisto saugos, ekologinio ūkininkavimo ir kitais aktualiais klausimais.

K.Starkevičius pasidžiaugė, kad grįžta sena tradicija Kaune rengti dideles žemės ūkio parodas. „Prieš 80 metų pirma didelė paroda surengta irgi Kaune, prie Parodos gatvės, dabar miestas turi nuostabią areną ir ši vieta ideali tokiam renginiui. Neseniai čia žaidė elitinės krepšinio komandos „Montepaschi“, „Panathinaikos“, o dabar štai matome gausų politikų, maisto pramonės, žemės ūkio atstovų būrį“, – kalbėjo ministras.

Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto pirmininkas Paolo de Castro sakė, kad čia sutiko ne vieną seną bičiulį. „Pabendravau su Moldovos, Vengrijos žemės ūkio ministrais, apžiūrėjau ekspozicijas, ragavau nuostabaus lietuviško maisto“, – dalijosi įspūdžiais jis.

ES jūrinių reikalų ir žuvininkystės komisarė Marija Damanaki labiausiai džiaugėsi matydama daug Lietuvos žuvies ir kitų jūros gėrybių gamintojų. „Lietuva yra prie Baltijos jūros, čia daug švaraus gėlo vandens. Tai didelis jūsų privalumas. Kol kas Europa vis dar mažai gamina žuvies produktų, net 30 proc. jos importuoja. Bet pastaraisias metais padėtis keičiasi į gerą", – kalbėjo ji ir su pasigardžiavimo ragavo lietuviškos produkcijos.

Lietuvai rengiantis pirmininkauti ES, šiemet ypač svarbiu akcentu taps ES ir užsienio šalių žemės ūkio ministrų forumas tema „Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programa pristato: smulkaus ūkininkavimo perspektyva ir globalizacijos iššūkiai“.

Parodoje įrengti užsienio šalių stendai, dalyvauja 16 oficialių delegacijų.

Parodoje įrengta ir 120 kv. m dydžio ES ekspozicija, skirta Bendrosios žemės ūkio politikos 50-ies metų sukakčiai paminėti. Ta proga P.de Castro akcentavo, kad 2014 – 2020 metų periodu Bendroji žemės ūkio politika Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims bus palankesnė. „Tikėtina, kad pavyks pasiekti gauti artimesnes senbuvėms tiesiogines išmokas žemės ūkiui. Daug kas europarlamente sutinka, kad reikia įvesti pragyvenimo lygio indeksą skirstant paramą ūkininkams“, – teigė pirmininkas.

Daugiausia dalyvių – beveik 50 proc. – pristato maisto produktus ir gėrimus, 16 proc. – veislinius gyvulius, 5 proc. – tautinio paveldo gaminius, 4 proc. – žemės ūkio techniką, visa kita – pašarai, trąšos, pakuotės, augalai, reikmenys sodui ir daržui.

„AgroBalt 2012“ dalyvauja 35 dalyviai iš 10 užsienio šalių (Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Italijos, Kinijos, Latvijos, Estijos, Vengrijos, Rumunijos, Lenkijos, Moldovos).

„AgroBalt 2012“ taip pat bus rengiamas eksponatų konkursas, kuriame bus išrinkti ir medaliais bei diplomais apdovanoti geriausi maisto produktai, žemės ūkio technikos gamintojai bei veislinių gyvulių augintojai.

Nemažai dėmesio skiriama šeimų ūkiams, ekologinei produkcijai. Nuo 1993 metų sūrius gaminanti ir kulinarinio paveldo sertifikatą turinti ūkininkė Emilija Zvicevičienės sūrius degustavo ne viena užsienio delegacija. „Visi gyrė, ir kaip gi negirs, jei jau tiek metų sūrius spaudžiu“, – šypsojosi E.Zvicevičienė.

Bitininkas Juozas Jankauskas džiaugėsi, kad jo medaus, bičių pikio ir pienelio mišinys tapo vienu iš parodos medalio laimėtoju. „Šio produkto receptą sukūriau dar prieš 10 metų su garsiu farmacininku Antanu Gendroliu, todėl šis produktas tikrai naudingas sveikatai“, – teigė bitininkas.

Žemės ūkio ministras pasidžiaugė, kad šiemet pavyko pasiekti, jog dalyvavimo parodoje paslaugų įkainiai būtų net 40 proc. mažesni, palyginti su ankstesnių metų kainomis. Šiemet mažesnė ir parodos lankytojo bilieto kaina – 5 litai (2010 m. buvo 8 litai).

„AgroBalt 2012“ daug atrakcijų laukia mažųjų lankytojų – jie gali pramogauti specialiai įrengtame vaikų kaime: bandyti melžti plastikinę karvę, pajodinėti poniu, piešti, pabėgioti šiaudų labirintu.

Visi parodos lankytojai gali pasigrožėti demonstruojamais veisliniais gyvuliais, stebėti raitosios policijos kuopos ir žirgų veislių parodomąsias programas.

Vyks tarptautinė kačių paroda, šunų dresavimo mokyklos pasirodymai, žirgų konkūras „AgroBalt 2012“ taurei laimėti ir kt. Parodoje planuojama užfiksuoti ir rekordą – bus gaminama ilgiausia dešra, kurios vėliau galės paragauti visi norintieji.

Bendras parodos plotas yra beveik 7,7 tūkst. kv. m (2010 m. – 5,2 tūkst kv. m.). Paroda vyksta gegužės 10-12 dienomis „Žalgirio“ arenoje.


Šiame straipsnyje: AgrobaltŽalgirio arena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Faras

Faras portretas
Malonu matyti Koza nostra bosa. Nerstas praktiskai baigesi, o mailiaus projekto bendraautorius ir toliau maloniai sypsosi ir ima. Iki sekancio nersto!

Gyventojas

Gyventojas portretas
Jeigu čia kalbama apie Nemuno salos Parką ,tai jisai visas apmokestintas Prie visų įėjimų į salos Parką pastatytos kasų budelės.

Baltarankis

Baltarankis portretas
Naktį tie gyvuliai (ar žvėrys, nes skamba kaip žvėrys) baubia ne savais balsais - vaikučiams jie dirba dieną, zoofilams naktį, matyt? Tarnybos galėtų susidomėti, nes tie veisliniai ten matyt kankinami.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių