Kaune nuo virusinio encefalito mirė 16-metė

Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje pirmąją 2013 metų dieną mirė 16 metų paauglė Rugilė D. Jai buvo diagnozuotas virusinės kilmės encefalitas (galvos smegenų uždegimas).

Į Kauną ji atvežta iš Alytaus. Ten medikams paauglė, Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vadovo prof. Rimanto Kėvalo žiniomis, skundėsi stipriu galvos skausmu, sąmonės sutrikimu ir karščiavimu.

„Atvažiavusi į Alytaus ligoninės Priėmimo skyrių ji dėl silpnumo tuoj neteko sąmonės. Mergaitė buvo paguldyta į reanimaciją ir tuoj pat reanimobiliu pervežta pas mus“, – pasakojo R. Kėvalas.

Iš Alytaus pacientė į Kauno klinikas buvo pervežta komos būsenos. Jai atlikti tyrimai, kurie nepatvirtino meningokokinės ar kitos bakterinės infekcijos, taip pat nenustatytas gripo virusas. Merginai buvo taikytas intensyvus gydymas vaistais, dėl progresuojančio galvos smegenų burkimo skubiai atlikta neurochirurginė dekompresinė operacija.

„Tai yra gyvybę gelbstinti operacija. Bet ji nepadėjo“, – apgailestavo gydytojas.

Mergaitė mirė, nes virusinė infekcija suardė galvos smegenų struktūrą ir pažeidė gyvybiškai svarbius centrus galvos smegenyse. Atlikus skrodimą, rastos visiškai suirusios galvos smegenys.

R. Kėvalo teigimu, galvos smegenų uždegimą galėjo sukelti Herpes virusas, kurį veikiantys priešvirusiniai vaistai skirti nuo pat ligos pradžios Alytuje. Tačiau ligą galėjo sukelti ir bet kuris kitas iš kelių šimtų egzistuojančių virusų, kuriems specifinio gydymo pasaulyje nėra. Gydytojų nuomone, kitų asmenų susirgimas virusine infekcija neturi nieko bendro su minėtu atveju.

„Virusinės kilmės encefalitas yra lašelinė infekcija, plintanti per seiles, pavyzdžiui, kosint, taip pat naudojantis bendrais stalo įrankiais, daiktais“, – aiškino Kauno klinikų Ryšių su visuomene skyriaus vadovė Milda Dambrausienė.

Ji ramino, kad tokie tragiški įvykiai yra pavieniai. „Tačiau niekas negali atsakyti į klausimą, kodėl, pavyzdžiui, vienam nuo gripo būna tik kosulys ir temperatūra, o kitam išsivysto ir širdies raumens pažeidimas, sunkus plaučių uždegimas“, – sakė M. Dambrauskienė.

Anot jos, virusinės kilmės encefalito išvengti padėtų imuniteto stiprinimas, reikėtų vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, kontaktų su sergančiais žmonėmis, kuo dažniau plautis rankas. Sergantieji turėtų likti namuose, laikytis etiketo – kosint užsidengti burną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lika

lika portretas
uzuojauta seimai,gaila mergaites,tokia jauna

nu jo

nu jo portretas
As kazko nesuprantu - tai virusiniu encefalitu ar visrusiniu erkiniu encefalitu mergaite susirgo. Jei erkiniu - tai is kur ziema erke? Kiek zinau kad erkini encefalita nesioja erkes, o ne laseliniu budu apsikreciama.

kiesa

kiesa portretas
kaip ziauru kodel mirsta tokie jauni zmones
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių