Kaune pasirašyti susitarimai skatins susidomėjimą mokslu

  • Teksto dydis:

Kauno miesto savivaldybėje antradienį pasirašyti du susitarimai, kuriais siekiama didinti visuomenės susidomėjimą mokslu ir technologijomis: dėl bendradarbiavimo steigiant Mokslo ir technologijų populiarinimo centrą Kaune, taip pat dėl dalyvavimo kuriant ir koordinuojant Gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos (STEAM) centrą Kauno apskrityje.

„Siekiame Lietuvoje sukurti mokslo populiarinimo tinklą. Kaune bus įsteigtas Mokslo ir technologijų populiarinimo centras, o kiekvienoje iš dešimties apskričių – STEAM centras. Be to, pradinės mokyklos ir progimnazijos bus aprūpintos gamtos ir technologinių mokslų ugdymui reikalingomis priemonėmis, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. – Turime patraukliai ir suprantamai pristatyti mokslą, kad sudomintume jaunimą ir paskatintume rinktis būtent su „kietaisiais“ mokslais susijusias studijas ir karjerą.“

Modernus Mokslo ir technologijų populiarinimo centras bus įkurtas Kaune, Nemuno saloje. Centrui numatytas 9 tūkst. kv. m. plotas, (nuolatinė ekspozicija sieks apie 2.500 kv. m.), patogus privažiavimas ir logistika, aplinkui – žaliosios erdvės ir upė.

Centro lankytojai galės interaktyviai susipažinti su žmonijos atradimais ir išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis, patys jas išbandyti, centre bus pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės, vyks interaktyvios pamokos.

Planuojama, jog per metus Mokslo ir technologijų populiarinimo centrą aplankytų apie 230 tūkst. lankytojų, iš jų apie 100 tūkst. – ikimokyklinio amžiaus vaikų ir mokinių. Bilietas į centrą suaugusiems kainuotų 9 eurus, studentams ir moksleiviams – 6 eurus.

„Daugumoje pasaulio šalių veikia interaktyvūs mokslo centrai, kuriuose moderniomis priemonėmis visuomenė supažindinama su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis. Tokių mokslo centrų pasaulinė patirtis rodo, kad tai yra viena efektyviausių priemonių ugdyti visuomenės mokslinę kultūrą ir mokslinį išprusimą“, – pažymi švietimo ir mokslo ministrė.

Kauno apskrities STEAM atviros prieigos centrą numatyta įkurti Kauno moksleivių techninės kūrybos centre, iš viso šalyje planuojama įsteigti dešimt tokių centrų – kiekvienoje apskrityje. Juose mokiniai galės ne tik susipažinti su gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos mokslų dėsniais, naujausiomis technologijomis, atradimais, bet ir patys atlikti mokslinius eksperimentus, tyrimus, laboratorinius, projektinius, brandos darbus.

„Mūsų tikslas – nuo darželio iki studijų formuoti inovacijų kultūrą, auginti būsimus tyrėjus, suteikiant visas sąlygas kurti naujas idėjas ir ateityje jas įgyvendinti. Centrų steigėjai turi labai atsakingai žiūrėti į savo darbą, nes centrai gaus valstybės finansavimą tik iš pradžių – vėliau patiems reikės galvoti, kaip išgyventi“, – pabrėžia A. Pitrėnienė.

Kiekviename STEAM centrų veiks keturios laboratorijos: viena – biologijos ir chemijos, antra  ̶  fizikos ir inžinerijos, trečia  ̶  robotikos ir informacinių technologijų, o ketvirta bus specializuota, atliepianti konkrečios teritorijos specifiką – Kaune tai bus kūrybinių industrijų ir verslininkystės laboratorija.

STEAM centruose veiks techninės kūrybos, konstravimo, modeliavimo, tyrinėjimo, programavimo ir kitos gamtos, technologinių ir tiksliųjų mokslų neformaliojo švietimo veiklos. Taip pat juose bus organizuojami profesinio orientavimo renginiai, susitikimai su mokslo, pramonės ir paslaugų sektorių atstovais, pažintiniai mokinių vizitai į mokslo institucijas, pramonės, paslaugų verslo įmones. Centrai sudarys galimybes visuomenei susipažinti su moksliniais tyrimais ir inovacijomis, o mokytojams tobulinti savo kvalifikaciją – vykdys seminarus, stažuotes, pažintinius vizitus.

Mokslo ir technologijų populiarinimo centro statybai ir įrengimui numatomas 23 mln. eurų biudžetas. Projektą numatoma finansuoti ES fondų, Kauno miesto savivaldybės biudžeto ir privačiomis lėšomis.

STEAM mokslo centrų kūrimui Švietimo ir mokslo ministerija planuoja skirti 5,8 mln. eurų ES investicijų.

Susitarimą dėl bendradarbiavimo steigiant Mokslo ir technologijų populiarinimo centrą Kaune parašais patvirtino švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė, Kauno miesto savivaldybės meras Visvaldas Matijošaitis ir Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas, o susitarimą dėl STEAM centro – švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė ir Kauno miesto savivaldybės meras V. Matijošaitis.


Šiame straipsnyje: mokslaskaunastechnologijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Seniokas

Seniokas portretas
jei toks centras būtų statomas 1953 metais...aičiau pažirėti...a daba tigi per televiziją SC kanalai net keturi mokslo populiarinimo...tuščiai pinigą mėta

o

o portretas
Matijošaitis pagal savo lygį ir Pitrėnienę pasikvietė. Jis gi tikrai išsilavinusių nepakenčia.

AAAA

AAAA portretas
Iš tikro tai mokslas dūsta nuo šiuolaikės vadybos:(
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių