Kaune – paskutiniai Kazimiero mugės akordai

Aludariai, žvejai, kalviai, senųjų pagoniškų papuošalų juvelyrai, mezgėjai, kepėjai, odininkai, kulinarai ir daugelis kitų meistrų sekmadienį skaičiavo paskutines valandas iki Kaziuko mugės Kaune pabaigos. Darganotas oras ir netoliese vykusios Kovo 11-osios minėjimo iškilmės tik padidino miestiečių srautus Laisvės alėjoje.

„Neblogai prekyba sekasi. Jei dar oras nebūtų prastas, tai būtų dar geriau. Vakar irgi buvo žmonių, tačiau pats prekybos pikas buvo penktadienį, kai mugė tik prasidėjo. Vilinuje prekiavo mūsų kolegos, tai ten prekyba buvo gerokai didesnė – ten visą mūsų produkciją griebdavo užsieniečiai ir greitai nieko nelikdavo“, – sakė du vaikinai, apsikrovę savo prekystalius įvairaus dydžio riestainiais.

Sutuoktinių pora, atvykusi iš Estijos, siūlė miestiečiams savo gamybos pelėsinius sūrius. Jie teigė, kad jiems geriau sekasi būtent Kaune, o ne praėjusį savaitgalį Vilniuje. Pora jau antrus metus iš eilės atvyksta į Lietuvą ir teigė, kad šie metai – patys geriausi jų verslui. Jų ateities planuose – ir kitų metų Kaziuko mugė Kaune.

„Kaunas labai gražus miestas – neabejoju, kad čia dar ne kartą užuksime“, – šypsojosi iš Tartu apskrities atvykusi pora.

„Šiandien oras gal kažkiek ir sutrukdė, tačiau iki 5 valandos vakaro, manau, tikrai daugės žmonių. Bus neblogai, nes kad ir prastas oras, žmonės rodo iniciatyvą, renkasi čia, domisi produkcija, ir jiems patinka Kaziuko mugė. Trys prekybos dienos labai skyrėsi – Vilniuje penktadienis buvo silpnesnis, o Kaune ta pati diena – pats prekybos pikas“, – sakė Kristina iš Pakruojo rajono Jovarų kaimo, prekiavusi miežiniu alumi.

Didelį medinį laivą prie Kauno savivaldybės pasistatę ir tautiniai rūbais vilkintys prekeiviai žuvimi iš Palangos taip pat nesiskundė Kaziuko muge – prie jų prekystalių nusidriekdavo eilės.

„Žuvies daugiau visi perka Vilniuje – Kaune visi labiau mėgsta alų. Turime ešerių, karšių, paltusų, riebžuvės, skumbrių. Daugiausia kauniečiai perka karšius, nes jie tinka prie alaus. Taip pat skumbres“, – sparčiai pakuodama rūkytas gėrybes sakė Eglė.

Kaziuko mugė Kaune šiais metais vyko toje pačioje vietoje: per visą Laisvės alėją ir Vilniaus gatvę, nuo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios iki Rotušės aikštės.

Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero šventė gimė VII a., o XIX a. peraugo į mugę. Ji yra viena ryškiausių kalendorinių švenčių, turinti šimtmečių tradicijas, kiekvieną kartą pristatanti išmoningu rankų darbo gaminius ir neturinti lygių aplinkiniuose kraštuose.


Šiame straipsnyje: Kazimiero mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

KAUNAS

KAUNAS portretas
LABAI SMAGI ,TURTINGA MUGĖ-AČIŲ AUKŠTAIČIAMS UŽ TIKRAI SKANŲ ALUTĮ IŠ DOBILIUKŲ,AVIEČIŲ,IMBIERO- O PAVALIO ALUS SU MEDUMI LIUKS,O PYRAGAI IŠ VILNIAUS RAJONO IR RIESTAINIAI,PYNTI KREPŠELIAI TIK PILNĖJO JONIŠKIO LAŠINUKAIS..ŠIRDĮ IR AKĮ MALONINO DAILININKŲ PAVEIKSLAI IR PAPUOŠALAI IŠ GINTARO,ODOS,VELTINUKAI,DROŽINUKAI,MEDINUKAI,METALO EKSKLIUZYVAI PRIE ŽIDINIO ...O KAS NORĖJO GALĖJO SUKTIS POLKOS ŽINGSNELIU :)AČIŪ JUMS VISIEMS !!!!!!!!!

Tautodailininkė

Tautodailininkė  portretas
Kažin kodėl nepaminėta Daukanto gatvė? Gal ta gatvė nė nefigūruoja mugės planuose? Gal todėl, kad ten vietas pardavė tokiems kaip aš, nė nenutuokusiems, kad „prekiaus" automobilių stovėjimo aikštelėje??? Tikrų tikriausi lupikautojai ir apgavikai organizatoriai. Net giliausioj provincijoj nesityčioja iš tautinių amatų puoselėtojų, kaip tai padarė mugės organizatoriai Kaune.

as

as portretas
muge nuo penktadienio - straipsnio sekmadienio vakara. net 8 foto! oho! tikras Kauno laikrastis Kauno diena!
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių