Kaune atidaryta jau šeštoji oficiali tarptautinio tinklo bibliotekėlė

  • Teksto dydis:

Pažymint naujų mokslo metų pradžią Kauno lopšelio-darželio „Drevinukas“ kieme buvo atidaryta tarptautinei „Little Free Library“ organizacijai priklausanti netradicinė lauko bibliotekėlė.

Čia knygomis dalinsis visi darželio auklėtiniai, bibliotekėlėje nebus nustatyto knygų grąžinimo termino, neegzistuos skaitytojo bilietas, o palikti ar pasiimti knygą bus galima visą parą. Tai unikali tarptautinė iniciatyva, kurios dėka bus puoselėjamas vaikų domėjimasis knygomis ir originaliai užpildoma vaikų lauko edukacinė erdvė.

Mažųjų bibliotekėlių idėja yra atkeliavusi iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kur ši bendruomeniška knygų mainų iniciatyva yra vadinama „Little free library“ arba dar kitaip žmonės jas vadina knygų koplytėlėmis, lesyklėlėmis ar knygų namukais. Bibliotekėlės veiklos principas – padėk tai, ką jau perskaitei ir pasiimk tai, ko dar neskaitei.

Šiuo metu pasaulyje yra suskaičiuojama daugiau nei 60 tūkst. tokių netradicinių bibliotekėlių, kuriose kasmet įvykdoma milijonai knygų mainų. Oficialiai įregistruotų „Knygų namelių“ Kauno mieste yra tik 5, tačiau neregistruotų skaičius kasmet vis didėja. Gatvėse, parkuose, prie kultūros ar mokslo įstaigų besikuriančios bibliotekėlės skatina ne tik mėgautis skaitymu, bet ir dalintis juo su kitais.

Mintis, pastatyti mažąją bibliotekėlę „Drevinuko“ kieme, darželio vadovėms kilo perskaičius straipsnį apie jau prieš kelerius metus pastatytą pačią pirmąją bibliotekėlę Kauno Studentų skvere. Jos pradininkai buvo Vytauto Didžiojo universitetas bei jo tuometinės studentės Indrė Levickytė ir Greta Rozenbergaitė. Būtent todėl ir dabar buvo nuspręsta paprašyti jų pagalbos ir bendradarbiauti atidarant jau šeštąją bibliotekėlę Kaune.

Kauno lopšelis-darželis „Drevinukas“ nuoširdžiai dėkoja Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenei už suteiktą galimybę bendradarbiauti ir padovanotą jau pagamintą medinę bibliotekėlę. Taip pat „ačiū“ tariamas Kauno dailės gimnazijai ir jos auklėtiniams už mažosios bibliotekėlės vizualinį apipavidalinimą ir puošybą. Ir, be abejo, visa darželio bendruomenė yra dėkinga pirmosios bibliotekėlės Kaune steigėjai I. Levickytei, kuri sutiko pagelbėti šios bibliotekėlės įsteigimo, oficialaus atidarymo bei užregistravimo pasauliniame „Little Free Library“ tinkle klausimais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

dalinamės

dalinamės portretas
mažoj gatvelėj prie Studentų miestelio yra toks pat namelis. Jau ne vienerius metus perskaitytomis knygomis visi aplinkiniai gyventojai dalinamės ir jokiems "tinklams" pasauliniams nepriklausydami. Lygiai taip prieš keletą metų nuvežėm su vyru keturis maišus perskaitytų knygų į ligoninės kiemą, paskui iš skyrių suėjo darbuotojos ir padalino. Vyras dar atskirai nuvežė knygų į keletą bibliotekų. O kai mirė Tėtis, jo visą gyvenimą kaupta biblioteka iškeliavo į senelių namus Jonavos rajone. Tų namų darbuotojas buvo paskelbęs apie knygų poreikį. Taigi, "tinklas" tikrai ne taip plačiai veikia, kaip gali nuveikti kiekvienas iš mūsų, be pasaulinės iniciatyvos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių