Kaune atidengta atminimo lenta profesoriui V.Sezemanui

Pirmadienį prie namo V. Mykolaičio–Putino gatvėje, kuriame gyveno profesorius Vosylius Sezemanas, atidengta atminimo lenta.

Skulptoriaus Balio Gudo sukurtą lentą atidengė Kauno miesto savivaldybės tarybos sekretorius Mindaugas Šivickas ir V. Sezemano sūnus Georgijus.

„Kaune gyveno daug žymių žmonių, dabar įamžiname jų atminimą. V. Sezemanas yra klasikinės filosofijos atstovas, aukštos erudicijos ir moralės žmogus. Jis slėpė žydus. Skaitė paskaitas Kauno ir Vilniaus universitetuose, parašė apie 100 kūrinių, kurie išversti į daugelį kalbų. Nors už savo veikalus ir pažiūras kalėjo, tačiau vis dėlto atėjo laikas, kai jo darbai yra įvertinti, išvysta pasaulio šviesą. Kitaip ir negali būti, nes V. Sezemanas – pasaulinio lygio filosofas", – sakė filosofas, Kovo 11-osios Akto signataras Bronius Genzelis.

Suomijos ambasados Lietuvoje darbuotoja Rytė Baublytė-Savaja dėkojo už atminimo lentos atidengimą, išreiškė viltį, kad V. Sezemano darbai gyvens naują gyvenimą.

Į šventę atvyko V. Sezemano sūnus Georgijus, jo sūnūs ir vaikaičiai.

„Ištrėmus tėvą, aš gyvenau pas močiutę. Ji man aiškino, kad tiems, kas klausia, kur tavo tėvas, reikia atsakyti, jog jis miręs. Aš jos klausiau ir su ašaromis akyse vis kartojau atsakymą. Į Lietuvą tėvas grįžo 1956 m., dirbo Vilniaus universitete. Išvertė Aristotelio veikalą apie sielą. Per kratas prapuolė daug rankraščių. Tėvas nebuvo tinkamai įvertintas, tik 1970 m., kai išėjo veikalas „Estetika„, tuomet atsivėrė durys į filosofijos mokslo aukštumas. Jo raštai buvo paslėpti kaimo malkinėje. Gerai, kad atsitiktinai buvo surasti. Dėkojame Kauno miesto savivaldybei už tai, kad įamžino mano tėvo atminimą“, – kalbėjo V. Sezemano sūnus.

V. Sezemano atminimui Kauno Vytauto Didžiojo universitete yra pavadinta auditorija, Vilniuje yra Sezemano gatvė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių