Kaune planuojama daugiau kolumbariumų, tikimasi įrengti komercines kapines

  • Teksto dydis:

Kauno kapinėse planuojama įrengti daugiau ir įvairesnių kolumbariumų, taip pat, pasak savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ vadovo, Vainatrakio kapinėse galėtų atsirasti komercinis kvartalas.

„Kapinės skirtųsi pačio įrengimo, infrastruktūros išpildymu. Tai būtų mūsų kapinės, tiesiog būtų galimybė pasirinkti galimybę laidotis ar viešosiose kapinėse ir nemokamai, ar susimokėti ir gauti tą servisą, kuris galėtų būti komercinėse kapinėse“, – apie planus BNS pasakojo „Kapinių priežiūros“ vadovas Ričardas Čėsna.

Pasak jo, ši idėja kilo apsilankius Kairėnų kapinėse Vilniuje, kur toks principas yra sėkmingai įgyvendinamas ir sulaukė didelio susidomėjimo.

Jeigu ši idėja sulauktų savivaldybės politikų palaikymo, ją įgyvendinti būtų įmanoma maždaug per metus ir kitais metais jau pasiūlyti galimybę laidoti mokamose kapinėse.

R.Čėsnos teigimu, komercinėse kapinėse būtų galima pasiūlyti visiškai sutvarkytą kapinių aplinką, geresnę infrastruktūrą, puošnesnę aplinką.

„Būtų įdėta gal truputį išskirtinė apšvietimo sistema, trinkelės sudėtos, gal architektai pasiūlytų kažkokią medžiagą – ar granitines, ar paprastas, įdėti kažkokias spalvos gamas“, – apie galimybes svarstė „Kapinių priežiūros“ direktorius.

Jo vertinimu, toks projektas greičiausiai taptų itin patrauklus arčiau Kauno esančiose kapinėse – Petrašiūnuose, Panemunėje ar Eiguliuose – tačiau nė vienų jų plėsti jau nebėra galimybių.

Ruošiasi įrengti daugiau alternatyvų

R.Čėsna sako, kad „Kapinių priežiūra“ norėtų pasiūlyti daugiau alternatyvų – dėl šios priežasties planuojama ir didesnė kolumbariumų plėtra kitose Kauno kapinėse – šiuo metu jie įrengti tik Petrašiūnų kapinėse.

„Mano noras yra, gal net šiais metais, kad kolumbariumai atsirastų Seniavos, Romainių kapinėse. Ir jie turėtų tiek vizualiai žiūrint atrodyti kitaip nei Petrašiūnuose, ir medžiaga turėtų būti kita, kad būtų alternatyvos kiekvienam“, – kalbėjo „Kapinių priežiūros“ vadovas.

Petrašiūnų kapinėse paslaugas taip pat ruošiamasi plėsti, suteikiant galimybę urnas laidoti žemėje.

„Tegu būna įvairesnių variantų – kodėl neduoti to pasirinkimo?“, – svarstė R.Čėsna.

Didelį plotą užimančiose Vainatrakio kapinėse galima ir didesnė įvairovė – prieš kelerius metus buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas svarstė, kad Vainatrakyje galėtų atsirasti sklypai, skirti skirtingų konfesijų kapinėms. Vis dėlto tokių prašymų, pasak „Kapinių priežiūros“ vadovo, kol kas nėra gauta.

Jis pabrėžė, kad kol Vainatrakio kapinių infrastruktūra tebėra įrenginėjama, būtų pats metas tokius pasiūlymus svarstyti, nes vėliau juos įgyvendinti bus sunkiau.

„Kaip tik ir pats laikas tą išreikšti norą, nes kada kapinės bus išbaiginėjamos, tada jau tie norai tampa suvaržyti – nelabai bus galimybių. Šiai dienai mes tikrai visas, visokiausias galimybes turime ir norėtume tuo pasinaudoti“, – sakė R.Čėsna.

„Kapinių priežiūros“ duomenimis, Kaune šiuo metu veikia aštuonios kapinės, dar aštuonios yra riboto laidojimo. Iki atidarant Vainatrakio kapines, Kaune stigo laidojimo vietų. 18 kilometrų nuo miesto centro esančios Vainatrakio kapinės iš viso užima 40 hektarų, skaičiuojama, kad mirusiems laidoti jų užteks mažiausiai šimtmečiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga

vanga portretas
Na jau toj surudijusioj dezej PETRASIUNUOSE tai jau uz dyka nenoreciau gulet! SIAUBO FILMAS, O NE DIZAINO TOPAS!

pavyzdžių

pavyzdžių portretas
yra tik kodėl mes imam pačius prasčiausius?

gal

gal portretas
Gal vertėtų pagalvoti apie kitokį dizainą? Labai primena šiukšlių konteinerius. Gal mes kažko nesuprantame, bet surūdijusių dėžučių mada pasaulyje eina į pabaigą, lyg ir...
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių