Kaune atidarytas centras vaikams su elgesio sutrikimais

  • Teksto dydis:

Didelių elgesio ir emocijų sutrikimų turintys vaikai nuo šiol bus ugdomi naujo tipo centre Kaune. Antradienį oficialiai atidarytas Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro Žeimenos skyrius, kuriame gyvens ne daugiau kaip dvidešimt vaikų – nuo 5 klasės ir vyresni. Jie įsikurs čia pastatytuose keturiuose namuose, lankys bendrojo ugdymo mokyklą. Pirmieji vaikai šiame centre apsigyvens jau kitą savaitę, jie atvyks iš įvairių šalies regionų.

Pasak šventėje dalyvavusios švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės, svarbu tai, kad visi centro auklėtiniai gaus psichologinę pagalbą kartu su sveikatos priežiūra, bendradarbiaujant su pedagogais bus sukurtas personalizuotas ugdymosi planas kiekvienam vaikui.

„Šis centras sukurtas remiantis Pagalbos emocijų ir elgesio sutrikimų turintiems vaikams koncepcija – visiškai nauja, su kitokiu požiūriu į vaikus, kurie turi problemų ir kuriems reikia padėti jas spręsti. Centras padės vaikams atgauti pasitikėjimą savimi, ugdys savęs pažinimo ir savikontrolės įgūdžius. Čia jie galės praleisti ne ilgiau kaip iki 2 metų, nes centro paskirtis – padėti vaikui sustiprėti ir grįžti į įprastinę jam mokyklą bei aplinką“, – sakė  A. Pitrėnienė.

Naujasis centras įkurtas šalia Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinio rengimo centro, jis veiks kaip šio centro padalinys. Čia bus ugdomi mergaitės ir berniukai, jie gyvens šeimynos principu – po vieną ar du kambariuose. Vaikus prižiūrės vienas suaugęs asmuo, socialinis pedagogas ar kitas profesionalus darbuotojas.

Naujojo centro auklėtiniai lankys bendrojo ugdymo mokyklą, esančią Kauno statybos ir paslaugų mokymo centre. Jiems taip pat bus suteikiama galimybė mokytis šalia centro esančioje profesinėje mokykloje ir įgyti profesiją.

Į tokį respublikinį centrą vaikai ar paaugliai bus siunčiami tiktai tada, kai vietos specialistų pagalba mokykloje ar savivaldybės pedagoginėje psichologinėje tarnyboje nesuteiks laukiamų rezultatų.

Švietimo ir mokslo ministerija šio centro statyboms iš Valstybės investicijų programos iš viso skyrė 1 mln. eurų.

Projektą viešosios įstaigos „Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras“ užsakymu įgyvendino statybų bendrovė „YIT Kausta“.

Ričardas Šeštokas, mokymo centro vadovas, akcentavo, kad tai pirmasis toks projektas šalyje, kuris plėtojamas atsižvelgiant į vaikų poreikius – programa sudaryta taip, kad padėtų jiems ugdyti įvairias kompetencijas.

„Šis projektas sudarys tinkamas ugdymo ir socializacijos sąlygas elgesio ir emocinių sutrikimų turintiems vaikams. Vienoje vietoje bus teikiamos švietimo, sveikatos ir socialinės paslaugos, taip prisidedant prie vaikų bendrųjų ir profesinių kompetencijų ugdymo“, – sako R. Šeštokas.

Namų projektą sudaro keturi individualūs vienaaukščiai namai. Kiekvieno namelio plotas siekia beveik 100 kv. m ploto. Juose įrengta po keturis gyvenamuosius kambarius: trys skirti vaikams, likęs – aptarnaujančiam personalui. Vienu metu galės gyventi iki dvidešimties vaikų, po vieną-du kambaryje, priklausomai nuo jų poreikių.

Kiekvieno namo gyventojai galės susitikti bendrajame valgomajame, kuris sujungtas su virtuve: čia vaikai mokysis gaminti valgį, išsiplauti indus, skalbti.

Kartu gyvenantis socialinis darbuotojas visą parą rūpinsis globotiniais, lydės juos į sporto salę, valgyklą, pamokas ir kitus renginius, vykstančius šalia esančiame mokymo centre. Viename iš namų numatyta ir darbo vieta gydytojui, kuris rūpinsis gyventojų sveikata, šiems sunegalavus.

Lietuvoje planuojama pastatyti keletą tokių centrų, skirtų vaikams su įvairiais sutrikimais. Atskiras centras būtų skirtas vaikams su autizmo sindromu.


Šiame straipsnyje: vaikų centrasvaikaisutrikimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Indre

Indre portretas
Tai labai idomus projektas. Be abejoniu seimoms auginanciom vaikus su sutrikimais reikalinga pagalba. Manau kad bendras pedagogu , medicinos specialistu ir artimuju darbas turetu pakerinti gyvenimo kokybe tiems vaikams. Sveikintina kad yra zmones kurie skiria savo laika ir gerus norus ir " nenuraso" tokiu vaiku ir ju artimuju is visuomenes. Manau kad tokiomis ekonominemis salgomis istaigos direktorius ir visas personalas puikiai padirbejo.

Raf

Raf portretas
Tai yra akmens danga, kad būtų ilgaamžiška

ar karmelavos parapijos klebonas, neturi darbo

 ar karmelavos parapijos klebonas, neturi darbo  portretas
savoje parapijoje, kad atlieka palaiminimus ,uz parapijos ribu.? centa galejo palaiminti ,ir tos parapijos klebonas kuriame centras randasi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių