Kaune kavines keičia automobilių plovyklos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Automobilių servisai buvo ir bus reikalingi, parduotuvėlių, kavinių dalia – apverktina, o pagyvenusių žmonių priežiūros paslaugų laukia aukso amžius. Tokiomis įžvalgomis apie smulkiojo verslo padėtį ir ateitį Kaune dalijosi patyrę verslininkai.

Pokyčiai neišvengiami

Verslininkai guodžiasi dėl didelės mokesčių naštos, tačiau Kauną įvardija kaip palankų vystyti verslą miestą. Aišku, sėkmė priklauso nuo pasirenkamos srities, vietos, įdirbio, pradinės idėjos.

Niekas nestovi vietoje: žmonių norai, poreikiai, galimybės, pagaliau gyventojų skaičius gali keistis itin drastiškai. Į tai išgyventi norintis verslas privalo reaguoti. Ne tik reaguoti, bet ir nuspėti ateitį.

Kaune, kaip ir visoje šalyje, daugiausia yra smulkiojo ir vidutinio verslo objektų. "Kauno diena" pasiteiravo, kokiomis nuotaikos gyvena ne tik patyrę, bet ir pradedantieji verslininkai. Koks verslas, jų manymu, šiuo metu paklausus, o kurioje srityje didžiulė paklausa dar tik laukia.

Sėkmė ir tarp daugiabučių

Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos valdybos narys, ilgametis buvęs asociacijos pirmininkas Arturas Mackevičius pabrėžė, kad verslas verslui nelygus. Apibendrinti to, kaip apskritai sekasi verslui Kaune, nepavyktų niekam, tačiau būtų galima išskirti kelias tendencijas.

"Mažėja smulkiųjų verslininkų entuziazmas aptarnavimo ir prekybos srityse. Nerealiai gausiai pristatyta prekybos centrų. Su jais labai sunku konkuruoti – jie perka prekes ešelonais, tad ir pirkėjui gali pasiūlyti mažas kainas", – sakė A.Mackevičius.

Jis piktinosi, kad prekybos centrai dygsta vos ne bažnyčių ar mokyklų kiemuose. Pateikė Raudondvario pavyzdį. Čia iš karto užsidarė kelios parduotuvės, kepyklėlė.

A.Mackevičiaus nuomone, geriausiai laikosi tos kavinės, restoranai, kurie yra įsikūrę Senamiestyje. Čia jie laikosi iš milžiniško srauto lietuvaičių ir užsieniečių. Čia suteka ir lankytojų srautas, anksčiau gausiai tekėjęs per Laisvės alėją.

Tiesa, kai kurios ir Senamiesčio kavinės stovi pustuštės. Asociacijos atstovas įsitikinęs, kad meškos paslaugą Senamiesčio verslininkams padarė brangiai apmokestintas automobilių stovėjimas. Tai, anot jo, ne tik ne verslo, bet ir ne vartotojo naudai.

"Miegamuosiuose rajonuose klesti tik tokios kavinės, kurios turi labai išskirtinį stilių, produktų", – kalbėjo pašnekovas.

Garažiukų reikėjo ir reikės

A.Mackevičius neabejoja – daugiausia optimizmo yra kuriant pradedantįjį verslą. "Tam reikia geros idėjos, sugalvoti paslaugą, teikiamą internetu, sukurti interneto puslapį. Pranašumas yra mažos verslo išlaikymo išlaidos. Nebūtinas didžiulis biuras, transporto priemonė ar net kelios, šaldymo įranga, seifai ir t.t.", – lygino žinovas.

Vertinama, kad taip pat gerai laikosi verslas, susijęs su automobilių remontu, kitomis būtinomis paslaugomis automobilių savininkams.

"Šiais laikais šeima turi po du automobilius. Automobiliai Lietuvoje naudojami gana senoki. Tokius reikia daug remontuoti. Tad garažiukų ir meistriukų reikėjo ir reikės", – tvirtino A.Mackevičius.

Jis pastebėjo, kad vis labiau populiarėja ir savitarnos plovyklos.

Sunku gauti paskolas

Greta mažėjančio gyventojų skaičiaus kaip dar vieną neigiamą tendenciją, sunkinančią smulkiųjų verslininkų dalią, A.Mackevičius įvardijo didelius vargus norint gauti paskolą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bardakas biski

bardakas biski portretas
su tom plovyklom kazkokia parodija, kas dalina leidimus jom statyti? iskart von toki zmogu is pareigu. Baltu gatveje vos ne vienu metu atidarytos 4 plovyklos, kur logika? prekybos centru kiekvienam kiemui pristate, degaliniu kiekvienam kiemui pristate, dabar plovyklu eile? vaizdelis nekoks..

as

as portretas
Naudos is tu savitarnu nulis, kam moketi pinigu kruva ir dar paciam plauti, kai uz ta pacia kaina gali kiti tai padaryti.

Ats

Ats portretas
Sunku smulkiam verslui
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių