Kaune – NATO karinės technikos griausmas

  • Teksto dydis:

Pastarosiomis dienomis Kaune, Panemunėje esančiame Vytauto Didžiojo jėgerių batalione aktyviai rengiamasi NATO ryšių pratyboms „Steadfast Cobalt“ (liet. Tvirtas Kobaltas 2018m.).

Į Panemunėje įsikūrusį Vytauto Didžiojo jėgerių batalioną vežama įvairi NATO ryšių technika, kuri bus naudojama pratybose. Į pratybų vietą jau atvyksta kariai iš įvairių NATO valstybių ryšių vienetų. Šiuo metu pavienės sąjungininkų šalys jau atvežė savo techniką, tačiau didesnis karių atvykimas planuojamas šios savaitės pabaigoje ir ateinančią savaitę.

Lietuvos kariuomenė ir Kauno miesto savivaldybė šių pratybų metu teiks priimančiosios šalies paramą. Atvykstančioms pajėgoms suteikiamos reikalingos paslaugos: galimybė naudotis tiek civiline, tiek karine infrastruktūra, ryšių ir informacinių technologijų, apgyvendinimo ir maitinimo, medicinos ir kitos paslaugos.

Tikimasi, kad į Kauną gabenama NATO šalių technika nesudarys papildomų problemų miesto gyventojams, Kauno gatvėse neplanuojama riboti eismo. Kai kurios pratybose dalyvaujančios šalys savo ryšių priemones skraidins į Vilniaus ar Kauno oro uostus, o tada vyks į Panemunę. Kiti – išsikraus Klaipėdos uoste. Dalis technikos bus vežama ir gabenama įprastais sausumos keliais.

Pratybų aktyvioji fazė vyks gegužės 21 - birželio 2 dienomis. NATO pratybos „Steadfast Cobalt“ yra gynybinio pobūdžio, jose bus treniruojami ryšių vienetų pajėgumai ir vertinami greitai perdislokuojamų Aljanso ryšių sistemų vienetai, užtikrinantys NATO greitojo reagavimo pajėgų ir kitų vadaviečių sėkmingą užduočių vykdymą bet kurioje pasaulio vietoje ir per itin trumpą laiką.

Šių metų pratybose dalyvaus apie 1,5 tūkst. NATO karių iš daugiau nei 40 skirtingų padalinių iš 25 NATO šalių narių. Jų metu bus vertinami NATO ryšių vienetų gebėjimai užtikrinti informacijos apsikeitimą ir ryšio palaikymą tarp NATO greitojo reagavimo pajėgų (NRF) kovinių vienetų, jungtinių ir komponentų vadaviečių visame pasaulyje.

Šios pratybos Lietuvos teritorijoje rengiamos jau trečią kartą – 2014 m. „Tvirtas Kobaltas“ vyko Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje Kaune, praėjusiais metais – Jėgerių batalione, Panemunėje. Iš Lietuvos kariuomenės vienetų šiais metais pratybose dalyvaus kariai iš Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Ryšių kuopos.

Pratybų vietos apsaugą ir paramos užduotis vykdys kitų Lietuvos kariuomenės vienetų kariai.

Apie NATO Ryšių ir informacinių sistemų grupę:

NATO Ryšių ir informacinių sistemų grupė yra operacinių pajėgumų struktūrinis vienetas, kuris užtikrina NATO greitojo reagavimo pajėgų vadovavimą ir valdymą operacijose visame pasaulyje. Šis vienetas yra pažangiausių informacijos kaitos sistemų ir technologijų junginys, kuriame tarnauja ypač aukštos kvalifikacijos specialistai ir vadovaujantys karininkai.

Apie NATO greitojo reagavimo pajėgas:

NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF) – tai aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos, vienas iš kertinių aljanso karinių įrankių. NRF sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas. Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai su

tai su portretas
žinia, nesibaimink.....kitu atveju jau būtų nukritęs nuo elektromagnetinio kilowato galios srauto pliūpsnio....

žemė-oras

žemė-oras portretas
Kažin nuotrauka iš viršaus daryta skraidykle su kariuomenės žinia? Priešingu atveju, gali baigtis liūdnai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių