Kaune įsikūręs afganistanietis: Lietuvoje žmonės gali gerai gyventi

  • Teksto dydis:

Sėkmingai integracijai svetimoje šalyje reikia informacijos, motyvacijos, gerų žmonių ir pastangų, sako Lietuvoje 12 metų gyvenantis afganistanietis Shaheenas Malookas (Šahynas Malukas).

„Uždirbu pakankamai“

27 metų vyras teigia netrukus tapsiantis visaverčiu Lietuvos piliečiu. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pernai pasirašė dekretą dėl pilietybės suteikimo, šiuo metu baigiami tvarkyti Afganistano pilietybės atsisakymo dokumentai.

„Dirbu baldų gamybos įmonėje, dar turiu individualią veiklą, esu laisvai samdomas vertėjas, dažniausiai dirbu valstybiniame sektoriuje. Sekasi gerai ir uždirbu pakankamai“, – sklandžia lietuvių kalba BNS pasakojo Š.Malookas.

Penktadienį savo gyvenimo ir integracijos Lietuvoje patirtimi vyras dalijos Seime vykusioje konferencijoje „Pabėgėlių konvencijai Lietuvoje 20 metų. Pabėgėlių apsaugos Lietuvoje pažanga, iššūkiai bei ateitis“.

 

 

„Visuomet reikia informacijos, motyvacijos ir gerų žmonių, kad palaikytų, ir dar pačiam labai stengtis. Aš iki 2008 metų buvau Pabėgėlių priėmimo centre ir tada jau savarankiškai pradėjau dirbti, gyventi, mokytis ir visa kita. Tuomet man buvo 15 metų“, – kalbėjo afganistanietis.

Anot jo, gali būti daug įvairių priežasčių, kodėl pabėgėliai nelinkę pasilikti Lietuvoje ir migruoja toliau į Vakarų Europos gilumą. Viena esminių, Š.Malooko manymu, – ryšiai su kitais tautiečiais, giminaičiais ir iš jų gaunama informacija apie geresnes sąlygas tose šalyse.

„Bet gyventi ir turėti gerą darbą, užsidirbti – taip, žmogus Lietuvoje gali gerai gyventi“, – sako Š.Malookas, šiuo metu tvarkantis dokumentus atvykti į Lietuvą ir savo žmonai, tebegyvenančiai Afganistane.

Kaune įsikūręs afganistanietis baldų įmonėje sako uždirbantis apie 600 eurų atskaičius mokesčius, o už vieną vertimų valandą gaunantis 30 eurų atlygį. Vyras teigė verčiantis iš afganų, pakistaniečių, kurdų, persų į lietuvių kalbas, dažniausiai šių jo paslaugų prireikia valstybės institucijoms – Migracijos departamentui, policijai, pasienio tarnybai, teismams.

„Galima išmokti kalbą bet kurią, kokią tik nori. Jei Dievas yra žmogui davęs protą, žmogus gali išmokti daug ką, ne tik kalbą“, – šypsojosi Š.Malookas.

Jei Dievas yra žmogui davęs protą, žmogus gali išmokti daug ką, ne tik kalbą.

Klausiamas, ar lietuviai yra tolerantiški pabėgėliams, kitataučiams, jis atsakė taip pat su šypsena veide: „Visur visokių būna. Jei būtų netolerantiški, tai nemanau, kad kas sugebėtų čia likti 12 metų.“

Basiras – bedarbis, besimokantis siuvėjo amato

Kitas Afganistano pilietis, Abdulas Basiras Yoususi (Abdulas Basiras Jususis), išgarsėjęs savo atvykimo į Lietuvą istorija, šiuo metu sako niekur nedirbantis, tačiau su žmona šiuo metu besimokantis siuvėjo amato.

Prieš metus JAV žurnalistas Joshas Friedmanas (Džošas Fridmanas) vaizdo įrašų svetainėje youtube.com paskelbė įrašą, kuriame Basiras kreipėsi lietuviškai, prašydamas prieglobsčio. Į žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose išplitusį įrašą greitai sureagavo Lietuvos valdžios atstovai – jau po savaitės afganistanietis atskrido į Lietuvą. Kelią į Lietuvą A.Basirui atvėrė jo bendradarbiavimas su Lietuvos kariais Afganistane, vyras vertėjavo misiją atliekantiems kariams.

Netrukus po atvykimo į Lietuvą afganistaniečiui suteiktas pabėgėlio statusas, leidžiantis nuolat gyventi Lietuvoje. Pernai vasarą į Lietuvą atvyko ir jo žmona su dukra.

A.Basiras sako su žmona ir vaiku šiuo metu gyvena Vilniuje iš valstybės paramos. Jo dukra sostinėje lanko darželį ir jau gerai kalba lietuviškai.

Pernai vasarą vyras buvo įsidarbinęs europarlamentarui Antanui Guogai priklausančiame poilsio parke Anupriškėse „Tony Resort“. Tačiau po kelių mėnesių jis neteko šio darbo, kaip pats aiškina, darbas buvęs sezoninis, žiemos metu jo paslaugų atsisakyta.

„Visurm kur einu dabar ieškotis darbo, visi klausia, kodėl nebedirbi pas Antaną Guoga, kodėl išėjai. Nežinau, tokia reklama ten buvo man...“, – pasakojo A.Basiras.

Afganistanietis sakė gerai besijaučiantis Lietuvoje vien dėlto, kad čia turi daug pažįstamų, draugų. Kiti pabėgėliai, anot jo, dažnai renkasi Vakarų Europos šalis įsivaizduodami, „kad ten auga pinigų medis“.

„Bet visur reikia dirbti. Aš gyvensiu Lietuvoje, aš moku lietuvių kalbą, aš liksiu čia“, – tvirtino jis.

Daugiausiai pabėgėlių šiuo metu Lietuva priima pagal Europos Sąjungos programą. Per pusantrų metų Lietuva iš Italijos, Graikijos ir Turkijos perkėlė 276 asmenis.

Prieš dvejus metus Lietuva įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Iraka ar Eritrėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vabalas,

vabalas, portretas
klausas visu pirma kuo atbėgai ir kas prašė tavo šeimos ir visus atvykelius o dėl mūsų gyvenimo lygio juk mes tik galim spresti savo gyvenimo gėri ir būti kalviais kalti savo kelia o čia matote išlaikytinis atbėgo ir dar mokinti moko kaip šikti ant puoduko , varyk į savo namus ir ten mokink žmones kad dirbtu ir statytu savo roju , o mes apsieisime patys be tavo patarimo, namo vaike išlaikytinis ,namo namo ten tavo tėvynė ten ir kovok ,

jo 'darbo'

jo 'darbo' portretas
Vaisius jus pamatysit ateity po kokiu15-25metu,o dabar dziaukites kol dar nesimato jo 'darbo',ateitis nieko gero nezada.

tas pats

tas pats portretas
Lietuvoje žmonės gali gerai gyventi... Hmmm... zmones gali ir afrikoje gerai gyventi, bet...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių