Kaune nuo gegužės brangsta šildymas ir karštas vanduo

Pasibaigus šildymo sezonui, kauniečiai vylėsi, kad galės atsitiesti nuo didelės mokesčių naštos, tačiau džiaugsmas truko neilgai – nuo gegužės 1 dienos mieste didėja šildymo ir karšto vandens kaina.

„Nuo gegužės mėnesio kaina šiek tiek didės. Balandį karšto vandens kaina buvo 20,55 Lt už kubinį metrą, o nuo kito mėnesio ji sieks 20,72 Lt. Taigi, miesto gyventojams karštas vanduo brangs 17 centų. O šilumos kilovatvalandės kaina padidės 1,07 proc., t.y. 31 centu“, – portalui 1kaunodiena.lt sakė „Kauno energijos“ atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka.

Šios kainos nurodytos be PVM mokesčio. Gyventojams už šilumą ir karštą vandenį taikomas 9 proc. PVM tarifas. Taigi, už karšto vandens kubinį metrą reikės mokėti 18,8 cento daugiau, o šildymas pabrangs maždaug 33,8 cento už kilovatvalandę.

Balandį dar galioja 28,99 ct/kWh (be PVM) šildymo kaina, o jau nuo kito mėnesio – 29,30 ct/kWh. Anot „Kauno energijos“, galutinė vartotojams tiekiamos šilumos kaina nuo gegužės didėja dėl to, kad auga iš Kauno termofikacijos elektrinės perkamos šilumos ir perkamo kuro kainos.

Tuo metu Vilniuje nuo gegužės karštas vanduo pabrangs 1,9 proc. iki 19,49 lito už kubinį metrą, o šiluma – 1 proc. iki 27,4 cento už kilovatvalandę (kWh) be PVM mokesčio.

Kai kurie kauniečiai ir dabar moka įspūdingas sąskaitas už karštą vandenį. Štai Vilniaus gatvės 15 name gyvenantis Vidas Silvestravičius teigia per mėnesį su šeima sunaudojantis 5 kubinius metrus pašildyto vandens ir tai jam kainuoja daugiau kaip 200 litų.

„Mūsų namo gyventojams tenka mokėti vadinamąjį cirkuliacijos užtikrinimo mokestį, kuris vidutiniškai sudaro net 40 litų už kubinį metrą“, – aiškino gyventojas.

Namas, kuriame gyventojai moka dideles sumas už šiltą vandenį, neturi savo katilinės. Ji įrengta kitame name.

„Vamzdžiais, kuriais ateina šiltas vanduo iki mūsų namo, niekas nesirūpina: nei administratorius, nei šilumos punkto prižiūrėtojas, nei būsto administratorius, o jie nepašiltinti ir šilumos nuostoliai gula ant vartotojų pečių“, – piktinosi V.Silvestravičius.

Namo gyventojai ketina rengti renovacijos projektą ir įsirengti savo vandens šildymo įrangą.


Šiame straipsnyje: Kauno energijašildymasKTE

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
pasaulyje dujos pinga-runkeliams brangsta...

Gedas

Gedas  portretas
Och ačiū, ačiū miesto valdžiai ir savivaldybės bendrovei Kauno energijai už tokią gražią iniciatyvą - vėl padidinti kainas. Laukėmė šio momento. Nerimavome, kodėl taip ilgai nebrangsta kauniečiams šildymas! Beje, o koks kažn Kauno energijos pelnas? Kažkur apie 10-20 milijonų per metus? Ar klystu?

2 gedas

2 gedas  portretas
dekok Kupcinsko-Garbaraviciaus-Rucienes-Leiputes-Buskeviciaus dobileliui penkialapiui
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių