Kaune pagerbs žydus, kovojusius Lietuvos Nepriklausomybės kovose

  • Teksto dydis:

Gegužės 30 d. Kaune Lietuvos kariuomenė organizuoja Lietuvos Nepriklausomybės kovose kovojusių žydų karių pagerbimo renginį.

Lietuvos kariuomenės ir Izraelio ambasados Lietuvoje iniciatyva surengtame renginyje planuojama dalyvaus Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, Izraelio valstybės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai Amiras Maimonas, Kauno karinės įgulos dalinių vadai ir kariai, Kauno miesto savivaldybės, Lietuvos žydų bendruomenės ir kitų organizacijų atstovai.

„Data šiam renginiui buvo pasirinkta neatsitiktinai – ji mena sėkmingą, vieną iš pirmųjų Lietuvos kariuomenės karinės vadovybės suplanuotų karinių operacijų. Prieš 99 metus, 1919-ųjų gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje Lietuvos kariai, tarp kurių buvo ir žydų, padedami saksų savanorių nuo bolševikų išvadavo Uteną bei perėmė iniciatyvą kovojant su Raudonąja armija“, – sako karo istorikas, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Pilietiškumo ugdymo skyriaus vedėjas Karolis Zikaras.

Pasak istoriko, tarpukariu Lietuvos gynėjų gretose buvo nemažai kitataučių. Žydų tautybės Lietuvos karių indėlis į kovas buvo išties ženklus. Skaičiuojama, kad Lietuvos Nepriklausomybės kovose dalyvavo apie 3 tūkstančius žydų. Dvi dešimtys jų už išskirtinę drąsą ir pasiaukojimą kovose buvo įvertinti aukščiausiais kariniais Lietuvos valstybės apdovanojimais – Vyčio kryžiaus ordinais.

„Lietuvos kariai žydai išliko neabejingi Lietuvos gerovei ir po Nepriklausomybės kovų. Jie susibūrė į „Žydų karių, dalyvavusių Lietuvos nepriklausomybės atvadavime, sąjungą“ ir jos vardu aktyviai dalyvavo visuomeniniame tuometinės Lietuvos gyvenime. Pavyzdžiui, ši sąjunga buvo viena iš šešių organizacijų, kurios 1935 m. parengė sumanymą ir organizavo pirmąją Lietuvos kariuomenės ir visuomenės susiartinimo šventę, kuri šiandieną mums žinoma kaip Partizanų pagerbimo, Lietuvos kariuomenės ir visuomenės vienybės diena“, - pažymėjo K. Zikaras.

Iškilminga pagerbimo ceremonija vyks vidurdienį Kauno senamiestyje, A. Mapu gatvėje, prie 18-uoju numeriu pažymėto pastato, kuriame 1937-1940 m. veikė „Žydų karių, dalyvavusių Lietuvos nepriklausomybės atvadavime, sąjunga“. Po ceremonijos renginio dalyviai bus pakviesti į Vytauto Didžiojo karo muziejų (toliau – VDKM), kur ketinama surengti istorikų, visuomenės veikėjų ir akademinės bendruomenės diskusiją tema „Lietuvos žydų indėlis į Lietuvos Nepriklausomybės kovas“. Istoriko prof. Valdo Rakučio moderuojamoje diskusijoje pasisakyti planuoja Vytauto Didžiojo universiteto prof. Jonas Vaičenonis, VDKM tyrinėtoja Aušra Jurevičiūtė, Lietuvos žydų bendruomenės atstovai ir Lietuvos Nepriklausomybės kovose dalyvavusių žydų karių giminaičiai.

Šis renginys yra vienas iš Lietuvos kariuomenės atkūrimo 100-mečiui paminėti skirtų krašto apsaugos sistemos organizuojamų renginių.

Renginio programa

12 val. oficiali pagerbimo ceremonija (A. Mapu g. 18);

Oficialios kalbos, tylos minutė, gėlių padėjimas, operos solisto Rafailo Karpio ir saksofonisto Michailo Javičiaus muzikinė programa;

13.30 val. diskusija tema „Lietuvos žydų indėlis Lietuvos Nepriklausomybės kovose“ (Vytauto Didžiojo karo muziejuje, K. Donelaičio g. 64).



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai ir tokių buvo?.. ko siekė?

o kuo tie zydai isskirtiniai?

o kuo tie zydai isskirtiniai? portretas
pagerbt reikia visus be jokiu isskirtinumu

kaunietis

kaunietis portretas
lauksim, kada bus pagerbti saksai, o po to ir visų kitų tautų savanoriai. Kodėl ši tauta statoma aukščiau kitų?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių