Kaune paminėta A. Smetonos žūties sukaktis

Istorinės prezidentūros kiemelyje, prie 1996 m. pastatyto vienintelio šalyje Antano Smetonos paminklo, šiandien degė žvakutės, plaikstėsi tautinės vėliavos, buvo giedamas himnas.

Kaune, Istorinės prezidentūros kiemelyje, prie 1996 m. pastatyto vienintelio šalyje Antano Smetonos paminklo, šiandien degė žvakutės, plaikstėsi tautinės vėliavos, buvo giedamas himnas.

Taip prisiminta, kad prieš 70 metų per gaisrą žuvo pirmasis Lietuvos prezidentas. Jo atminimą ketvirtadienį pagerbė įvairių visuomeninių organizacijų atstovai, o vainiką nuo prezidentės Dalios Grybauskaitės padėjo Šaulių sąjungos štabo Garbės sargybos kuopos šauliai.

"Atėjau čia pagerbti atminimą prezidento, kurį laikau stabilios valdžios ir išmintingo prezidentinio valdymo simboliu", – sakė prof. Stanislovas Sajauskas.

"Taip sutapo, kad lygiai prieš metus šioje Prezidentūroje pristačiau savo dramą "Kybartų aktai", kurioje naujai pažvelgiau į A.Smetonos asmenybę. Džiaugiuosi, kad anuomet mano iškeltai minčiai perlaidoti prezidentą Kaune, kur prabėgo reikšmingiausi velionio gyvenimo ir veiklos metai, pritaria ir net to siekia Kauno miesto meras", – pasakojo Gediminas Jankus, kuris savo dramoje "Kybartų aktai" griauna sovietų ideologų sukurtą mitą apie 1940 m. birželį iš Lietuvos neva negarbingai pabėgusį ir tautą palikusį prezidentą A.Smetoną.

Šiemet taip pat bus minimos 95-osios A.Smetonos išrinkimo  pirmuoju Lietuvos prezidentu ir 140-osios jo gimimo metinės. "Šie metai – puiki proga susigrąžinti į Kauną A.Smetonos palaikus ir deramai juos palaidoti", – įsitikinęs G.Jankus.

Pasak renginyje kalbintų kauniečių, nepaisant kontraversiškų A.Smetonos valdymo vertinimų, jo vesta kultūrinimo ir tautiškumo politika tikrai verta pagarbos.

A.Smetonos vardu Kaune pavadinta gimnazija, o Panemunėje – alėja, kuria prezidentas mėgo jodinėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuviui

lietuviui portretas
kvailys visada dedasi daug zinantis.Skaityk knygas

to KUR BĖGA ŠEŠUPĖ

to KUR BĖGA ŠEŠUPĖ portretas
Be gėdos kartojate sovietų propagandos melą apie neva kailinių grįžusį Prezidentą. Niekur jis negrįžo - artimieji vos spėjo vienmarškiniai išbėgti į gatvę, o jis parkrito ir užduso dūmuose. Tamstai pritiktų ne ŠEŠUPĖS vardas, o "VOLGA VOLGA, MATJ RODNAJA"

Balys

Balys portretas
Norėč priminti, kad Antanas Smetona 1940 m. pasitraukė iš Lietuvos, turėdamas 70 000 USD sumą, tiek tebuvo jo banko sąskaitoj. Ir JAV šeima gyveno iš Smetonienės uždarbio, kai toji dėstė rusų kalbą kariniame koledže. Per 14 prezidentavimo metų nebuvo nuvažiavęs užsienin atostogauti, tenkinosi Palangos pajūriu. O žuvo per gaisrą mediniame name, kur buvo šildomas malkiniu pečiuku. Kas tada galėjo pagalvoti, kad Lietuvoje rinkėjų balsus rinks iš Rusijos atsibastęs mažamokslis piniguotis. Smetonos laikais Karo Muziejų Kaune, Lietuvos šventovę suprojektavo rusas Dubeneckis, bet tai juk buvo Peterburgo architektūros akademikas.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių