Kaune – pirmoji visiškai išmani klasė

  • Teksto dydis:

Šiuos mokslo metus Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos-daugiafunkcio centro moksleiviai pradės išmaniai – čia įrengta pirmoji Lietuvoje „Microsoft" ir „Prestigio" išmanioji klasė.

Šiuos mokslo metus Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos-daugiafunkcio centro moksleiviai pradės išmaniai – čia įrengta pirmoji Lietuvoje „Microsoft" ir „Prestigio" išmanioji klasė. Joje dalį knygų pakeis planšetiniai kompiuteriai, o kreiduotą lentą – išmanioji, lietimui jautri lenta. Taip moksleiviai bus skatinami domėtis tiksliaisiais mokslais, o mokytojai – tobulinti mokymo procesą, panaudojant naujausias technologijas.

Įtraukė moksleivius

„Norėdami ugdyti ateities lyderius, turime pasitelkti naujausias technologijas. Dabartinė jaunoji karta informaciją priima ir įsimena savaip – internetas, išmanieji įrenginiai tapo neatsiejama jų tobulėjimo dalis. Turime prie to prisitaikyti ir peržiūrėti ne tik mokymo priemones, bet ir praktikas. Išmanioji klasė leis mums sukurti naujas metodikas bei patobulinti ir papildytį pamokų turinį", – sako Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos-daugiafunkcinio centro direktorė Dalia Lapėnienė.

Bendrovių „Microsoft Lietuva", „Prestigio" ir „NB Solutions" dėka nemokamai įrengtoje išmaniojoje klasėje mokysis 7 klasės moksleiviai, kur jiems bus dėstomi tikslieji bei humanitariniai mokslai – matematika, informatika, fizika, lietuvių bei užsienio kalbos ir kt. Nuo šiol su planšetiniais kompiuteriais, išmania lenta jie pamokų metu galės naudoti įvairias programėles, vizualiai parodyti sudėtingų užduočių sprendimus ar kurti interaktyvius projektus. Nuo rugsėjo vidurio startuos virtualios pamokos su įvairiais svečiais.

Mokykla į išmaniosios klasės projekto kūrimą įtraukė ir pačius moksleivius. „Microsoft" ir „Prestigio" ambasadoriais buvo išrinkti 24 vaikai, puikiai išmanantys informacines technologijas. Būtent jie taps pirmaisiais, kurie išbandys naujausias programėles, įvertins ką reikėtų tobulinti bei parodys savo bendraklasiams ir mokytojams, kaip naujausios klasės technologijos gali palengvinti mokymosi procesą.

Mokymo perversmas

„Tokia klasė – pirmasis žingsnis į mokymo kultūros perversmą. Įvairūs tyrimai rodo, kad modernių technologijų naudojimas mokymo procese papildomai motyvuoja moksleivius, leidžia lengviau atlikti įvairias užduotis ir svarbiausia – moksleiviai gali nesunkiai praktikoje išbandyti ką tik išmoktą teorinę medžiagą. Vietoj to, kad 30 minučių aiškintume sudėtingą fizikos formulę, galime parodyti kelių minučių vaizdo klipą ir leisti mokiniams patiems išbandyti ir pamatyti, kaip praktikoje veikia ką tik jų išmokta formulė", – teigia Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos-daugiafunkcinio centro „Microsoft" ir „Prestigio" išmaniosios klasės vadovė, mokytoja Edita Rabizaitė.

Pasak jos, šiandien mokytojas dažniau tampa konsultantu, o milžiniškas informacijos srautas moksleivius priverčia išmokti surasti ir atskirti, kuri informacija jiems bus naudinga, o kuri – neverta laiko. „Išmaniųjų technologijų dėka galime moksleiviams leisti mokytis taip kaip jiems patinka. Jei vaikams patogiau įsisavinti naują informaciją susibūrus į grupelę ir klasiokams pristačius interaktyvią bei kūrybingą prezentaciją, tegul tai tampa alternatyva įprastam mokymosi procesui", – teigia E. Rabizaitė.

Ateities technologijos

„Microsoft" ir „Prestigio" išmanioji klasė kartu su „Office 365" sprendimu ir debesų kompiuterija moksleiviams suteikia galimybę mokymąsi išplėsti už klasės ribų ir dirbti kartu prie bendrų projektų net nebūnant vienoje patalpoje. Jie vienu metu gali kurti tą pačią prezentaciją, gyvai dalintis ką tik atrasta informacija ar per virtualių konferencijų programą „Lync" užduoti mokytojui klausimą. Taip pat mokytojas visą mokymuisi reikalingą informaciją vaikams gali pateikti keliais pelės mygtuko paspaudimais, o moksleiviai ją pasieks bet kada ir iš bet kokio įrenginio – tereikės prisijungti prie interneto. Be to, anot pedagogės, toks sprendimas itin palengvina mokymą nuotoliniu būdu – moksleivis, negalėdamas dalyvauti pamokose, visada galės sekti ką jo bendraklasiai veikia ir mokosi.

„Ateities lyderių negalime ugdyti praeities technologijomis – 21 amžiaus kompetencijas turime formuoti 21 amžiaus technologijomis. Kuo greičiau vaikai įsisavins ir supras kokias galimybes jiems suteikia internetas ir prie jo prijungti įrenginiai, tuo daugiau lyderių ir sprendimų priėmėjų išugdys mūsų mokyklos. Turime nepamiršti ir mokytojų, nes efektyviai dirbantys ir moksleivių poreikius suprantantys pedagogai – vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių vaikų sėkmę tolimesniame gyvenime. Todėl įvairių programų pagalba mokytojus nuolat konsultuojame ir mokome, kaip tokios išmaniosios klasės gali pagerinti tiek jų, tiek moksleivių kasdienybę", – sako Kristijonas Kaikaris, „Microsoft Lietuva" generalinis direktorius.

Pirmoji Lietuvoje

Kaip pastebi Žilvinas Šuliauskas, „Prestigio" sprendimų vadovas Baltijos šalims, šie bendrovės sprendimai švietimo sektoriui padeda mokytojams ir mokiniams pajusti pilną ir išbaigtą interaktyvaus mokymosi procesą: „Naujausi planšetiniai kompiuteriai bei daugiau nei 1,5 metro įstrižainės interaktyvi lenta gali beveik pilnai pakeisti įprastas mokymosi priemonės. Įrenginiuose integruota ne viena mokymuisi skirta programėlė, padėsianti mokytojams pamokas pravesti sklandžiai, interaktyviai ir įdomiai."

Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos-daugiafunkcio centro išmanioji klasė bus aprūpinta „Prestigio Multiboard" išmaniąja lenta, „Prestigio Multipad" planšetiniais kompiuteriais. Juose veiks „Windows 8.1" bei „Office 365" programinė įranga ir klasės valdymo sprendimai. Tai pirmoji klasė Lietuvos bendrojo lavinimo mokymo įstaigose, kurioje į vieną sprendimą mokymo tikslais sujungiama tokia „Microsoft" bei „Prestigio" technologijomis paremta techninė ir programinė įranga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių